Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 30. 5. 2018.

| Društvo

KLER: Nastavlja se natkrivanje nalazišta Medijana

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Nalazište Medijana
Do sledeće godine, prema najavama, nalazište biće spremno za turiste; Foto: JV/V. Millić

Zaštitna konstrukcija iznad nalazišta Medijana, koja je počela da se gradi pre skoro četiri godine, uskoro bi trebalo da bude završena. Kako je kazao Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, biće uložene pare u još nekoliko projekata na nalazištu, te će do sledeće godine mesto na kome je boravio veliki rimski car - Konstantin, biti potpuno spremno za turiste.

Vila sa peristilom, dragoceni mozaici i ostali ostaci Konstantinove rezidencije, biće potpuno zaštićeni kada velika konstrukcija, koja se u fazama radi već godinama, bude završena. To će, prema Petkovićem rečima, koštati još 27,5 miliona dinara, od čega iz republičkog budžeta dolazi 11,5 miliona, dok ostatak plaćaju Nišlije iz gradske kase.

Projektom će biti završena konstrukcija iznad vile sa peristilom koja će omogućiti ne samo zaštitu svih arheoloških nalazišta, nego i adekvatnu turističku prezentaciju i valorizaciju takvog objekta - kazao je Petković.

On je kazao da će Niš ove godine preko Ministarstva kulture dobiti još 33 miliona dinara, koje treba da uloži u nalazište Medijana.

Pre svega kroz arheološka istraživanja, izradu plana prezentacije nalazišta turistima, primenu digitalnih i savremenih tehnologija i još nekoliko potprojekata koji će omogućiti da od naredne godine nalazište Medijana bude potpuno uređeno i dostupno turistima - dodao je Petković.

Podsetimo, krajem prošle godine najavljeno je da će i zgrada Muzeja na Medijani biti renovirana. Zaštitna konstrukcija koja je postavljena oštetila je zgradu Muzeja koja se nalazi na Medijani, a iz Ministarstva nikada nije odgovoreno čijom krivicom se to dogodilo.

Nalazište je trebalo da bude pod krovom još 2013. godine kada je u Nišu obeležavano 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta. Međutim, cele te godine je bilo zatvoreno za posetioce, a radovi su stali tek krajem 2015.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika Niš kazali su da je prekrivanje nalazišta važno kako bi se sačuvalo od propadanja, a u međuvremenu su dograđeni i konzervirani ostaci vile.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Antonio

    18:02 // 30. 5. 2018.

    Toliki milioni potrošeni a nema WC-a, čak ni onog prenosnog, moraće turisti sa pelenama da dolaze :-), mada nema ni vode za piće...

  • Лесков Вр

    15:14 // 30. 5. 2018.

    Споља гледано,обликом,материјалима од којих је изграђен "ОБЈЕКАТ" више личи на сточну фарму или балон салу за неке спортове него на "ИСТОРИЈСКИ" споменик стар неколико миленијума.
    По причању неких људи којима треба веровати приликом његове изградње су трајно уништени неки историјски и уметнички предмети "ИЗВОРНОГ" објекта.

    • Arhitekta konzervator Niš

      17:41 // 30. 5. 2018.

      Ljudi, koji poznaju principe u arheologiji su upozoravali, da će Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, upropastiti lokalitet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: