Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 8. 4. 2022.

| Društvo

Još traje istraga nesreće u rudniku "Soko", zaposleni uplašeni i razmišljaju o otkazu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
rudnik
Još traje istraga; foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

"Koga nije strah, taj nije normalan" - kaže rudar Milan Stojanović nakon nesreće u rudniku "Soko", kada je nastradalo osam zaposlenih. Od tada je prošlo sedam dana, a iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštavaju da istraga još traje. Dok nadležni utvrđuju okolnosti i odgovornost, rudari razmišljaju da li će se vratiti na posao.

Deo jame rudnika mrkog uglja Soko kod Sokobanje obrušio se prošlog petka, poginulo je osam, a povređen 21 rudar. Tog dana nije radio Stojanović i kaže da su i posle decenijskog radnog staža sada svi uplašeni.

Uslovi su takvi kakvi jesu. Sve je to drugačije trebalo da se uradi pre nesreće, možda je trebalo drugačije da upozoravaju ljude. Imam neki strah, ali strah uvek postoji, koga nije strah, taj nije normalan. Taj da siđe u jamu i da kaže da ga nije strah. Kad nemaš strah čovek ode, dok imaš strah, čovek živi - kaže Stojanović za Južne vesti.

Dodaje da su mnogi rudari sada na odmoru i da im je data mogućnost da razmisle da li će se vratiti na posao. rudnik Radnici razmišljaju da li će da se vrate na posao; foto: Vanja Keser

Trenutno su neki ljudi na odmoru, pa će da vide šta i kako, da li će nastaviti sa radom. Ja sam i tamo i ovamo, nisam ni za otkaz. Rekli su nam da vidimo, da je situacija teška, da nikom nije svejedno. Koga sretnem pitam, kažu "ja ću da vidim sta ću da uradim, da li ću da dam otkaz ili neću". Svi su uplašeni - navodi Stojanović.

Iz Ministarstva su 1. aprila naveli da je trovanje metanom uzrok smrti preminulih rudara, sedam dana nakon nesreće nije poznato kako je došlo do tragedije i ko je odgovoran za to. Kako navode, istraga još traje.

Ministarstvo rudarstva i energetike podseća da je istraga još u toku i da će o ishodu vanrednog inspekcijskog nadzora i uzrocima ove tragedije javnost biti obaveštena. Rudarski inspektor koji na licu mesta ispituje uzroke ove rudarske nesreće, nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, u najkraćem roku podneće tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće - piše na zvaničnom sajtu.

Podsetimo, zbog pogibije rudara u opštinama Aleksinac, Sokobanja i Trgovište je 2. april bio proglašen za Dan žalosti.

Rudnik Soko kod sokobanjskog sela Čitluk je od otvaranja zadesilo nekoliko nesreća, a najveća se dogodila 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    20:27 // 8. 4. 2022.

    Pa naravno da su uplašeni treba da odgovaraju lica za bezbednost zašto je ventila ija zatajila njih prvo na klupu pa posle u zatvor neka dokažu da je bilo ispravno....

  • bivsi tigrovac slovacka

    17:26 // 8. 4. 2022.

    Ja sam dao u tigar tyresu,da se trujem za male pare ne pada mi na pamet,tak oda braco nema sta da cekate,preko grane posla kolko hocete.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: