Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 1. 11. 2018.

| Društvo

KC Niš: Navodi Aleksinčanke netačni, greška eventualno u nalazu biopsije

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
Kažu da nisu krivi ukoliko je dijagnoza pogrešna; foto: JV

Iz niškog Kliničkog centra odbacili su optužbe Aleksinčanke Jelene Lazarević da su joj postavili pogrešnu dijagnozu i nesavesno je lečili, ističući da je dijagnoza postavljena na osnovu analiza i da je greška jedino mogla da se dogodi isključivo zbog nalaza biopsije iz privatne klinike. Takođe tvrde da je revizija biopsije pokazala da je reč o istom tipu karcinoma.

Navode 42-godišnje Aleksinčanke kojoj su dijagnostikovali karcinom grlića materice sa metastazom u Kliničkom centru Niš, iz ove ustanove ocenili su kao netačne, tvrdeći da se nalaz biopsije urađen u Humanu podudarao sa kliničkim i nalazom magnetne rezonance. Dodaju da, ukoliko se ponovnim pregledima u Srbiji utvrdi da ne boluje od karcinoma, jedino objašnjenje može da bude greška u nalazu biopsije.

Ukoliko se ponovnim pregledima u zdravstvenim ustanovama Republike Srbije utvrdi da pacijentkinja nema karcinom, jedino objašnjenje za to je pogrešan HP nalaz biopsije, koji je koincidirao sa kliničkim nalazom i nalazom magnetne rezonance, a u smislu hronične, stare i dugotrajne upale grlića materice, što opet nije odgovornost KC Niš - navode iz Kliničkog centra.

Ne objašnjavajući zbog čega nije uslišena pacijentkinjina želja da je upute u drugu ustanovu, niti jesu li je lekari KC savetovali da uradi reviziju biopsije, iz Kliničkog tvrde da su histopatološki nalazi iz obe privatne klinike pokazali da ima isti tip karcionoma.

Nakon njenih tvrdnji da su joj lekari dijagnostikovali pogrešno kancer i to dva različita tipa, rađena je i revizija HP nalaza, 30.11.2017. nakon koje je utvrđeno da se radi o identičnim tipovima karcinoma - navode iz Kliničkog.

Potvrđuju da su se događaji koje je Lazarevićeva opisala odvijali tom hronologijom, ali da je određena terapija bila adekvatna njenom zdravstvenom stanju, čak i u slučaju da promena ustanovljena na njenoj materici nije maligna. Dodaju da su joj lekari predočili da je karcinom zahvatio i mokraćovod, zbog čega je bilo rizično operisati je.

Čak i da je infiltrat, koji je potvrđen magnetom rezonancom nemaligan (zapaljenski recimo), opet se neće uraditi dovoljno radikalna operacija, uz visok rizik da se povredi mokraćovod i verovatno izgubi bubreg ili veliki magistralni krvni sudovi, a sa mogućim smrtnim ishodom - naveli su iz KC Niš.

Dodaju i da je Lekarska komora utvrdila da su neosnovane njene žalbe, ali vezane za to da su lekari zapravo tražili pare da bi je operisali, u šta je prvobitno sumnjala kada su joj konstatovali da je bolest neoperativna i slali je na zračenje i hemioterapiju.

Podsetimo, iz klinike Human nisu želeli da komentarišu nalaz biopsije, poštujući Zakon o zaštiti prava pacijenata.


Iz KC zahtevaju da dostavi dokumentaciju iz Švedske

S obzirom na to da su lekari iz Švedske, prema rečima Lazarevićeve, utvrdili da ne boluje od karcinoma, već da je u predmenopauzi i ima dislociranu karlicu, iz KC Niš traže da dostavi dokumentaciju koja potkrepljuje ovu dijagnozu.

Lekari specijalisti KC Niš i dalje insistiraju da na uvid dobiju svu zdravstvenu i medicinsku dokumentaciju švedskih kolega, koji su po odlasku pacijentkinje u njihovu zemlju, medicinski i naučno ustanovili da ista ne boluje od karcinoma na grliću materice - navode iz KC.

Podsetimo, Lazarevićeva se nije lečila propisanom terapijom, tvrdeći da lekari zračenjem žele da unište dokaze pogrešne dijagnoze.

Pitajući se kako je i dalje živa, kako je kazala, februara ove godine je odletela za Malme gde je tažila azil. Švedski lekari su, dodala je, utvrdili da ne boluje od kancera. Objasnila je i da ne poseduje zvaničnu dokumentaciju iz Švedske jer je obustavila postupak ne želeći da više boravi u inostranstvu, te nije imala osnova da dobije svoju medicinsku dokumentaciju zvaničnim putem.

Kaže da se trenutno oseća dobro i da se nije lečila od kako joj je pre godinu i po dana postavljena dijagnoza, od kada je, dodaje, prošla kroz agoniju domaćeg zdravstva i čak doživela zastrašivanja da može da iskrvari za dva sata ukoliko ne prihvati propisanu terapiju.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje Kliničkog centra Niš (preuzmi) - 42.50 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoza niš

    09:35 // 2. 11. 2018.

    svi smo čitali o aferi dijagnostikovanja kondiloma u niškom KC
    doktor ustanovi" postojanje" kondiloma kod žene,
    zbog "neispravnog" lasera šalju ženu u privatnu kliniku u kojoj taj isti doktor radi po ugovoru o delu ili kao konsultant, (za svaku pacijentkinju dobija određenu proviziju),
    u zakazanom terminu doktor skida kondilome i to debelo naplaćuje od klinike koja još deblje naplaćuje pacijentki

    • Toliko o tome!

      15:28 // 3. 11. 2018.

      Kada mi je pre 6-7 god ginekolog u DZ otisla u penziju, prebacim se kod druge dr, inace "mlade" politicarke, koja mi na pregledu konstatuje kondilome i izmedju redova me uputi u privatnu ordinaciju ( u kojoj radi). Ne odem, naravno, ali odmah prebacim karton u zel. ambulantu.Tamo me pregledaju, nalaz uredan. Kazem su mi u DZ otkrili kondilome, dr pogleda karton gde to pise i ne kaze nista vise

  • dzejsi_dejton

    09:33 // 2. 11. 2018.

    Сама чињеница да су као званичну изјаву проследили "Ворд" документ без "read only" маркера (ако већ не умеју у PDF формату да проследе) је довољна срамота. То је као да вам је неко рекао нешто у четири ока, без снимка. Такође, нема имена ни једног лекара, нити потписа. Како их само није срамота? Господо, ако сте чисти, чистите своје редове прво а добро знате ко ради а ко прима плату и мито.

  • drax

    08:24 // 2. 11. 2018.

    Znači žena laže ?Po vašem?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: