Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 2. 12. 2019.

| Društvo

KC Niš dobio na korišćenje aparat za lakše uočavanje tumora na mozgu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
nove operacije KC Niš
Oporavak je mnogo brži i lakši, nadaju se da će dobiti neuro-navigator; foto: JV

Neuro-navigacija je aparat koji omogućava hirurzima da vide gde se tačno nalazi tumor na mozgu i time ne oštete zdravo tkivo, pojašnjava Vesna Nikolov direktorka Klinike za neurohirurgiju koja je dobila ovaj aparat na korišćenje. Aparat košta oko pola miliona evra, a pomoćnik direktora Goran Stanojević kaže da bi uskoro trebalo da bude u vlasništvu Kliničkog centra.

Uz pomoć aparata koji je pre nedelju dana dobio KC Niš urađene su tri operacije tumora na mozgu, a pacijenti kažu da su praktično odmah nakon zahvata ustali i da se dobro osećaju.

Direktorka Klinike za neurohirurgiju Vesna Nikolov ističe da hirurzima neuro-navigacija olakšava rad, ali i da je mnogo značajniji pacijentima, jer se nakon operacije tumora brže oporavljaju i spremni su da nastave život samostalno.

Pojašnjava i proceduru bez i sa ovim aparatom koji su dobili na korišćenje. KC Nis nove operacije Uz pomoć ovog aparata mogu da vide gde se tačno nalazi tumorska masa; foto: JV

Na osnovu našeg iskustva, na osnovu slika sa magnetne rezonance ili skenera, otprilike pravimo rez, odižemo koštani poklopac, dolazimo do moždanog tkiva i tražimo tumorsku masu. Neuro-navigacija nas tačno, otpočetka, od pravljenja reza pa do samog odlaska u moždanu strukturu vodi na mesto gde se nalazi tumorska promena. Uz pomoć neuro-navigacije u svakom trenutku vidimo gde smo, dolazimo do tumora koji je jasno označen i uz pomoć navigacije vidimo da je tu. Koristimo kjuzu, aparat koji nam služi za uklanjanje tumorske mase, uklonimo tumorsku masu i na taj način poštedimo okolno zdravo tkivo - pojašnjava.

Dvoje pacijenata koji su operisani uz pomoć novog aparata se osećaju dobro, a Nikolov kaže da je mlađi imao promene u motornoj zoni - slabost jedne polovine tela, predmeti su mu ispadali iz ruke i nakon snimanja na magnetnoj rezonanci je otkriveno da postoje tumorske promene. Stariji je nestabilno hodao, nije mogao tečno da govori, dodaje, a nakon snimka je utvrđeno da je potrebna operacija.

Da aparat nije bio na pozajmici u Kliničkom centru njihov oporavak bi bio mnogo teži i zato Nikolov napominje da je on pre svega značajan za pacijente i nada se da će ga ova ustanova uskoro kupiti.

Svako od hirurga želi da mu pacijent nakon operacije bude odličan, nažalost to nije tako. Posle operacije desi se da jedna polovina tela bude potpuno oduzeta. Imate pacijenta koji se probudi, znate da ste uklonili tumorski proces, znate da je sve išlo bez problema, ali posle operacije on ne može da pomeri ruku i nogu. To je strašno, prvo za pacijenta, za rodbinu, ali i za vas kao hirurga to je na neki način neuspeh. Ali mi nismo u mogućnosti da tačno i precizno odredimo mesto i nakon otvaranja na neki način tražimo gde je tumorska masa. Uz pomoć neuro-navigacije mi tačno vidimo gde je - dodaje.

Pomoćnik direktora KC Niš Goran Stanojević kaže da je siguran da će uz pomoć Ministarstva zdravlja Niš dobiti ovaj aparat koji košta oko pola miliona evra, a napominje da je najbitnije da u ovoj ustanovi ima hirurga koji su obučeni da ga koriste.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Nejic

    08:34 // 3. 12. 2019.

    A ko je dao aparat na koriscenje?Koliko to kosta?Da li je to neki Covek,Ustanova,Firma,Sponzor ili PROIZVODJAC koji ce ga prodati bez tendera.....

  • Шишач снс-ОВАЦА

    23:20 // 2. 12. 2019.

    Нама треба апарат за уочавање МОЗГА!

  • Mara

    15:57 // 2. 12. 2019.

    Svaka čast i pozdrav Za najbolju doktorku Vecu Nikolov

    • Vladimir Putin

      17:47 // 2. 12. 2019.

      Bez recepta: snsvazelin!

    • Djole kc

      09:15 // 3. 12. 2019.

      Još da nauče da koriste aparat. Za svaku sitnicu se pacijenti šalju za Beograd. Ovde se operiše samo diskus na kičmi pa i tad im pacijenti ostaju bogalji. Od glave su još daleko.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: