Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 23. 11. 2018.

| Društvo

Jug Srbije se prazni - neophodno povećanje nataliteta i posao za najbolje

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
Nestaje li jug?; Foto: JV/V. Milić

Prostor juga Srbije se prazni, mladi odlaze u potrazi za boljim životom, a natalitet je na niskom nivou. Da bi se to promenilo, prema zaključcima učesnika okruglog stola SANU, potreban je i ravnomeran regionalni razvoj, jačanje porodice i reproduktivnog zdravlja, bolji položaj žena, ali i pozitivna selekcija najdarovitijih pri zapošljavanju, kao i da se poslodavci stimulišu da podrže proširenje porodice svojih zaposlenih.

Jug Srbije karakteriše negativan prirodni priraštaj i težnja mladih za odlaskom iz ekonomskih razloga što je, prema zaključcima skupa SANU koje potpisuju predsednik ogranka ove institucije u Nišu Ninoslav Stojadinović i Ljubiša Mitrović, posledica i geopolitike, ali i specifičnosti tranzicije.

Okrugli sto na temu “Osobenosti zdravstvene kulture i patologije stanovništva jugoistočne Srbije i njihov uticaj na demografsku reprodukciju”, pokušao je da detektuje probleme i ponudi rešenja za taj rastući problem.

Demografska obnova Srbije, a naročito juga, podsticaj rađanja i zaustavljanje migracija, kako navode iz SANU, traži politiku i kulturu mira u regionu, ali i ispravljanje dugodecenijske nepravde neravnomernog razvoja zemlje, čiji je jug jedan od “žrtava”.

Ali, ta obnova traži i da mladi jačaju svoje reproduktivno zdravlje.

...u okolnostima porasta seksualnih aktivnosti adolescenata, raširenog odlaganja rađanja, učestalog rizičnog ponašanja omladine, pasivnog odnosa roditelja prema seksualnom obrazovanju dece, niskog sistemskog nivoa seksualne edukacije, nedovoljne prilagođenosti zdravstvenih službi potrebama mladih, nezadovoljstva žena položajem u partnerskim vezama - navode iz SANU.

Ta obnova zahteva, kako dodaju, i razvijanje nove mreže institucija u oblasti zdravstva, obrazovanja i kulture, odnosno unapređivanje kvaliteta rada postojećih institucija.

U kulturi omladine, navode iz SANU, sreću se rasprostranjene želje i planovi da odu odavde, nestabilne adolescentske partnerske veze, kao i “denatalitetski obrasci vrednovanja i ponašanja”.


“Bolji uslovi za roditeljstvo - da nas bude više”

Za podsticaj nataliteta, iz SANU kažu da treba jačati savremenu porodicu, ali i bitno poboljšati položaj žena, naročito majki. Da u Srbiji nije samo dovoljno želeti decu, pokazuju i preporuke za državu i poslodavce. beba Potrebni bolji uslovi za majke;Foto: flickr, ilustracija

Veoma je važno podići svest o značaju usklađivanja rada i roditeljstva, zakonski regulisati odgovarajuće stimulativne mere (poreske olakšice, ekonomske povlastice, medijsku promociju firmi i primera dobre prakse) za društveno odgovorne poslodavce, spremne da daju podršku strategiji podsticanja rađanja kako finansijskom potporom, tako i preraspodelom radnog vremena, uvođenjem kliznog radnog vremena i rada kod kuće - neki su od zaključaka.

Dok se država deklarativno zalaže za pronatalitetsku politiku, nove izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici izazvale su nezadovoljstvo javnosti, pa i proteste majki na ulicama u Nišu i Srbiji.


“Sprečiti odliv mozgova - da nas bar ne bude manje"

Jedna od najbolnijih tačaka srpske tranzicije je što trend “odliva mozgova” iz devedesetih nije zaustavljen, a negativna selekcija i zapošljavanja po partijskim i drugim vezama ga i dalje podstiču, pa se predlaže i "radikalan zaokret u kadrovskoj politici".

Kroz pozitivnu selekciju, kako bi najdarovitiji imali prioritet u zapošljavanju, čime bi se zaustavio trend odliva mozgova, i ojačali inovativno-razvojni potencijali naše zemlje - preporučuju iz SANU.

studenti-stipendije Odlaze jer ne vide budućnost u Srbiji?; Foto: Flickr/college-libraryUz paradoks da je radikalno da najbolji imaju prednost, preporučuje se i nov odnos prema “intelektualnoj dijaspori” kako bi se podstakao povratak iz inostranstva obrazovanih i stručnih.

Inače, problem nataliteta nije ekskluzivno srpski fenomen, jer je, prema istraživanjima, u "značajnom" padu u polovini zemalja na svetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goca

    06:43 // 25. 11. 2018.

    lepi su ovi komentari, ali da vam kazem iz iskustva: zbog stalne teznje za zapadom sve te negativne stvari se desavaju. Pouka je ustvari ruska porodica, ono sto ovi komentari navode kao pozitivno mogu da se nadju uglavnom samo kod Rusa.

  • Hades

    21:40 // 24. 11. 2018.

    Englezi imaju izraz point of no return. Mislim da smo odavno presli tu tacki i da samo idioti mogu da misle da se tu nesto moze promeniti. Idioti ili oni koji gledaju ka ukradu koji politicki poen ili mlate praznu slamu i prezvakavaju staro. Mi imamo izreku kasno marko na kosovo dodje. Al lepo sto glumite da vas je briga za naciju i zemlju.

  • Petkana

    14:51 // 24. 11. 2018.

    Naravno, I nadam se da cemo uskoro svi preko gerane I daleko od ove zemlje I politickog pakla....odlayite drugari...nema ovde sta da se trazi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: