Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 6. 8. 2020.

| Društvo

“Jura” u Nišu i Leskovcu kršila preporuke epidemiologa, Zaštitnik građana krivi Inspekciju rada

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
jura8-nis-protest-korona-foto-vkeser
fNsu džabe štrajkovali, "Jura" kršila propise; foto: V. Keser

Kontrole Inspekcije rada u pogonima Jure u Nišu i Leskovcu u više navrata utvrdile su da se ne poštuju mere kriznih štabova i epidemiologa o propisanom broju radnika u halama i držanju distance, ali Zaštitnik građana smatra da inspektori nisu preduzeli adekvatne mere kako bi zaposleni u Juri bili bezbedni na svojim radnim mestima.

Izveštaji Inspekcije rada koji su dostavljeni Zaštitniku građana pokazuju da su više puta kontrolisani pogoni Jure na jugu Srbije.

U Nišu posebno u aprilu kada je i veliki broj zaposlenih štrajkovao i odbijao da uđe u halu.

Tada su i utvrđene nepravilnosti.

Dana 24.4.2020. godine izvršen je vanredni inspekcijski nadzor od strane Inspekcije rada kojom prilikom je utvrđeno da je ukupan broj angažovanih lica kod poslodavca 494 i da se poslodavac ne pridržava propisanih mera zaštite života i zdravlja zaposlenih propisanih Uredbom i Zaključcima Gradskog štaba grada Niša od 9.04. i 23.04.2020. godine kojima je utvrđeno da svi poslodavci na teritoriji grada Niša mogu imati maksimalno 50 zaposlenih u smeni na 5000m². Osim toga utvrđeno je da rastojanje između zaposlenih nije najmanje 2 metra - piše u izveštaju.

Jedina posledica ovih propusta, piše u izveštaju Zaštitnika, bio je još jedan zaključak lokalnog Kriznog štaba i apel poslodavcima da poštuju propisane mere.

Slična je situacija bila i u pogonima leskovačke Jure.

Dana 23.4.2020. godine inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da poslodavac ne poštuje Zaključak Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca. U trenutku nadzora u prvoj smeni u starom pogonu radilo je 660 zaposlenih, a u novom pogonu 80 zaposlenih, dok se u drugoj smeni očekuje 600 zaposlenih, a u trećoj smeni 430 - piše u izveštaju.

Konstatovano je i da se lična zaštitna sredstva i sredstva za dezinfekciju koriste, ali da se rastojanje od 2 metra između zaposlenih ne poštuje.

Na 8 linija pokretnih traka radi ukupno 240 radnika, što znači po 30 zaposlenih na jednoj pokretnoj traci. Na dan nadzora je bilo 10 zaposlenih pozitivnih na korona virus, a rešenje o izolaciji je dobilo oko 300 zaposlenih - piše u izveštaju.

U ovom slučaju gotovo nikakve mere prema poslodavcu nisu preduzete, a leskovački Krizni štab otišao je korak dalje pa je formirao Stručno operativni tim za kontrolu propisanih mera zaštite u cilju sprečavanja širenja infekcije kod poslodavca Jura.


Zaštitnik građana: Inspekcija nije obezbedila radnike, mere preblage

Nakon dostavljenih i analiziranih izveštaja Ministarstva rada, Zaštitnik građana zaključio je da inspekcijski nadzor i inspekcijske mere nisu ostvarili svoj cilj i da nije obezbeđena potpuna zakonitost i bezbednost poslovanja.

Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u slučaju nadziranog subjekta se odlučila za primenu najblažih mera koje nisu uspele da spreče, otklone ili bar umanje u najvećoj mogućoj meri štetne posledice po zaposlene, odnosne nisu sprečile širenje zaraze virusom Covid 19 u kompaniji Jura u pogonima u Nišu i Leskovcu - zaključuje Zaštitnik.

Zato je, kako piše u zaključku Zaštitnika, potrebno da Inspektorat rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u narednom peroodu, u okviru inspekcijskog nadzora vrši odabir onih zakonom predviđenih mera koje će biti delotvornije u cilju sprečavanja, otklanjanja ili umanjenja u najvećoj mogućoj meri svih štetnih posledica po zaposlene.

Podsetimo, u peridu vanrednog stanja, dok je većina Srbije sedela kući, menadžment Jure je insistirao da zaposleni u Nišu i Leskovcu rade iako su se beležili skoro svakodnevno novozaraženi radnici.

U Nišu se štrajkovalo ispred fabrike i mnogi su odbjali da uđu. Postignut je delimičan kompromis, a onda su nakon nekoliko nedelja oni koji su štrajkovali ostali bez posla.

Iz Jure je kasnije pojedincima stiglo upozorenje pred otkaz. Sindikat i radnici su tvrdili da je to obračun sa štrajkačima, a iz menadžmenta da to čeka svakog ko se ne pridržava mera.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    07:28 // 7. 8. 2020.

    Eto,javio se "zastitnik", da i on nesto kaze ! Umesto da svi u ovom koruptivnom lancu padnu: Odgovorni iz Jure, nacelnici inspekcije i inspektori,jer ima i preminulih, ovaj slucaj je ad akta !
    Zar vam nije jasno, ne smeju se dirati fabrike koje je Prvorodjeni otvarao, makar bili svi do jednog zarazeni ili ne primali platu ! O,tim fabrikama,samo u superlativu !
    Ziveli !

  • Leoni

    00:32 // 7. 8. 2020.

    Proverite Leoni niš posle 10. 08.

  • Pera Kostolomac

    23:55 // 6. 8. 2020.

    To bi u normalnoj državi, koja nije kolonija, bilo rešavano tužbom radnika, a i krivičnim postupkom tužioca, ali bi se "investitori" pokupili i otišl.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: