Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 27. 3. 2019.

| Društvo

Jurić: Deca u Nišu nisu prepoznala poruke zlostavljanja i pretnji

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Igor Jurić
Roditelji treba da budu aktivni, poručuje Igor Jurić; Foto: V. Milić

Da su pojedine poruke koje dobijaju preko interneta neprimerenog sadržaja, te da su preko njih seksualno uznemiravana ili im se preti, deca u Nišu nisu prepoznala, rekao je Igor Jurić, aktivista i osnivač Fondacije Tijana Jurić.

U nekoliko niških škola bili su predstavnici Fondacije i ono što su deca otkrila zahvaljujući njima je da su poruke neprimerene. Igor Jurić tribina Vlastima je uvek nešto preče od bezbednosti dece, upozorava Jurić; Foto: V. Milić

Danas smo bili u školama i dobili dvadesetak poruka gde deca nisu znala da su bila seksualno zlostavljana na internetu, da su im slani preteći sadržaji, oni nisu prepoznali dok nismo mi došli. Na tome se mora više raditi i država mora da umeša prste - istakao je Igor Jurić.

Pozitivna stvar je to što je učenica petog razreda Osnovne škole "Čegar" trećerangirana u Srbiji na osnovu rezultata kviza koje je Fondacija zadala deci na temu bezbednosti na internetu.


"Roditelji moraju da shvate svoju ulogu"

Na tribini održanoj u Nišu osnivač Fondacije koja nosi ime njegove ćerke Tijane ubijene 2014. godine, ukazao je roditeljima koje sve opasnosti vrebaju njihovu decu - na ulici i na internetu. Govori da svako ko je izgubio dete smatra da nije dovoljno uradio da tako nešto spreči, te apeluje na roditelje da budu aktivni i da se informišu vezano za bezbednost dece.

Cilj je da roditelji shvate svoju ulogu kada pričamo o bezbednosti svakog deteta. Stvar koju sam želeo da kroz svoje iskustvo podelim je ono što smatram svojom greškom - dodao je Jurić.

Istakao je i da strahuje zbog toga što izmene Krivičnog zakona nisu još usvojene, iako su vlasti još pre dva meseca najavljivale da će oni koji ponove najteže zločine biti drakonski kažnjavani. Igor Jurić je preko svoje Fondacije tražio doživotnu robiju za ubice dece, a ovakvu kaznu podržali su i mnogi građani Srbije 2017. godine potpisavši peticiju koju je prosledio Skupštini.

Pre dva meseca je bilo rečeno da će zakon biti usvojen za mesec dana, a prošlo je više od dva meseca pa se ništa nije desilo. Ja se jednostavno plašim da će opet biti nešto važnije, da li će biti neki izbori ili nešto, ne smem ni da zamislim. Zbog cele situacije u zemlji se ova priča stavlja u zapećak, što mi kao društvo nemamo pravo - dodao je Jurić.

Statistika kaže da je 2016. godine u Srbiji nestalo 1.113 dece, a da nije pronađeno njih 46. Sledeće godine nestalo je čak i više - 1.334 dece, dok 8 nije nađeno. Prošle godine broj nestale dece bio je 492, kaže Jurić, ali se i dalje čekaju podaci o tome koliko njih je i dalje nestalo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kad bi moglo

    13:08 // 29. 3. 2019.

    Bez ulaganja i nekoliko internet kafea sa dvadesetak racunara za grad kao sto je Nis i nadzor strucnjaka kao u nekim gradovima ali bez zloupotrebe korisnuka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: