Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 24. 11. 2022.

| Društvo

Južnjački roboti i aplikacije za poljoprivredu, selidbe, rulet i biblioteku

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
roboti 12
Robot koji može da se pozdravlja sa ljudima; foto: JV / Tamara Radovanović

Digitalna biblioteka, aplikacija za pomoć pri selidbama, roboti za zaprašivanje poljoprivednih zasada i digitalni rulet - neki su od 77 radova koje su đaci i studenti predstavili na Elektronskom fakultetu u Nišu, u okviru konferencije IEESTEC.

roboti 10 Višenamenski modularni robot; foto: JV / Tamara RadovanovićJedna od oblasti u kojoj višenamenski modularni robot može da nađe svoju praktičnu primenu je poljoprivreda, a osmislio ga je i napravio đak četvrtog razreda niške Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” Veljko Aleksić, zajedno sa sestrom, ocem i profesorom. Taj robot može da služi i za kontrolu kvaliteta proizvoda na traci, kao i za transport.

Na njemu je instalirana robotska ruka, ali može da se nađe i bilo koji drugi modul. On može da obavlja poslove u poljoprivredi. Njegove dimenzije nisu slučajne, dovoljno je širok da može da se kreće između dva ratarska zasada. Ima kameru koja mu omogućava pregled okruženja. Ona može da bude pozicionirana bilo gde, što omogućavaju magneti na njenom kućištu - priča Veljko.

roboti 14 Radovi predstavljeni u okviru konferencije IEESTEC; foto: JV / Tamara RadovanovićKaže da slični projekti već postoje, ali da je njihov inovativan zato što se kontroliše uz pomoć android aplikacije, a ne uz pomoć radio-talasa, kao i zbog zaokreta od 360 stepeni.

Zaokret je postignut tako što se svaki par točkova okreće u suprotnom smeru u odnosu na drugi. Tako se obezbeđuje zaokret od 360 stepeni u mestu, za razliku od drugih rešenja, gde samo jedan par točkova blokira, a drugi radi, znatno je veći manevarski prostor za kretanje robota - navodi Veljko.

roboti 7 Đaci predstavili vozilo "Verica"; foto: JV / Tamara RadovanovićPoljoprivreda je kao oblast bila inspirativna i đacima Tehničke škole “Rade Metalac” u Leskovcu, koji su predstavili vozilo na daljinsko upravljanje “Verica”, koje može da se koristi za zaprašivanje.

Može i da se nadogradi i da mu se putem glasovnih komandi daju naredbe za kretanje levo, desno itd. Može da se ugradi kamera i da se preko nekog uređaja povežete iz drugog grada. Naziv je dobilo po profesorovoj majci, koja je preminula - objašnjava učenik četvrte godine leskovačke Tehničke škole Nemanja Tomić.


Šta je "Čičino"

roboti 5 Digitalni rulet "Čičino"; foto: JV / Tamara Radovanović“Čičino” je digitalni rulet, koji su napravili učenici leskovačke Tehničke škole, sa idejom da onemoguće nameštanje rezultata u toj igri, ali i da mogu da je igraju sa ljudima iz drugih zemalja.

Kada pritisnemo dugme, šalje se signal i okreće se 50 slika u sekundi, tako da nikako nema nameštanja. Kada podignemo dugme, strujni krug se otvara i broj slika se postepeno smanjuje, dobijemo vizuelni i fizički efekat usporenja, dok na kraju ne izađe broj koji smo izabrali. Igra je bila popularna ranije u fizičkom formatu. Odlučili smo da odradimo i digitalni jer tako možemo da se povezujemo s ljudima u svetu i da igramo zajedno - priča učenik četvrte godine Mateja Trajković.

roboti 13 Robot sa četiri ekstremiteta predstavio Aleksandar Pavlovski; foto: JV / Tamara RadovanovićRobot sa četiri ekstremiteta, koji može da održava ravnotežu, ali i da se pozdravlja sa ljudima, predstavio je student četvrte godine Elektronskog fakulteta Aleksandar Pavlovski.

On smatra da je potebno ljudima približavati takve robote jer veruje da će uskoro oni biti uobičajeni u kućama i na ulicama poput mobilnih telefona.


Aplikacija za pomoć pri selidbama i digitalna biblioteka

roboti 1 Razvija se aplikacija za pomoć pri selidbama; foto: JV / Tamara RadovanovićPredstavljena je i aplikacija za pomoć pri selidbama, koja je namenjena, pre svega, agencijama, ali koja bi, prema rečima studentkinje četvrte godine Elektronskog fakulteta Kristine Petrović, sprečila neplanirane troškove i obezbedila potpuno isplaniranu selidbu. Ona kaže da je aplikacija još u fazi razvoja, ali da takva u Srbiji još ne postoji.

Sami klijenti treba da se prijave na platformu, zatim se zakazuje pregled selidbi, gde bi korisnik dobio uvid u to koje troškove može da očekuje, popis osnovnih stvari koje će se seliti, klijent može da prihvati ili odbije ponudu i kasnije se selidba zakaže. Agencija može da ima uvid u poslovanje same firme, u napredak, u to koliko su radnici pošteni, u profit kompanije - ističe Kristina.

roboti 8 Pirotska Tehnička škola dobila digitalnu biblioteku; foto: JV / Tamara RadovanovićKada su videli da su knjige za popis u njihovoj školskoj biblioteci pred propadanjem i da su ogromne, sa po oko 1.000 strana, učenici Tehničke škole u Pirotu odličili su da naprave digitalnu biblioteku, koja se sada tamo uveliko koristi.

Došli smo na ideju da preko QR koda, jednostavnim skeniranjem, mogu da se dobiju svi potrebni podaci. Ima i funkcija za izmenu podataka i njihovo štampanje, može i da se obriše član ako je završio školu ili slično. Prikazuju se sve knjige koje je član iznajmio, mogu se dodati nova iznajmljivanja, datum vraćanja knjige itd - kaže đak četvrte godine Milan Stojanović.

Iz tih radionica nastali su i radovi poput uređaja za merenje vlažnosti zemljišta, uređaja za merenje osvetljenosti prostorije, kao i sistema pametne naplatne rampe i semafora, kaže Miloš Marjanović sa Katedre za mikroelektroniku Elektronskog fakulteta i dodaje da su svi radovi prošli su recenziranje i da je pripremljen i Zbornik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    09:46 // 25. 11. 2022.

    Bravo za učenike, lepo je i kod nas da se prate visoke tehnologije. Nije mi jasna ta aplikacija za selidbe, ja sam radio selidbe, procena nije problem, problem je preneti sve stvari u kamion, nači parking za njega i sve to vratiti u novi stan. Kada bi imao neki robot koji diže teške namenštaje, veš mašine i sl.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: