Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 22. 4. 2014.

| Društvo

Reke se povlače, ali pretnja još postoji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Poplave
Nivo Nišave opada

Iako je vodostaj Nišave, Južne Morave, Moravice i Toplice sve niži, zbog najavljenih kiša opasnost od poplava u okolnim mestima još ne jenjava.

Kako kažu u Sektoru za vanredne situacije, zbog nepovoljne prognoze, najavljenih pljuskova za naredna dva i promenljivog vremena za narednih pet dana, štabovi na jugu Srbije su u pripravnosti, a ekipe za spasavanje na vodi su na dežurstvu.

- Prognoza nije povoljna, očekuje se veća količina kiše. Pojačavamo nasipe koji su rađeni ovih dana, pratimo nivo reke i preduzimamo sve mere - kaže šef Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Srđan Mitrović.

Poplave-PK "Jezero" od Toplice u Prokuplju (foto: Miloš Milosavljević)Prema njegovim rečima, vanredno stanje u najugroženijim opštinama ostaje na snazi sve dok bude potrebno vanredno angažovanje pomoći i dok ne bude završena sanacija poplavljenih kuća i puteva.

Saobraćaj do nekih sela je potpuno nemoguć.

- Tri i po kilometra do sela Dobra Voda sam pešačila prugom, to je bio jedini način da dođem do dedine kuće. A usput - đubre na sve strane, voda do vrata kuća... Sve liči na veliko jezero, a gde nema vode, blato je do kolena - kaže Milena Živković iz Prokuplja.


Prihvatni centar za žitelje romskog naselja

Žitelji romskog naselja u Prokuplju, koje je pretrpelo najveću štetu, biće smešteni u centru za zbrinjavanje koji će, prema najavi, početi da radi već danas.

- Procenjujemo da nema uslova za povratak ljudi u ovo naselje, uslovi nisu higijenski, pa moramo preventivno da reagujemo. Formiramo prihvatni centar za 50 kreveta da tim ljudima pomognemo da ne pokupe neku zarazu - kaže Mitrović.

Poplava-Pk.jpg Toplica preplavila puteve (foto: Miloš Milosavljević)U okolini Prokuplja još se pumpama izvlači voda iz poplavljenih kuća, a situacija u Nišavskom okrugu je sve povoljnija.

Voda je i noćas dospela do 7 dvorišta u Vitkovcu i do 10 u Donjem Ljubešu, ali su kuće u njima ostale nepoplavljene.

- Morava kod Aleksinca je opala, put Draževac - Tešica je prohodan, nizvodno od Aleksinca voda se vratila u korito, Moravica je opala za 5 do 10 centimetara. U Doljevcu i Gadžinom Hanu se čisti mulj sa puteva - kaže načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Žarko Damjanović


Voda u Nišu ispravna

Zbog posledica poplava, voda u Doljevcu. Gadžinom Hanu, Svrljigu, Prokuplju i Kuršumliji nije za piće, međutim, u Nišu je ispravna i pored toga što su izvorišta "Krupac" i "Divljana" zatvorena zbog prekomerne zamućenosti vode.

Analize pokazuju da je voda bakteriološki i hemijski ispravna, a zamućenost u izvorištima koja su u funkciji je ispod dozvoljene vrednosti, tako da vodosnabdevanje Nišlija nije ugroženo, kažu u JKP "Naissus".

- Zbog trenutne situacije, kontrole vode su češće. Budno pratimo sve parametre - kažu u niškom vodovodu,

Oni objašnjavaju da je procedura takva da, ukoliko dođe do prekomernog zamućenja, gradski štab automatski proglašava vanrednu situaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maki

    17:12 // 22. 4. 2014.

    Ponosan na JUZNE VESTI sto nisu objavile naslov - TOPLICA NOSLILA LESEVE - sramota je sta neki listovi dozvoljavaju da bi povecali tiraz .Toplica povadila krstace, pa ispade posmrtni ostaci,pa lesevi!

  • akonkagva

    15:04 // 22. 4. 2014.

    Sad ce i "PRAZNIK RADA". Nemoj slucajno da neko skuplja svoj otpad, to je sramota. E, Srbijo medju sljivama!!!

  • akonkagva

    15:01 // 22. 4. 2014.

    Oni sto vade pesak, pa trovaci, pa djubre...Prirodu sami unistavamo pa se posle cudimo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: