Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:17, 27. 7. 2020.

| Društvo

KOMS: Milioni iz ministarstva samo za mlade u Beogradu, ostali zaboravljeni

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sajam 1-foto-Dostignuća-srbije
Novac uglavnom za mlade iz Beograda; Ilustracija; foto: Dostignuća mladih

Ministarstvo omladine i sporta je na 2 konkursa za projekte za mlade podeilio ukupno 153 miliona dinara. Od toga je, kažu u Krovnoj organizaciji mladih, više od 100 miliona otišlo organizacijama iz Beograda, a neke od njih su registrovane početkom 2020. godine. Na jugu je podržan samo jedan projekat iz Vranja, a aktivisti kažu da im sve liči na namešten konkurs.

Novac se dodeljivao u dve oblasti - kroz Nacionalnu strategiju za mlade i za podsticaj samozapošljavanja i razvoja preduzetništva kod mladih.

Od 35, čak 21 projekat je dodeljen udruženjima iz Beograda u okviru konkursa “Mladi su zakon”, a njihova ukupna vrednost je oko 55 miliona dinara, od ukupno 78 koliko je dodeljeno na ovom konkursu.

Što ostavlja 20 okruga bez ijednog projekta na konkursu. U drugom primeru, na konkursu za zapošljavanje, udruženja iz Beograda su dobila 15 od 26 projekata. Region Kosova i Metohije, kao ni 21 okrug nije dobio nijedan projekat - pišu iz Krovne organizacije mladih - KOMS.

Da paradoks bude veći konkurs za zapošljavanje trebalo bi da podstakne mlade da rade, zarađuju i ostanu u svojim sredinama, a statistike pokazuju da je najmanja stopa nezaposlenosti mladih upravo u regionu Beograda.

Tu je oko 10%, dok je u svim ostalim delovima Srbije oko 30% i veća, a tamo, u brojnim regionima, gotovo da nije prošao nijedan projekat.

Sa juga Srbije podržan je samo projekat “Ulepšaj budućnost” Centra za aktivizam iz Vranja i to sa oko 2 miliona dinara.

Svoje predloge slalo je nekoliko udruženja iz Niša, među njima i “Deli - prostor za kreativno delovanje”, ali niko od njih nije dobio ni dinar.

Ono što je indikativno jeste da su sve neke nove organizacije, koje mi uopšte ne poznajemo dobile novac. Nama to mnogo liči na namešteni konkurs. Na konkurs za njihove organizacije i neko potkusurivanje. Dobre i poznate organizacije su ostale ispod crte - kaže Nenad Stojanović iz “Delija”.

nenad-stojanovic-nagrada Stojanović (levo) pita kako se to razvija preduzetništvo kod mladih; foto: privatna arhivaOn dodaje da se ovakvom raspodelom novca pravi još veća razlika između Beograda i ostalih delova Srbije.

Kako ti razvijaš preduzetništvo na jugu Srbije ako ne daješ novac, ne mora nama, bilo kojoj organizaciji? Kako onda mi da se približimo njima ako si ti 70% dao Beogradu, a ostatak Srbije nema ništa - pita Stojanović.

U Udruženju građana “Vizija” iz Pirota, koje je takođe konkurisalo, ali bezuspešno, kažu da je takva situacija poslednjih godina i da redovno novac ide sumnjivim udruženjima sa sumnjivim projektima.

Konkretno, od Ministarstva godinama ne dobijamo nijedan projekat iako pokrivamo ceo Pirotski okrug i jug Srbije. Prošle godine smo bili prvi ispod crte, kao i 2018. godine. Sada nema rangiranja, prošle godine nam je falilo 0,2 boda. Ne dobijamo, ima indicija da su konkursi namešteni. Ne odlučuje se na osnovu kvaliteta projekta, već od stranačke pripadnosti članova udruženja. Poslali smo 2 projekta, nismo dobili nijedan - kaže Milan Antić iz “Vizije”.

KOMS u svojoj analizi otkriva i da su čak 3 udruženja koja su dobila novac registrovana ove godine u APR-u, a jedno čak i nakon raspisivanja konkursa. Pored njih mnoga udruženja postoje tek nekoliko godina i nemaju uopšte ili imaju vrlo male prihode ranijih godina.

Tri udruženja osnovana ove ili prošle godine dobila su ukupno 13.739.170,00 dinara na konkursu što predstavlja više od 18 odsto ukupnog budžeta. Osam udruženja postoji duže od 10 godina, 11 njih postoji između pet i 10, četiri udruženja postoje između dve i pet, a tri udruženja su osnovana pre manje od dve - kažu u KOMS-u.

Zbog čega su sagledana i udruženja koja su nastala nakon konkursa ili koja postoje tek nekoliko meseci i kako su to baš projekti iz Beograda bii najbolji samo su neka pitanja koja postavljaju predstavnici organizacija, koja su Južne vesti postavile i Ministarstvu omladine i sporta, ali još nema odgovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    15:37 // 27. 7. 2020.

    Pa, van Blejograda i nema mladih. Svi su ili otisli za Blejograd ili u inostranstvo. Ono sto je ostalo se smatra shkartom i ne zasluzuje nista. Plus gomila penzioner-ovaca, i eto.... Srbistan danas.

  • Mara

    14:05 // 27. 7. 2020.

    Nis polako izumire tako da nas i ne računaju ni za šta sramota

  • Limunko

    09:48 // 27. 7. 2020.

    Šta je tu čudno? Kod mene na poslu, zaposleno je desetoro njih, i svi su članovi SNS. Da li je neko očekivao drugačiji scenario? Pa, sve je ovo sada njihovo vlasništvo. Turili su šapu, za druge nema. Sto se visoke politike tiče, kad sve ovo prodje, mi ćemo biti svedoci ogromnih pljački. Nema tu ljubavi prema narodu i državi. Samo goli, halapljivi interes.

    • Milan

      12:54 // 27. 7. 2020.

      A kolko vas ima koje je zaposlio ds, dss, g17, sps, js, ljajic i svi ostali? Koliko vas je zaposljeno kao da vam je firma dedovina pa zato sto mama ili tata tu radili zaposlili i vas? Svi ste bre ista banda i svi ste na isti nacin dosli do posla u drzavne jasle.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: