Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 30. 5. 2017.

| Društvo

KLER: Toaleti na letnjoj pozornici biće obnovljeni do “Filmskih”, rovče do jeseni

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Niška tvrđava
Prošao projekat kod Ministrastva turizma; Foto: V. K.

U Niškoj tvrđavi, čija je "revitalizacija" najavljena iz Zavoda za zaštitu spomenika još pre 4 godine, uskoro bi trebalo da se obnove bina i toaleti na Letnjoj pozornici. Najavljeno je i obnavljanje takozvanog rovčeta i uređenje dečjeg igrališta iznad pozornice.

Grad Niš će iz svog budžeta da plati sanaciju dela bedema Tvrđave, kazao je Milan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER). Ukupna vrednost projekta je, prema njegovim rečima, 60 miliona dinara, dok Grad finansira obnovu bedema sa 11,5 miliona. Rešenje o realizaciji ovog projekta usvojilo je Gradsko veće na današnjoj sednici. Bedem tvrđave Za sanaciju dela bedema 11,5 miliona iz gradske kase; Foto: S. S.

U toku je priprema javne nabavke, očekujemo da se raspiše početkom juna, da tokom leta traju radovi i na jesen bude potpuno funkcionalno igralište u rovčetu. Letnja pozornica do filmskih susreta mora da bude gotova - kazao je Petković.

Da će Tvrđava u Nišu dobiti “novo ruho” najavio je još novembra prošle godine potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, i to uz pomoć Turske razvojne agencije. Ovu saradnju su najavili i iz KLER-a, a kako su kazali, postoji mogućnost da Turci finansiraju sanaciju Stambol kapije.

U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture pregovaramo i sa Turskom razvojnom agencijom TIKOM da finansiraju izradu nedostajuće projektno-tehničke dokumentacije i infrastrukturnu sanaciju. Imamo neki nagoveštaj da će možda u toku godine finansirati restauraciju glavne Stambol kapije, ali još su pregovori u toku - dodao je Petković iz KLER-a.


"Otvaranje" Tvrđave zasada samo na papiru

Tvrđava i most Plan je da Tvrđava bude turistička atrakcija; Foto: JV / V. M. Inače, prema novim urbanističkim planovima i Glavna autobuska stanica bi trebalo da se izmesti, a kako su ranije kazali iz gradskih vlasti, ovo važi i za sve ostale objekte koji su u neposrednoj blizini ovog spomenika. Ipak, zasada ništa od planiranog nije počelo da se izmešta na druge lokacije, a iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture novinarima nisu dostavili planirane projekte "revitalizacije" Tvrđave, pravdajući ovakav postupak time da su "svi projekti koje je izradio Zavod javno prezentovani još 2012. godine".

Zavod nije samostalno konkurisao za realizaciju projekata koji se odnose na Nišku tvrđavu. Sve projekte koji čekaju na realizaciju Zavod je izradio za račun Grada Niša, a preko Direkcije, pa Vas molimo da se za sve bliže i detaljne informacije obratite njima. Predmetna projektna dokumentacija vlasništvo je Grada Niša - naveli su iz ove ustanove.

Jedino što je iz Zavoda dostavljeno je popis izrađenih projekata, iz čega se ne može precizno videti koji su radovi planirani.

Inače, iz KLER-a kažu da je projekat revitalizacije Tvrđave vredan oko 2 miliona evra, a iz Zavoda za zaštitu spomenika su ranije najavili da će se on postepeno sprovoditi čitavu deceniju.

Popis projekata Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    17:46 // 30. 5. 2017.

    Ma,obavezno,biju koj nece!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: