Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 5. 1. 2021.

| Društvo

Jurić o doživotnoj robiji za Ninoslava Jovanovića: Istorijska presuda

Autor:G. Bjeletić, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
viši sud niš
Istorijska presuda doneta u Nišu, advokat kaže da se tako deli pravda u ime naroda; foto: JV-S. Marković

Prva doživotna kazna zatvora od uvođenja "Tijaninog zakona" u Srbiji izrečena je danas u Nišu, višestrukom povratniku silovatelju Ninoslavu Jovanoviću. Igor Jurić kaže da je zahvalan i ponosan na hrabrost niškog suda, jer je reč o istorijskoj presudi, nada se poslednjoj. Čuveni niški advokat Danilo Nikolić zaključuje - ovako se deli pravda u ime naroda.

Godinu dana od hapšenja Ninoslav Jovanović je, prema prvostepenoj presudi, dobio doživotnu robiju i to je prva takva kazna izrečena u Srbiji nakon donošenja novog zakona krajem 2019. godine.

Otac otete devojčice rekao je da su presudom zadovoljni i da su takav ishod očekivali, a zahvalio je Igoru Juriću, osnivaču Fondacije "Tijana Jurić", koji je inicirao izmene zakona posle ubistva njegove ćerke. Igor Jurić Igor Jurić zahvalan sudu u Nišu na hrabrosti; Foto: V. Milić

Moram da kažem da sam pre svega zahvalan građanima Srbije što su verovali da su neke promene moguće i da na neke stvari možemo sami da utičemo. Zatim, zahvalan sam i ponosan na hrabrost samog suda, ovo je ipak istorijska presuda jer je prva. Nadam se da će biti poslednja u smislu da zločina ovakve vrste više neće biti - navodi Jurić za Južne vesti.

Veruje da će, ako se zakon striktno bude primenjivao, promeniti statistika i ustaljeno pravilo da oni koji zlostavljaju decu ne razmišljaju o posledicama.

Izuzetno sam zahvalan i samoj porodici, pre svega devojčici koja je bila izuzetno hrabra, koja je preživela strašnu bol, ali se nadam da će oporavak i njen život krenuti u jednom normalnom pravcu. I zbog nje i zbog svakog drugog deteta je važno da ovakav čovek zauvek ostane iza rešetaka - ističe Jurić.


Nikolić: Ovako se deli pravda u ime naroda

Čuveni niški krivičar i bivši predsednik suda Danilo Nikolić napominje da današnja presuda opravdava i ukazuje na ispravnost i pravičnost uvođenja kazne doživotnog zatvora u naše krivično zakonodavstvo.

Postoje učinioci krivičnih dela koji se s obzirom na njihov mentalni sklop ličnosti ne mogu resocijalizovati. Jovanoviću je više puta društvo davalo mogućnosti da se vrati normalnom življenju svog života. Očigledno je da se radi o učiniocu krivičnih dela koji je nepopravljiv i društvo ima i moralno i svako drugo pravo da se izopštavanjem istog iz društvene zajednice zaštiti od njega. Pravo je svakog od nas da budemo zaštićeni od ovakvih i sličnih zločinaca tako što će biti i fizički onemogućeni da više ikada bilo kome nanesu zlo - objašnjava Nikolić.

Nikolić napominje da je Sud danas bio, ne samo na braniku svih ljudskih prava i sloboda, nego je uspostavio i jedini mogući ekvivalent pravičnost kao konkretizaciju pravde.

Ništa manje od doživotnog zatvora ne bi odražavalo srazmernost izrečene kazne sa težinom učinjenog zločina. Presuda je snažno upozorenje i sličnima Jovanoviću šta ih čeka ako vrše ovakve i slične zločine - da neće više "videti beo dan". Ovako se deli pravda u ime naroda - zaključuje Nikolić.

Podsetimo, predsednica sudskog veća Tamara Savić obrazlažući visinu presude Jovanoviću rekla je da je uticala težina dela, ali i to što je ranije osuđivan 11 puta i u zatvoru proveo više od 20 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    16:25 // 6. 1. 2021.

    nasli bolesnog sirotana da na njemu pravdaju bunde i masne apanaže. sud kao mnogo veliki junak.policija bruka, samo sto nato nisu zvali da ga nadju.

    • Milijan Sretenović

      10:59 // 7. 1. 2021.

      I ja ne mogu da se otmem utisku da se na najslabijem kola lome.Daleko od toga da pravdam sta je uradio ali BiH voleo da vidim presude vidjenim kriminalcima ,dilerima ,vodj pa i bahatim vozacimaama navijaca

  • Jonca

    14:13 // 5. 1. 2021.

    Istorijska presuda treba da bude i za onog bahatog vozaca koji je Jos gori od berberina jer je on ubio dete.Ali bojim se da ovaj decko nece videti zatvor,nagodice se sa tužilaštvom i dobice eventualno nanogicu.To je Vuckovo sudstvo,to je njegova drzava sa 30posto glasova,e to cudo da vidite.

    • Nishlija

      10:26 // 6. 1. 2021.

      A na koliko je osudjen pijani vozac sto je ubio 2 devojke na autobuskoj stanici u Knjazevackoj u blizini Njegos skole?

  • Mara

    13:31 // 5. 1. 2021.

    Treba presudu staviti u anale niskog sudstva

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: