Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:49, 23. 9. 2010.

| Društvo

Jumko proslavio 50. rođendan

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković

VRANJE - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković otvorio je u vranjskoj fabrici "Jumko" Biznis inkubator centar u sklopu obeležavanja 50 godina rada tog preduzeća.

Nekadašnji tekstilni gigant na svoj 50. rođendan zapošljava 1000 radnika i radi sa 60 posto kapaciteta, a osamdesetih godina u Jumku je radilo 12000 ljudi.

Premijer Cvetković je obećao pomoć Vlade u revitalizaciju ove kompanije. U okviru posete Vranju premijer se sastao i sa predsednicima opština u Pčinjskom okrugu.

Holding kompanija Jumko, koja je nekada bila sinonim za dobro poslovanje u sferi tekstila, ne samo u Srbiji, osnovana je 1960. godine, i danas je firma sa najvećim tekstilnim kapacitetima u Srbiji.

Mirko Cvetković je sa minstarkom za Nacionalni investicioni plan Vericom Kalanović i ministrom za držvnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem obišao proizvodne pogone "Jumka", gde se upoznao sa proizvodnim procesom, a zatim je i svečano otvoren Biznis inkubator centar koji se nalazi u fabričkom krugu.

- Drago mi je što danas prisustvujem ovom svečanom trenutku kada naša najveća tekstilna kompanija slavi ovaj jubilej. Posebno mi je drago što je Vlada Srbije pomogla da se stabilizuje proizvodnja u Jumku i da ovi radnici koji rade u Jumku primaju redovno platu. Biznis inkubator centar je odličan primer kako se određeni resursi mogu staviti u funkciju, a da svi imaju korist i država i grad pa i stanovništvo jer ovako nešto znači nova radna mesta, a to je ono što treba Srbiji - rekao je Cvetković.

Ministarka Verica Kalanović je izrazila posebno zadovoljstvo što je ideja o otvaranju BIC centra u Vranju konačno realizovana, s obzirom da je proces osnivanja centra i stavljanja u funkciju trajao tri godina.

- Ovaj infrastrukturni projekat je vrlo bitan jer će u njemu zaživeti 14 proizvodnih jedinica, trenutno je 8 preduzeća koja zapošljavaju 40 radnika. Sredstvima NIP-a je izvršena rekonstrukcija magacinskog prostora i do sada je utrošeno 20 miliona dinara, dok je za 2010 godinu opredeljeno još 5000 evra - rekla je Kalanović.

U Jumku se trenutno realizuje namenska proizvodnja i mesečno se izveze roba u vrednosti od 100.000 evra. Zapošljeno je hiljadu radnika čija su primanja od 12000 do 15000 dinara.

Direktor Holding Kompanije Jumko Zoran Stošić kaže da oni računaju na pomoć Vlade, kako bi Jumko počeo da radi punim kapacitetom.

- Očekujemo pomoć u delu subvencija i poboljšanja energetske efikasnosti i najvažnije očekujemo da nam Vlada pomogne oko sklapanja poslova sa javnim preduzećima. Trenutno radimo na realizaciji ugovora koji imamo sa vojskom za izradu uniforma čija je vrednost 3 miliona evra - istakao je Stošić.

Premijer Cvetković se prilikom posete Vranju sastao i sa gradonačelnikom Vranja kao i sa predsednicima opština u Pčinjskom okrugu, sa kojima održao sastanak zatvorenog tipa.

- Smanjenje transfera iz državnog budžeta je stvorilo problem u svim opštinama, pa i u ovim sa čijim sa predstavnicima razgovarao. Do kraja godine iz budžeta će se izdvojiti još milijardu dinara, od kojih će polovina biti namenjena najsiromašnijim opštinama. Na današnjem sastanku je bilo reči o problemima velikog broja nezaposlenih, te će država infrastrukturnim projektima pomoći otvaranje novih radnih mesta - rekao je Cvetković na kraju svoje posete Vranju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena velickovic

    19:59 // 27. 4. 2024.

    Trazim poso u jumko pamucni vranje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: