Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 8. 11. 2018.

| Društvo

Jug Srbije nedovoljno zastupljen na RTS-u, moguće rešenje regionalni javni servis

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
rts
Zašto nema dovoljno juga Srbije na RTS-u?; foto: printskrin

Iako iz džepova građana sa juga Srbije ode više od 82 miliona dinara svakog meseca za RTS, prema istraživanju profesora Filozofskog fakulteta Zorana Jovanovića, južnjaci smatraju da je njihov region nedovoljno zastupljen na ovom mediju. Novinarka lista Danas Zorica Miladinović kaže da je rešenje za ovaj problem na dugom štapu, ali da bi dobar predlog bio formiranje regionalnog javnog servisa.

Anketa

Veliki broj građana sa juga Srbije smatra da RTS uopšte ne prepoznaje šta je javni interes njihovog regiona. Skoro 40 % ispitanika, od njih oko 1.500, prema publikaciji "Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?"smatra da je jug Srbije vidljiv na javnom servisu samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika.

Premda se, kako kaže profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jovanović, na javnom servisu prikazuju politička dešavanja, otvaranje fabrika i crna hronika, nema dovoljno ljudskih priča.

Mislim da nema dovoljno priča koje se tiču običnih ljudi. A to su priče o obrazovanju, ili recimo o funkcionisanju vrtića, ili kakvi su starački domovi. Retko se izveštava i o temama iz kulture, osim ako nemaju neku političku konotaciju - smatra Jovanović.

Dopisnica Danasa iz Niša kao eventualno rešenje vidi regionalni javni servis.

Uvek se digne prašina kada se govori o regionalnim javnim servisima, jer navodno toga nema nigde u svetu. Međutim, to nije tačno, ima ih i u Austriji i u Nemačkoj, u Italiji, a u Britaniji BBC ima svoje regionalne javne servise. To bi moglo da funkcioniše i kao poseban program, a moglo bi da bude u sklopu centralnog programa - navodi Miladinovićeva.

tribina Moguće rešenje regionalni javni servis; foto: S. M.Na tribini je govorio i predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Danijel Dašić, kao i profesorka medijskog prava Jelena Vučković, koja je istekla da je nužno da RTS kao javni servis ima interaktivni odnos sa građanima.

Međutim, iako je najavljivan, izostao je predstavnik RTS-a, ali su organizatori obećali da će prisustvovati na nekoj od sledećih tribina.

Inače, ovo je samo jedna u nizu tribina "Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?" koje organizuje Media i reform centar, u saradnji sa Centrom za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju. Nakon Niša, kažu organizatori, preseliće se i u Vranje, Pirot i Leskovac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ko-kog

    11:34 // 9. 11. 2018.

    Necista krv,moze vise serija i para da se ulozi i zaradi. Bar zri sezone.

  • Petar Petrovic

    08:52 // 9. 11. 2018.

    Sadasnja Medijska strategija vec predvidja sest regionalnih javnih servisa u Srbiji, uprkos tome sto su postojali samo administrativni okruzi. Cak i ako je potrebna drugacija teritorijalna organizacija, izmena Ustava nam uskoro predstoji, vec je pocela izrada nacrta. Nova Medijska strategija se upravo radi. Sad je prilika. Ali mi cemo izgleda i dalje da se svadjamo medjusobno i necemo je iskoristi

  • Bruno

    18:43 // 8. 11. 2018.

    Da bi postojao regionalni javni servis mora da postoji i definisan, i to zakonski region. O regionalizaciji nema govora, jer ovako sva lova ide u bgd, i sa velike gomile lakše je mažnjavanje, a i ima više. To da bi regioni oslabili Srbiju, tj. da može da se raspadne ne pije vodu jer je Nemačka koja se sastoji od država ujedinila sa DDR. Jedini razlog leži u uzimanju para od cele Srbije, sem Vojvod

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: