Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 1. 8. 2013.

| Društvo

"Jugoistok" smanjuje gubitke struje

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
brojilo.jpg

U prvoj polovini ove godine u PD "Jugoistok" gubici struje smanjeni su za 38 miliona kilovat sati, što je količina struje vredna preko 2 miliona evra koju mesečno potroši celo Vranje sa okolinom.

Za celu prošlu godinu gubitak je iznosio 864 miliona kilovat sati, koliko godišnje zajedno potroše stanovnici Vranja i Pirota, tako da su u Centru za smanjenje gubitaka električne energije ovog preduzeća zadovoljni rezultatom.

- Od 13,2 milijarde dinara prihoda, mi 6 milijardi moramo da platimo za pokrivanje gubitaka. Sva energija koja je "procurela" na mestima razdvajanja mora da se plati, i ono što je fakturisano, i ono što se izgubi - kaže Miroljub Jovanović, rukovodilac Centra.

On objašnjava da samo deseti deo gubitaka može da nastane iz tehničkih razloga, odnosno zbog stare opreme, a da je ostatak direktna posledica krađe struje.

U tome prednjače Preševo gde se "izgubi" više od polovine utrošene energije, zatim Bujanovac, pa Niš u kome je 2012. izgubljeno oko 27 odsto struje.

Da bi gubici sa 40 odsto bili dovedeni do skoro 12 odsto, kako je predviđeno petogodišnjim planom Centra, neophodno je izmeštanje mernih mesta, postavljanje savremene opreme i češće kontrole potrošača.

- Cilj je da zamenimo stara brojila u razumnom roku, jer često pokazuju manje struje nego što kroz njih "prođe" i da ih izbaždarimo. Moramo da ih izmestimo iz kuće na stub ili na neko postolje ispred ograde ako želimo značajne rezultate - kaže Jovanović.

Dodaje da je u planu i da se na svakoj trafo-stanici ugradi brojilo koje bi pokazalo gubitke, posle čega  bi bili kontrolisani oni delovi grada u kojima su gubici najveći. Podaci za sada pokazuju da su krađe najčešće na periferiji grada gde se domaćinstva greju na struju, ali ima ih i kod industrijskih kupaca.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban

    17:31 // 2. 8. 2013.

    Kada naplate i iskontrolisu ono sto se potrosi na stocnom trgu u Nisu i nas.Crvena Zvezda prihvatam da idu dalje.Do tada ne zelim da ih vidim ni cujem.Tamo cak i ne citaju brojila.Pa sta smo mi ostali

  • lidija

    00:08 // 2. 8. 2013.

    moj komsija direktor u jednom preduzecu trosi u zgradi 100kw mesecno a ima sve uredjaje i kliu non stop pa mi recite kako uspeva da to uradim i ja , ali ja ne mogu jer nisam na poziciji navikli na kra

  • gnevni potrosac

    16:15 // 1. 8. 2013.

    A kada oni kradu potrosace nikom nista. Postavili su novo brojilo spolja, sada nemam signalnu lampicu jeftine struje a dužni su da mi obezbede da znam kad je koja tarifa. Međutim to njih ne interesuje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: