Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 14. 2. 2019.

| Društvo

Južnjaci po slušne aparate ubuduće samo u KC Niš, lekari to nazivaju diskriminacijom

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
slusni aparat
Teže do slušnih aparata?; Ilustracija; foto: flick.com (Ilmicrofono Oggiono)

Pacijenti sa juga zemlje kojima je potreban slušni aparat ili umetak od sada će umesto u bolnicama i domovima zdravlja u svojim gradovima za prepisivanje ovih pomagala morati da odu u Klinički centar Niš. I dok lekari specijalisti jugoistočne Srbije tvrde da se ovim degradira njihova stručnost, kao i da će se stvoriti nepotrebne liste čekanja, iz niške ORL klinike ističu da su spremni za veći broj pacijenata koji će, tvrde, dobiti najkvalitetnije lečenje.

Odluku da prepisivanje svih slušnih aparata i individualnog slušnog umetka može da obavi isključivo lekar specijalista ORL ili subspecijalista audiologije zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa doneo je RFZO, a izmenjeni Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima stupio je na snagu 24. januara.

lekari Lekari sa juga negoduju zbog novih pravila; foto: flickr.com (Physicians for Human Rights - Israel)Lekari koji su ORL specijalisti iz bolnica i domova zdravlja na jugoistoku zemlje oglasili su se pismom, koje je stiglo i u redakciju Južnih vesti. Oni postavljaju pitanje da li će ovakvim načinom organizacije svi pacijenti moći da budu sagledani, jer će sada umesto u svojim gradovima, morati da idu u jedan od 4 klinička centra u zemlji.

Ovde se radi o evidentnoj diskriminaciji pacijenata, pre svega onih u poodmaklom životnom dobu kojima se slušna pomagala najčešće i propisiju. Isti će morati iz najudaljenijih krajeva Srbije da idu od jedan od kliničkih centara kako bi ostvarili pravo na slušno pomagalo. Takvi pacijenti su često umanjenih životnih sposobnosti i nisu sposobni za samostalno putovanje, što znači da će imati i dodatne troškove puta za osobe koje će im pomagati - navodi se u pismu lekara.

Lekari koji stoje iza pisma nisu želeli da se potpišu punim imenom i prezimenom, ali ističu da je ovom odlukom RFZO degradirana i njihova stručnost i ukinut im deo prava na obavljanje stručne delatnosti.

Tvrde će doći do formiranja dugih lista čekanja, ali u niškoj Klinici za za bolesti uva, grla i nosa to negiraju.

Kolegijum ORL klinike je odmah reagovao i doneo odluku da se pregled ovih pacijenata obavlja utorkom i sredom i da se vodi poseban protokol pregledanih pacijenata kojima se propisuje slušni aparat. ORL klinika od skoro nema liste čekanja za dijagnostiku ili operativno lečenje i sigurni smo da će ova klinika uspešno prihvatiti i obavljati ovaj odgovornii zadatak - kažu u niškom Kliničkom.

Lekari niške Klinike ORL su u 2018. godini prepisali ukupno 148 slušnih aparata, ali sada očekuju više pacijenata i ističu da su spremni na to.

kc nis Klinički spreman za novi zadatak, tvrde ih ove ustanove; foto: JV/J. C. M. Kažu i da je ova nova mera doneta kako bi se podigao kvalitet pruženih usluga pacijentima sa oštećenjima sluha.

Lekari ORL klinike su izuzetno edukovani u ovoj oblasti, a 5 specijalista se bavi najsloženijim dijagnostičkim metodama oštećenja sluha i najkomplikovanijim hirurškim lečenjem oboljenja srednjeg i unutrašnjeg uva - ističu u KC Niš.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje napominju da su uzeli u obzir postupak kojim pacijenti ostvaruju pravo na slušna pomagala.

Za navedeno pomagalo nije propisana lista čekanja, a zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa će obezbediti neophodnu zdravstvenu zaštitu, i s tim u vezi audiometriju, pregled specijaliste i za osigurana lica koja ispunjavaju indikacije propisivanje slušnog pomagala iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u rokovima koji su u skladu sa zdravstvenim stanjem osiguranog lica - kažu u RFZO.

Napominju i da pacijenti koji su osigurani imaju pravo na slušna pomagala u skladu sa Zakonom, ali da ih više ne mogu prepisivati propisati lekari specijalisti zdravstvene ustanove primarnog ili sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jaćim Milunović

    06:23 // 16. 7. 2019.

    Izgleda da su neki lekari igrali "dupli pas" sa prodavcima aparata i izdavali ih onima kojima nisu potrebni, a potom te iste prodavali i učestvovali u podeli plena.
    Ministru je bilo najlakše da uvede dvostruku kontrolu, bez obzira na troškove i nepotrebno maltretiranje pacijenata.
    Tom su kriminalu mogli stati na put na način kojim ne bi maltretirali uglavnom stare ljude.
    Kako?
    Pitajte one koji zna

  • Stanislav

    11:30 // 14. 2. 2019.

    Pitam, kako je u Švedskoj, Sloveniji i Albaniji ? Odgovor očekujem, najpre od ministra g-dina Lončara, a zatim i od članova Vlade. Hvala.

  • Mara

    10:48 // 14. 2. 2019.

    Tako je samo oštro po , vom sirotom narodu.E dokle smo došli

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: