Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 23. 3. 2020.

| Društvo

Južnjaci u Londonu, na Malti i na austrijsko-mađarskoj granici čekaju povratak u Srbiju

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
stanica viktorija, london, foot mila ivanov
Stanica "Viktorija" sada prazna; foto: Mila Ivanov

Nakon proglašenog vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije korona virusa i prekidanja avio-saobraćaja, širom Evrope i sveta građani Srbije nisu uspeli da nađu način da se vrate u domovinu, a među onima koji su "zarobljeni" u Londonu, na Malti i na austrijsko-mađarskoj granici ima i trudnica, bolesnika i studenata. Vlada Srbije je danas poslala dva aviona Air Serbia po građane koji su ostali u Dohi i Moskvi.

Nakon što su se u četvrtak, 19. marta zatvorile škole u Engleskoj, grupa studenata iz Srbije, među kojima je i Nišlijka Mila Ivanov, krenula je na aerodrom jer su u petak u 7:30 ujutru imali let za domovinu. Granice su tog dana zatvorene, pa je Mila, koja je u Londonu sa majkom, morala da traži način kako da se vrati.

Odmah smo pozvali ambasadu Srbije u Londonu i rekli su nam da će biti letova i da pošaljemo naše podatke. Nisu mogli da nam pomognu oko smeštaja i hrane jer nemaju kapacitete. Na evidenciji smo od petka ujutru, ali sve što ambasada može da nam kaže je da čekamo i proveravamo njihov sajt. Ovo je peti dan kako to radimo - priča Mila.

stanica viktorija, london, foto mila ivanov 2 Čekaju u Londonu na odgovor i put; foto: Mila Ivanov

Ova mlada Nišlijka je preko teniske stipendije završila srednju školu u Engleskoj, pa je nastavila i studije.

U Londonu su zatvorene svi restorani i kafići, čak i na aerodromu, a mi nemamo nikake zalihe hrane ili bilo čega jer smo planirali da putujemo u petak. Bilo nas je preko 100 u petak čekajući avion, ali su se svi razišli i traže način da se vrate kućama - priča Mila Ivanov.

Nišlijka se sa majkom trenutno nalazi na metro-stanici "Viktorija" u Londonu, bez informacija kada i kako da nastavi put.

granica austrija madjarska, foto citalac Čekaju na austrijsko-mašarskoj granici; foto: čitalac

Čekanje je ono što ostaje i grupi građana Srbije, gde su i Nišlije, koji su 12 dana na austrijsko-mađarskoj granici, priča čitateljka čiji je ujak tamo.

Pokušali su nekako da dođu do nadležnih, ali im niko ne odgovara. Sa njima je žena koja je šesti mesec trudnoće i jedan bubrežni bolesnik - priča čitateljka.

I na Malti ima brojnih srpskih građana koji čekaju povratak u domovinu, ali i dalje nemaju odgovore kada će to biti.

Vlada Srbije je dosad poslala tri aviona Air Serbia po građane koji su bili u Amsterdamu, Parizu, Moskvi i Dohi.

Prema ranijim najavama, iz Vlade Srbije je rečeno da je u toku evidentiranje srpskih državljana koji su zaglavljeni na mnogim aerodromima i na graničnim prelazima. U planu je slanje aviona Air Serbia, ali još se utvrđuje gde ima najviše putnika.

Podsetimo, povratak u Srbiju čekaju i Nišlije koje su u Nemačkoj i osmoro njij koji su zbog studentske razmene i turistički otišli na Kipar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    03:21 // 24. 3. 2020.

    Ima nas i u Istanbulu. Neki su u hotelima po savetu iz ambasade, a neki ostali na aerodromu.

  • Srcko

    00:55 // 24. 3. 2020.

    MInistar Dačić još juče je rekao da su PRIORITETI kod povratka studenti a danas dovezao turiste sa Kube a najpametnije što ova zemlja ima ostavio da se snalaze jer su svima kampusi zatvoreni. Šaljite avion za London gdin. Dačić za studente.

  • Ako moze da se uzme ok. Obrnito nikako

    00:30 // 24. 3. 2020.

    Iz leve u desnu ne daje .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: