Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:38, 2. 7. 2020.

| Društvo

KC Niš novinarima: Samopozvali ste se u tuđu kuću, pojedini među vama šire dezinformacije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pres KC Nis 4 jul 2020; foto: JV
Iako je KC Niš krio podatke, sada optužuju novinare da su širili dezinformacije; foto: JV

Četiri meseca trebalo je Upravi Kliničkog centra u Nišu da sazove prvu konferenciju za medije od početka epidemije korone. Iako su to učinili tek nakon najave novinara da dolaze u ovu ustanovu koja pripada svim građanima, portparol KC Niš to ne priznaje i kaže da buduće redovno izveštavanje koje najavljuje nema veze sa tim što su se novinari "samopozvali na sastanak u tuđu kuću". Takođe je pojedine medije optužio da su širili dezinformacije prethodnih 10 dana koliko je Uprava ćutala.

Najava desetak novinara da danas dolaze u Klinički centar Niš, koji već mesecima uskraćuje medijima i javnosti većinu važnih informacija u vezi sa ovom temom od prioritetnog značaja, bila je dovoljna da Uprava konačno pozove novinare na konferenciju.

Samo sat vremena nakon pisma novinara da dolaze, stigao je poziv KC Niš. Ipak, portparol Nikola Marković to ne priznaje, a rekao je i da buduće redovne konferencije za medije nemaju veze sa tim što su se "novinari samopozvali u tuđu kuću". Pres KC Nis 1 jul 2020; foto: JV Iako je KC Niš krio podatke, sada optužuju novinare da su širili dezinformacije; foto: JV

Nikola Marković: Ja sam još na početku rekao da to što su pojedini novinari, njih desetak iz medijskih kuća, uputili dopis, odnosno samopozvali se na sastanak u tuđu kuću...

Novinari: Ovo nije tuđa kuća, ovo je naša kuća i kuća svih građana.

Nikola Marković: Ako ste se samopozvali na sastanak, a pre toga niste komunicirali i dogovarali sastanak, već ste se najavili da dođete, to apsolutno nema veze nikakve sa tim, već ima veze sa tim što smo rekli na početku. Dakle prethodnih desetak dana bilo je različitih i informacija i dezinformacija i poluinformacija, tako da smo mi zbog toga odlučili da od danas svakog dana javno ovde pred vama iznosimo sve podatke.

Novinari: Pošto do sada niste iznosili nikakve podatke. Vi ste prekinuli komunikaciju sa nama, ne mi sa vama.


Nadležni koji su ćutali, sada krive novinare

Pres KC Nis jul 2020; foto: JV Iako je KC Niš krio podatke, sada optužuju novinare da su širili dezinformacije; foto: JV Praksa nadležnih u Kliničkom centru u Nišu tokom epidemije korone je manje-više uobičajena - većinu važnih informacija ne daju, na postavljena pitanja odgovaraju šturo, često uz prepucavanja sa novinarima ili građanima koji traže odgovore. To se posebno ustalilo poslednjih meseci, kada je bilo još važnije da građani dobiju precizne informacije. Umesto toga Uprava KC Niš često je birala ćutanje, koje je posebno bilo vidljivo prethodnih 10 dana.

To je bio i razlog da novinari najave dolazak u ovu ustanovu i pokušaju da reše problem. Umesto rešenja stigle su optužbe. Posebno je u tome bio glasan upravo portparol Marković, koji je često nedostupan novinarima iako mu je posao da svakodnevno sarađuje sa njima. Pres KC Nis 3 jul 2020; foto: JV Iako je KC Niš krio podatke, sada optužuju novinare da su širili dezinformacije; foto: JV

Vidim česte prozivke zbog ovih poslednjih 7 dana što nije bilo objava na sajtu, rukovodili smo se praksom ostalih većih ustanova, odnosno kliničkih centara. Republički Krizni štab je obaveštavao svakoga dana, mi smo obaveštavali sve nadležne institucije u Srbiji, međutim zbog konstantnog širenja dezinformacija pojedinih novinara i medijskih kuća, odlučili smo da od danas svakog dana u 12 sati držimo pres konferencije i to ne samo sa podacima za Niš i Klinički centar Niš, već i za Leskovac, Surdulicu i Vranje, odnosno čitav jug Srbije - rekao je Marković.

Pres KC Nis 2 jul 2020; foto: JV Iako je KC Niš krio podatke, sada optužuju novinare da su širili dezinformacije; foto: JV On je i na današnjoj konferenciji, osim optužbe da "pojedini mediji" šire dezinformacije, često prekidao novinare koji su pokašali da dobiju odgovore, prebrojavao ih i odgovarao umesto lekara i pomoćnika direktora koji su pitani.

Sama konferencija izgledala je haotično. Zbog velikog interesovanja održana je ispred vrata Uprave KC Niš, ali nadležni nisu omogućili novinarima da budu na propisanoj udaljenosti niti adekvatne uslove za rad usred epidemije.


"Svako ko radi u ovoj kući gde zarađuje hleb mora da poštuje i pravila te kuće"

Nakon što je dolazak novinara Marković nazvao "samopozivom u tuđu kuću", pitanje čija je kuća Klinički centar u Nišu postavlja se i nakon njegovog objašnjenja o navodnom kažnjavanju lekara koji su dovoljno hrabri i odgovorni, pa iznose informacije u javnost. Pres KC Nis 5 jul 2020; foto: JV Iako je KC Niš krio podatke, sada optužuju novinare da su širili dezinformacije; foto: JV

Zaposleni u KC Niš često su pitani o tome u kakvim uslovima rade, govorili su i pred izbore da epidemija korone ponovo preti, ali uvek nezvanično, upravo zato što im je zabranjeno da govore. Nedavno su tvrdili da su obavešteni da će biti sankcionisani ukoliko ne ćute.

Marković je rekao da to nije novo pravilo, već samo podsetnik zaposlenima.

U Statutu stoji da KC predstavlja generalni direktor, odnosno sada njegov zamenik s obzirom na to da je direktor još na bolovanju zbog srčanog oboljenja, tako da tu nema nikakvih novina. Jednostavno to su pravila kuće koja svi moraju da poštuju i bez odobrenja, odnosno prethodne konsultacije sa Upravom KC, niko ne bi trebalo da daje bilo kakve informacije ili izjave za bilo koju medijsku kuću. Dakle, nema novih sankcija, nema kažnjavanja, nema novih smena, već samo podsećanja da svako ko radi u ovoj kući gde zarađuje hleb mora da poštuje i pravila te kuće - objasnio je Marković.

Podsetimo, na današnjoj konferenciji medicinari su mogli da saznaju da se ne zna kada će dobiti ugovore za stalno i koliko je zvanično pacijenata na lečenju, ali ne i koliko je ljudi u Nišu preminulo od virusa korona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radoje

    15:12 // 3. 7. 2020.

    Da li bahato obraćanje portparola KC Niš, na konferenciji za štampu, priliči univerzitetskom kliničkom centru. Mi zaposleni ne prihvatamo da neučtivo ponašanje, sa prekidanjem novinarskih pitanja, podizanjem tona i nadglasavanjem sagovornika, srozava ugled tercijalne zdravstvene ustanove.

  • Manojlo

    14:54 // 3. 7. 2020.

    Žao nam je što je javnost Niša na konferenciji za štampu mogla da stekne pogrešan utisak o zaposlenima u Kliničkom centru Niš. Mi se bavimo humanom profesijom i nikako ne priliči demonstriranje nasilja od strane portparola, u obraćanju javnosti. Da li mi taj način ponašanja treba da preuzmemo u nastupu prema pacijentima, koji su sa poverenjem došli da traže pomoć? Nova bruka i posrtanje KC Niš!

  • Marko

    11:20 // 3. 7. 2020.

    Ne bi priznali ni da im pokazete snimak sa pregleda iz infektivne na kome se jasno cuje da nema PCR testova i da salju osobu kuci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: