Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 2. 10. 2015.

| Društvo

Jovanović: Građani svesniji da političari nisu gazde

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - gost Đokica Jovanović

Sve je primetnija promena svesti kod građana koji shvataju da političari nisu gazde. Čućete da građani kažu “ja sam glasao za tebe, ja sam tvoj poslodavac - ja odlučujem o tebi, a ne ti o meni”, kaže Đokica Jovanović, sociolog i jedan od pokretača građanskih protesta u Nišu.

Govoreći o tome šta je do sada postignuto protestima protiv Toplane u Nišu, koji traju već nekoliko meseci, Jovanović, koji je i jedan od osnovača Udruženja predsednika Skupština stanara, kaže da je primetna promena svesti.

Kao sociolog primećujem da kod građana narasta svest o tome da su oni poslodavci političarima. Do juče je važilo mišljenje da su političari gazde. Više nije tako. To je spora, ali primetna promena. Mi se samo nadamo da ćemo otvaranjem novih socijalnih pitanja, ljude podsećati u kakvim uslovima i žive i podsećati da se okrenu sopstevnim ineteresima - kaže Jovanović.

Odgovarajući na izjave gradonačelnika Niša Zorana Perišića da je Udruženje stanara politička organizacija, Jovanović kaže da oni deluju politički, jer je “svako javno delovanje, zapravo političko delovanje”, a onaj ko se ne bavi time je politički "idiot".

Tu definiciju je skovao Aristotel u svom delu “Politika” i mi ne želimo da budemo idioti ni u tom aristotelovskom smislu. I neka niko ne misli da nas politika neće ineteresovati, posebno poltika političkih partija, jer su one dovele do krize, jada, bede i stradanja u Srbiji - kaže Jovanović.

Dodaje da su potpisnici peticije za smanjenje cene grejanja i članovi Srpske napredne stranke, pa shodno tome, zaključuje Jovanović, Udruženju se pridružio i SNS. Ipak, poziva gradonačelnika da postane član i sam se uveri u način funkcionisanja okupljenih građana.

Na komentare da među šetačima koje predvodi nema mladiš, Jovanović kaže da je problem u “produženoj mladosti”.

Danas ste mladi do 50. godine. Živite kod tate i kod mame, ne preuzimate odgovornost za sopstveni život jer nemate posao. Mladi ne zarađuju za život i to je širi jedan proces. Ne kreiraju sopstveni život i za njih je protest predstava - kaže Jovanović.

O zadovoljstvu stanara donetom odlukom o grejanju i najavljenom cenom, daljim planovima i ciljevima, ali i sociološkim problemima društva koje uočava Jovanović, saznajte više u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan sa bulevara

    08:35 // 5. 10. 2015.

    Dobro ste primetili profesore da je društvena svest građana prvi uslov za promene. Važno je da predavanje i razumevanje politike, kao i uloga pojedinca u građanskom društvu krene jako rano. Od osnovne škole. Biće drugačije kada ljudi razumeju da se političari ne vole nego da su u službi građana. Kriterijum nije da li je neko lep ili ubedljiv (Tadić ili Vučić) nego da li živim bolje. Svako za sebe.

  • mamun

    09:58 // 4. 10. 2015.

    nevidim u cemu je problem... mogu da prodaju svoje stanove sa centralnim grejanjem i da za te pare kupe iste takve ili vece i jos da im ostanu pare.. pa onda te stanove mogu da greju kako im volja .. na drva, ugalj , struju ili na tecno gorivo..

    • Aleksandar

      13:23 // 4. 10. 2015.

      Ako ne vidis gde je problem, onda si glup! A tu ti nema
      pomoci, osim sto predlazes gluposti.

    • Persa

      13:32 // 4. 10. 2015.

      Kome da prodaju? Ko je lud da kupi danas stan sa centralnim grejanjem? I zašto da prodaju? Zašto da plaćaju najskuplji i najgori vid grejanja? Zašto moraju da kupuju uslugu koju ne žele i koja je naduvana? Zašto da preko naduvane cene trpaju pare političarima u džep? E, mamune, mamune.

  • shaft

    10:09 // 3. 10. 2015.

    Profesore,mnogo se pojavljujete u medijima.Potrosice Vas ovaj surovi svet,koji Vas sad dize u nebesa,a kad mu dojadite,pricace o vama zajedljivo!Srpski usud!Moj dobronamerni savet je da od udruzenja ne pravite stranku,okruzenje oko Vas ce kasnije,u napadu sujete,da zeli najbolje pozicije,a onda je slom i razocaranje neizbezno!Zar to nije,takodje,srpski politicki usud!Da ste zivi i zdravi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: