Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 7. 7. 2020.

| Društvo

KC Niš: Situacija je alarmantna, ali pod kontrolom

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
klinicki centar
Imaju iskustva iz prvog pika; foto: Vanja Keser

Iskustvo koje su stekli tokom prvog pika epidemije lekari Kliničkog centra Niš ističu kao svoju prednost u drugom, koji traje. Sada je razlika, kaže doktor Goran Stanojević, pre svega u starosti pacijenata, s obzirom na to da je dosta mladih, uz 14 dece, a epidemiološku situaciju osenjuju kao alarmantnu, ali pod kontrolom.

Trenutno je u niškim kovid bolnicama 226 pacijenata, a od sinoć ih primaju i u novi deo Kliničkog centra. Dnevno se prima od 30 do 40 pacijenata, pa Stanojević kaže da to još nije kao u najgorem periodu, sredinom aprila, kada su ih primali između 80 i 100 dnevno.

Ako uporedimo sa sadašnjim novioom, između 30 i 40, juče je bilo 41 novoprimljeni jasno je da imamo dovoljno vremena da se pripremimo, da se organizujemo, prostor, ljudstvo. Dragoceno nam je iskusto koje imamo iz prvog pika da se organizujemo pravovremeno u skladu sa ovim novim pikom. Situacija je alarmantna, ali pod kontrolom u KC Niš - priča Stanojević.

Poslednjih dana više je pacijenata koje primaju iz Niša, trenutno oni čine polovinu ukupnog broja hospitalizovanih, navodi šef Trijažnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti Nikola Milenković. Svi iz Niša su testirani na kovid, priča Milenković, ali oni koji dolaze iz drugih gradova često nisu.

Pokušaćemo sa profesorom Tiodorovićem da otvorimo još tih centra okolnih, kako bi se Klinički centar rasteretio u odnosu na one koji ne zahtevaju intenzivno lečenje. Najveći nam je problem što u KC Niš pre svega dolaze oni koji zahtevaju intenzivnu negu, kiseoničnu potporu. Mi smo u odnosu na ostatak Srbije bili mnogo pripremljeniji nego u prvom piku, jer smo imali iskustva iz prvog pika i idemo par dana unapred, prateći te stope - kaže Milenković.

Danas je zabeležen i novi porast hospitalizovane dece zaražene koronom (14), a Milenković pojašanjava da se ona mahom zaraze od članova porodice.


U KC Niš 32 zdravstvenih radnika pozitivno na kovid, jedan na respiratoru

Do sada je 171 zaposleni u Kliničkom centru Niš bio pozitivan, dok je njih 132 izlečeno, navodi Milenković. Od preostalih, njih sedmoro su imali po jedan negativan nalaz, ali se još nalaze u samoizolaciji, baš kao i oni koji su pozitivni - njih 31, uz jednog medicinskog tehničara koji je na respiratoru.

Od 32 aktivna slučaja korone kod niških zdravstvenih radnika najviše ih je iz Klinike za anesteziju - tri lekara i osam medicinskih tehničara, slede Nefrologija i Kardiologija sa po tri lekara i po jednim medicinskim tehničarom. Troje je zaraženih na Urologiji.

Po jedan pozitivni na koronu detektovan je na ORL, GAK-u, Infektivnoj klinici, Urgentnom centru, Opštoj hirurgiji, Dečjoj klinici, Rehabilitaciji, Pulmologiji, Centru za medicisku biohemiju i Zavodu za zaštitu mentalnog zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • iva

    08:12 // 8. 7. 2020.

    Da bi nam neko drugi bio kriv za ono sto nam se desava treba da budemo ili ludi ili nesposobni,a ja mislim da smo pre svega NEODGOVORNI. Zasto neko mora da nas zatvara da bi nam probudio svest o zdravlju,zasto se sami ne trgnemo i pobrinemo o istom. Ljudi situacija je teska,bolnica je verujte mi puna i jeziva ne zelite ni sebi ni drugima da zavrsite tamo. Cuvajte sebe i svoje zato sto ih volite.

  • Mara

    05:46 // 8. 7. 2020.

    Strašno

  • Zoki Niš

    21:31 // 7. 7. 2020.

    Situacija je alarmanta ali je pod kontrolom?
    Pa ili je jedno ili je drugo..( pre ce biti ono prvo)!
    Nišlije...spremite se za povratak kucnog pritvora!
    Ako sada dozvolimo ovoj bagri da to sprovede, onda definitivno nismo normalni!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: