Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:50, 17. 4. 2018.

| Društvo

KC Niš o operaciji žuči sa opekotinama noge: Operacija je završena dobro

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Noge zavoj opekotine
Presađena joj koža sa zdrave noge; Foto: JV/V. Milić

Tek nakon što su novinari u Kliničkom centru pronašli 33-godišnjakinju koja je tokom operacije žuči dobila opekotine na nozi zbog kabla koji se upalio dok je bila na operacionom stolu, iz Uprave KC su potvrdili da se incident uopšte dogodio. Pomoćnik direktora za hirurška pitanja Goran Stanojević, kaže da je ova operacija dobro prošla, da su ispoštovane sve procedure i da će uložiti žalbu nadležnima zbog neispravnog kabla koji je opekao pacijentkinju.

Rutinska operacija žuči u novom Kliničkom centru, za rođenu Piroćanku Emiliju Rakić pretvorila se u pravu noćnu moru zbog kvara na jednom od instrumenata. Ona je pored intervencije zbog koje je došla, morala i na transplantaciju kože koja je gorela dok je ona bila na operacionom stolu.

Kurcšlus je, kako je objasnio doktor Bojan Jovanović koji je operisao pacijentkinju, izbio na kablu koji se nalazi na neutral elektrodi koja sprečava struju iz električnog noža za operacije da prolazi kroz telo, odnosno, služi upravo tome da pacijenta na sprži struja.

Ta elektroda je tokom zahvata povezana sa pacijentovom nogom, a Jovanović dodaje da je sreća u ovom slučaju bila to što se kurcšlus dogodio kada je operacija već bila završena. Konferencija Klinički centar O incidentu "progovorili" tek pošto su novinari kontaktirali sa pacijentkinjom; Foto: JV/V. Milić

Videli smo kad ta neutral ploča koja se vezuje za nogu... da je kabl koji vodi do te ploče izgoreo i da je opekao nju po nozi. Uvek pre početka operacije se taj kabl proverava. Postoji i alarm na uređaju koji signalizira da nešto nije u redu, a ovaj put se nije oglasio. Napravili smo službenu zabelešku o incidentu, dolazili su svi nadležni iz tehničke službe, izvođači radova. Nigde u sistemu nije postojao problem, prosto je nastao kurcšlus. To se dešava svuda u svetu, samo je ovog puta malo drastičnije - objašnjava Jovanović.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra kaže da je pacijentkinji izgorelo oko 2 % kože, kao i da se radi o opekotinama drugog stepena.

Operacija je završena i na sreću pacijenta i zdravlje sve je dobro bez ikakvih problema, s tom jednom opekotinom u procentu 2% koja je tretirana i pacijentkinja je danas puštena kući. Hvala Bogu, živa i zdrava, pregledao je plastični hirurg i danas je puštena na kućno lečenje - rekao je Stanojević.


Stanojević: Svaka sala ima takav kabl, preispitaćemo ostale

On je dodao da će tehnička služba, kao i nezavisne institucije da provere aparat na kome je izgoreo kabl, kao i da je obavešten dobavljač Proksima, koji je prošle godine pobedio na tenderu za nabavku ove opreme.

Pokrenućemo postupak, želimo da se preispitaju sve preostale količine. Dobili smo istog dana sertifikat od zvanične kuće koji je pokazao da su sve ostale instalacije bile ispravne. Pokretanje sale je urađeno po proceduri i sa te strane, prosto se desilo, bitno da je pacijentkinja dobro i da je otišla kući - priča pomoćnik direktora.

Dodaje i da je sporni kabl dat na ekspertizu, kao i sve ostale količine koje su, pre svega, preko te firme došle u KC Niš.

Obavestili smo dobavljača i želimo da se izvrše novi atesti i da znamo da su naši pacijenti sigurni. Kod Agencije za lekove i medicinska sredstva postoji žalbeni postupak na proizvod i želimo da uđe u neku proveru kvaliteta - rekao je Stanojević.

Podsetimo, Emilija Rakić je na laperoskopsku operaciju žučne kese otišla u sredu 11. aprila, ali je zbog zadobijenih opekotina operisana još jednom u subotu, kada joj je presađena koža sa druge noge.


Opet krivi novinari?

Hodnik Klinički centar Klinički centar otvoren za javnost, ali ne i za novinare; Foto: JV/V. MilićPosle skoro dva dana tvrdnji da nikakvog incidenta u operacionoj sali nije bilo, iz Uprave KC su potvrdili da je Emiliji Rakić ipak gorela noga na operacionom stolu, negodujući što su novinari sa ovom pacijentkinjom razgovarali u zgradi novog Kliničkog centra bez prethodnog odobrenja rukovodstva ove ustanove.

Činjenica da iz Kliničkog centra nisu davali informacije sve dok novinari nisu pronašli opečenu ženu u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju, navodi na to da nisu želeli da se o ovom incidentu javno govori.

Međutim, Stanojević to poriče ističući da je KC uvek bio otvoren za javnost. Ipak, očigledno ne i za novinare koje je pomoćnik direktora ove zdravstvene ustanove pitao kako su smeli da uđu, razgovaraju i slikaju pacijentkinju bez nadzora iz Uprave KC, iako je Rakićeva sama na to pristala.

Klinički centar bi trebalo da bude otvoren za sve građane, ali je pomoćnik direktora rekao da je poseta novinara trebalo da bude najavljena, iako gotovo niko danima nije odgovarao na uporne pozive i pitanja o ovom slučaju upućivana rukovodstvu. Jedino je portparol Kliničkog centra negirao da se desio požar.

Ko je dozvolio slikanje pacijenta i razgovor sa njim u zgradi? Ja sam čuo da su novinari bili, da su razgovarali sa gospođom. Moram da pitam kao pomoćnik generalnog direktora ko je to dozvolio? Naš kućni red svaku posetu novinara podrazumeva neku najavu iz mnogo razloga, i niste vi ni prvi ni poslednji koji dolaze ovde i prosto redno je da se pita nešto kad se ulazi u tuđu kuću - rekao je Stanojević.

Klinički centar kao kućou svih građana očigledno ne doživljava ni doktor Jovanović, koji je takođe istakao da bi novinari trebalo da traže dozvolu da uđu.

Gde smete vi bez dozvole da slikate u nekoj javnoj ustanovi, to ne znam, nisam još čuo - rekao je Jovanović.

Iz Kliničkog centra tvrde da je, od kada je otvorena nova zgrada urađeno na stotine intervencija, čak i komplikovanijih, ali da do ove, nije bilo nikakvih problema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pitam

    05:30 // 19. 4. 2018.

    Gde je sada selfi?

  • Coka

    19:01 // 18. 4. 2018.

    Došlo je do varničenja, a onda je verovatno neka instant medicinska sestra iz privatne škole sipala etanol da ugasi požar i eto opekotine dok kažeš keks! Ko sve radi tamo, dobro je da pola zgrade nije izgorelo... Bivše pedikirke, tkači i majstori sa instant medicinskom školom, koji su imali nekog da ih "umuva" u novi KC.

  • Dragan,Niš

    10:46 // 18. 4. 2018.

    Što se ne oglašava onaj što je šatro zaštitnik prava pacijenata i ne pokrene tužbu po službenoj dužnosti?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: