Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 30. 5. 2023.

| Društvo

"Juče sporazum, danas već spomenik" - Šarm el Šeik dobija obeležje u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
mišić skupština (1)
Većinom glasova Niš dobija 2 nova spomenika; foto: JV / Jelena Mišić

Dok su iz vladajuće stranke napominjali da je spomenik donacija egipatskih prijatelja, opozicija je tražila spomenik Zoranu Đinđiću, a SPS Slobodanu Miloševiću. Nekadašnji zamenik gradonačelnika Miloš Banđur rekao je da u materijalima nije pronašao ponudu o poklonu spomenika, te da moraju da postoje zasluge i saradnja pre podizanja spomenika.

Odlukom odbornika Skupšte Grada, Niš će dobiti spomenik Nikoli Tesli, ali i prijateljstvu sa Šarm el Šeikom, koji je izazvao neslaganja među većnicima i odbornicima, čak i vladajuće SNS.

Većnici Andriana Anastasov i Nenad Stanković rekli su na sednici da se radi o spomeniku prijateljstva i mira, koji nemaju verski karakter.

Stanković je tvrdio da nije racionalno propustit priliku da uzmu novac od Egipćana, jer "spomenike pre toga nisu dobili neki drugi gradovi". Razlog više zbog kojih većnik smatra da je spomenik potreban je zbog zalaganja Egipta u međunarodnim institucijama da Srbija sačuva teritorijalni integritet.

Šta treba da kažemo, nećemo da uzmemo taj novac kojim hoćete da isfinansirate izgradnju spomenika, jer mi nismo napravili te, te i te spomenike. Kada mi to sve završimo, onda ćemo da uzmemo vaš novac da sagradimo vaš spomenik. Da li je to racionalno? Dakle, ljudi žele da isfinansiraju spomenik ovde u Nišu, koji je vrlo interesantan simbol njihovog grada, šta je tu loše - upitao je Nenad Stanković.

Navodeći primer ruskog grada Belgoroda u kome se nalazi “Park prijateljstva” u kome između ostalih gradova nalazi i spomen-obeležje Grada Niša, Miloš Banđur smatra da je to najbolji način da Niš izgradnjom samo jednog spomenika, ne uvredi ostale gradove-prijatelje.

Takođe, Banđur je rekao da u materijalama guvernera oblasti u kojoj se nalazi i Šarm el Šeik, nije pronašao dokument u kome je potvrđeno poklanjanje spomenika, već samo dogovor o podizanju.

Oni i mi nemamo iste poglede na spomenike i spomen-obeležja i mislim da je boljom reakcijom ova inicijativa mogla da se izbegne, jer ona kod mnogih drugih naših prijatelja unosi zabunu. Juče smo potpisali sporazum, danas podižemo spomenik. Da bi se nekome podigao spomenik moraju da postoje neke verifikovane zasluge, neka saradnja zbog čega bi se podigao spomenik - rekao je Banđur.

Odbornici koalicije “Niš moj grad” pre spomenika prijateljstva sa Šarm el Šeikom, prvo trebalo izgraditi spomenik dr Zoranu Đinđiću, dok je Mile Ilić iz SPS-a smatrao da bi Slobodan Milošević bio bolji izbor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Наређење-извршење

    10:01 // 2. 6. 2023.

    Да би фараон узимао свежу "крв" (провизију), пошаље гласника са наредбом послушницима. Колико год било небулозно, штетно по град и против логике и здравог разума, климоглавци спроводе. Кад би се тражила њихова политичка и кривична одговорност, вагали би да ли је "тежа" фотеља или ризик. То је једини начин да се ово лудило не настави и после слома актуелног узурпатора власти.

  • Tutifruti

    07:30 // 31. 5. 2023.

    Mogu da izgrade, sloba, vucko i hitler jedan zajednicki.

  • Aca

    18:35 // 30. 5. 2023.

    SPS -slobodan milošević - mile ilić, spomenik! Mislim šta reći! Vuk dlaku menja a ćud nikako!

    • Гага

      22:29 // 30. 5. 2023.

      Слоба има споменик у својој авлији у Пожаревцу...ми да дигнемо споменик Милету Илићу...за живота...само незнам зашто?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: