Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 26. 10. 2022.

| Društvo

Južnjaci piju zdravu vodu, potencijalne opasnosti - nagla urbanizacija, stare mreže i privatizacija izvora

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
voda čaša
Voda je zdrava na jugu; Foto: JV

Vodu koja je i fizičko-hemijski i mikrobiološki neispravna piju stanovnici 22 opštine u Srbiji, ali na tom spisku nije nijedna s juga, pokazuje izveštaj Instituta “Dr Milan Jovanović Batut”. Međutim, vodovodi u Doljevcu i Blacu, kao i oni u Ražnju i Merošini, po izveštaju, imaju nedostatke, dok je najkvalitetnija voda u Vranju.

vranje centar Vranjanci već godinama piju zdravu vodu; foto: M. D.Vranjski vodovod je jedan od 24 u celoj zemlji sa 0% i hemijske i mikrobiološke neispravnosti. “Bez greške” u fizičko-hemijskom pogledu je i prokupačka voda, a u mikrobiološkom niška.

To su podaci iz zvaničnog Izveštaja o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata u Srbiji za 2021. godinu, koji je radio “Batut”.

Iz JP Vodovod u Vranju kažu da je ključ kvaliteta tamošnje vode u regionalnom sistemu “Prvonek”, kao i da tretman u fabrici vode to dodatno pospešuje.

Zahvat tog sistema je iz planinskih vodotokova i reka u reonu planine Besna kobila, koje pune akumulaciono jezero “Prvonek” zapremine 20 miliona kubnih metara. Zona ekološke zaštite vodotokova i jezera je strogo kontrolisana i uređena bez zagađivača. Na samom izlasku vode iz jezera kontrolisanjem je utvrđeno da voda zadovoljava sve standarde potrošnje pre tretmana u fabrici vode na Kumarevskoj Čuki - navode iz vranjskog Vodovoda.

Tvrde da ispitivanja Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je i ove godine voda u Vranju 100% ispravna i da je kontrolišu 24 sata.

leskovac znak I u Leskovcu zdrava voda; foto: Bojana AntićI iz leskovačkog Vodovoda ističu da ZZJZ šest puta mesečno analizira po 72 uzorka vode koju piju stanovnici Leskovca i još 38 naselja, ali da ona prolazi i drugi vid kontrole - preglede u beogradskom Zavodu, dva puta godišnje.

Sirova voda iz akumulacije “Barje” uzorkuje se iz dovodne cevi, a analiza se radi dva puta u toku dana. Na samoj akumulaciji dva puta mesečno se uzimaju uzorci sa tačno određenih mesta i dubina. Godišnje se uradi oko 120 uzoraka vode, koji podrazumevaju proširenu analizu fizičko-hemijskih i bioloških parametara - objašnjavaju iz tog preduzeća.

Dodaju da imaju najsavremeniju opremu i dobre stručnjake, kao i da ispitivanja obavljaju u okviru postrojenja za preradu vode u selu Gorina, a laboratorija radi 24 sata dnevno.

Tajna zdrave vode za piće u Pirotu, prema rečima direktora JP Vodovod i kanalizacija Zorana Nikolića, jeste to što je uloženo 1,8 miliona evra u postrojenje za njenu preradu i to što je u poslednjih deset godina zamenjena trećina ukupne dužine gradske vodovodne mreže.

Preko SCADA sistema prati se, pored ostalih parametara i kvalitet vode, što omogućava pravovremenu reakciju u slučaju poremećaja kvaliteta sirove vode - poručuje Nikolić.

Novinari Južnih vesti pitali su za komentar i vodovode u Nišu i Prokuplju, ali oni ne odgovaraju.


Nadležni u Merošini tvrde da je voda potpuno ispravna za piće

voda Nema odgovora za Doljevac, Merošinu, Ražanj i Blace; ilustracija; foto: Lj.J./JV Iako nije na spisku vodovoda sa udruženom neispravnošću, vodovod u Doljevcu ima fizičko-hemijsku neispravnost u 22,9% ispitanih uzoraka. Slično je i sa Blacem, gde je 27,8% ispitanih uzoraka fizičko-hemijski neispravno.

U Ražnju je procenat mikrobiološke neispravnosti 6,3%, a u Merošini 8,3%, prema izveštaju “Batuta”.

Međutim, iako je reč o zvaničnim podacima, iz Opštine Merošina tvrde da to nisu prave informacije i da je tamošnja voda u mreži i kod krajnjih korisnika potpuno ispravna, pozivajući se na mesečne izveštaje niškog IZJZ-a.

Kada dođe do neispravnosti uzoraka vode za piće, bilo fizičko-hemijske ili bakteriološke, IZJZ Niš po automatizmu obaveštava Sanitarnu inspekciju, a oni momentalno obustavljaju dalju distribuciju, a u našem preduzeću do toga nije došlo - kažu iz JKP Merošina.

Napominju da sirova voda može da ne zadovolji određene kriterijume, ali da se ona nakon tretiranja uvek dovede u zadovoljavajuće stanje.

Na pitanja koliko je u tim mestima voda dobra za piće i šta se preduzima da bi se ta blaža neispravnost otklonila - nadležni iz Blaca, Doljevca i Ražnja danima ne odgovaraju.


Zeleni ključ: Bahatost institucija i investitora prema prirodnim resursima postala trend u Srbiji

Kvalitet i ispravnost vode koja građanima stiže sa česama u čaše je diskutabilna s obzirom na ispravnost vodovodne mreže, smatra Olivera Milošević iz ekološkog udruženja “Zeleni ključ”.

trg kralja milana 2 foto todorović "Zeleni ključ" upozorava na lošu vodovodnu mrežu u Nišu; foto: JV / Tamara TodorovićPoručuje da Niš može da se ponosi odličnom vodom za piće, ali ne i gubicima u sistemu vodosnabdevanja, samom mrežom i njenom zastarelošću.

Treba dobro obratiti pažnju, i analitički pristupiti metodologiji uzimanja uzoraka i samih analiza, u šta ne sumnjam, ali bi bilo dobro informisati javnost sa kojih mesta i naselja u Nišu su najčešće kontrolisani uzorci. Ne sumnjam u stručnost osoblja u laboratorijskom delu Naissus-a, kao i u samu fabriku vode na Medijani, ali u održavanje mreže, zamenu zastarele i tu vrstu bezbednosti i kvaliteta da - objašnjava Milošević.

Upozorava da treba obratiti pažnju na to kako nagla urbanizacija utiče na vodosnabdevanje u Nišu, ali i da je neophodno da građani imaju svest i ne zagađuju vodotokove, na primer, pesticidima. Dodaje da i sve više divljih deponija može ugroziti zdravu vodu u Nišu. Kontrola gubitaka, štednja, ulaganje u mrežu i podizanje ekološke svesti - vidi kao ono što može pomoći da se spreči zagađenje.

O kanalizacionom sistemu ovde ne govorimo, a znamo da se sva kanalizaciona mreža sliva u Nišavu, pa sa nestrpljenjem isčekujemo dalje korake na izgradnji Centralnog prečišćavača komunalnih otpadnih voda iz Niša - zaključuje ona.

Milošević smatra da bi trebalo pratiti primer Slovenije, koja je Ustavom zabranila prodaju izvora i time onemogućila privatizaciju jer, je kako ističe, "nedomaćinski odnos" nadležnih i vlasti prema prirodnim resursima postao trend u Srbiji.

To pokazuje, prema njenim rečima, sve veći broj ekoloških pokreta u zemlji, koji revolucionarnim stavom pokušavaju da se bore protiv bahatog stava institucija i investitora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    08:47 // 27. 10. 2022.

    U Nišu voda smrdi na hlor.

    • Aca

      19:05 // 27. 10. 2022.

      Hahahaha ne lupaj

  • Alex

    21:40 // 26. 10. 2022.

    Toliko je zdrava da posle dva dana od brisanja na slavinama kreča i kamena koliko hoćeš. Možete misliti kako.je u bubrezima onda. Neka hvala ja je ne pijem.

  • Hrane

    16:12 // 26. 10. 2022.

    Najopasnija i najveca steta su stare mreze.Godinsma nisu menjane.Kako gradovima tako i selima vodu dovesti.Bez sela nema ni grada.Sela prijoritet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: