Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 6. 3. 2014.

| Društvo

Južnjački ritam odzvanja aerodromom u Melburnu

Autor:Sanja JanačkovićIzvor:Južne vesti

"Niška Banja" na aerodromu u Melburnu

Hristijan Spirovski Hristijan radi kao pijanista na aerodromu od septembra prošle godine Zvuci "Niške Banje" na klaviru svakog dana se čuju u Melburnu, gde putnici najvećeg aerodroma u Australiji slušaju kako Hristijan Spirovski (26) makedonskog porekla svira balkansku muziku.

Ovaj mladi muzičar rešio je da znanje, koje je stekao studirajući na muzičkom konzervatorijumu u Melburnu, predstavi putnicima iz celog sveta i prijavio se na audiciju za pijanistu na aerodromu.

Baš on je pre 6 meseci izabran da, po radnom zadatku, muzikom zabavlja putnike i oslobađa ih stresa pred let. 

- Putnici koji prepoznaju pesmu su jako srećni. Priđu, zastanu, zapevaju, pa i ja sa njima. Volim da pevam, kao mali sam učestvovao na dečjim festivalima u Makedoniji jer sam u Bitolju završio osnovnu i srednju muzički školu - priča Hristijan za "Južne vesti".

Takt od devet osmina, tipičan za pesme sa juga Srbije, čini "Nišku banju" neobičnom za one kojima je ova muzika daleka, objašnjava ovaj pijanista.

- Osim tog takta, za Balkan je karatkerističan i onaj od sedam osmina. Privlače slušaoce iz celog sveta, to je njima neobično. Često me Vijetnamci i Australijanci pitaju šta je to što sviram, ja objašnjavam da je sa Balkana i iz Srbije - kaže Hristijan.

Na njegovom repertoaru, za koji su mu menadžeri aerodroma rekli da sam odabere, nalaze se i "Uzičko kolo", "Bitola. moj roden kraj", "Još ne sviće rujna zora", "Neka mi ne svane", "Molitva za Magdalenu", "Den me agapas", "Tha melanholiso", "Osman aga"...

Iako svira klasičnu muziku, ali i pesme Adel, Ališe Kiz i benda "Coldplay", kaže da voli da čuje i srpske muzičare: Željka Joksimovića, Vladu Georgieva, Šabana Šaulića, Jelenu Tomašević, Aleksandru Radović, a najčešće peva hitove Tome Zdravkovića. 

- Srpski mediji su već pisali o meni i zahvalan sam im što su doprineli tome da postanem popularan, Voleo bih da jednog dana dođem kod vas i uspem kao pevač. Za sada ću ostati ovde da radim na aerodromu jer mi Australija pruža dobre uslove za sviranje - kaže ovaj pijanista.

Hristijan Spirovski Hristijanov otac i njegov prijatelj iz Niša su sedamdesetih godina osnovali prvi bend sa prostora tadašnje JugoslavijeLepe utiske iz Srbije poneo je iz posete Bačkoj Palanci i kratke posete Beogradu pre nekoliko godina gde su ga oduševili gostoprimljivi ljudi i ćevapčići.

Međutim, za jug i Niš, osim pesme "Niška Banja", vezuje ga još jedna činjenica.

- Muzički talenat sam nasledio od oca koji je baš sa prijateljm iz Niša Urošem Antićem sedamdesetih godina u Australiji oformio prvu grupu čiji su članovi ondašnji Jugosloveni i svirali su sve do kraja osamdesetih. Na žalost, ni jedan od njih dvojice nije više živ - priča Hristijan.

Želja mu je da poseti Niš i "Nišku banju" odsvira baš u Niškoj Banji. Do tada će njenim ritmom, osim putnika, zabavljati i zaposlene na aerodromu među kojima je, kaže, jako mnogo Balkanaca. 

"Još ne sviće rujna zora" u Hristijanovom izvođenju

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • z.c.

    09:51 // 6. 3. 2014.

    Bravo Hristijane.I hvala ti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: