Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 7. 10. 2021.

| Društvo

KRIK: Novica Tončev osnovao firmu na Devičanskim ostrvima, a nije je prijavio Agenciji

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, KRIK
novica tončev
Prvo negirao da je imao firmu, pa potvrdio; foto: Vanja Keser

Ministar zadužen za razvoj siromašnih opština i nekadašnji predsednik Opštine Surdulica Novica Tončev 2010. godine je, piše KRIK, tajno osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je to bio dužan da uradi po zakonu. Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa ofšor firmom i tvrdio da mu je potpis verovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije setio da je ipak bio njen vlasnik.

Firmu Service for Efficient Energy osnovao je na Britanskim Devičanskim Ostrvima, piše KRIK, državi poznatoj po tome što tamo mogu da se osnivaju kompanije, a da njihov vlasnik bude sakriven, pa je tako nije ni prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu kao funkcioner bio dužan da to uradi.

Posredstvom ove kompanije Tončev je bio vlasnik i računa u Švajcarskoj, kako se zaključuje iz dokumenata procurelih iz švajcarske agencije SFM koja se bavi osnivanjem ofšor firmi.

Ova agencija je, nakon što je Tončevu osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge, među kojima je otvaranje računa u ovoj zemlji.

Ministar je najpre novinarima KRIK-a rekao da je moguće da je njegov potpis na dokumentima ofšor kompanije falsifikovan.

Ovo nije moj potpis. Možda je falsifikovan ili bilo šta, nema veze sa mnom. Nikad nisam imao tu firmu. Niti sam jedan dinar odneo ili doneo sa BVI-a (Britanskih Devičanskih Ostrva). Ja ne znam, da me pitaš, gde su Devičanska Ostrva. Ja se smejem kad čujem Siniša Mali - rekao je Tončev.

Ipak, posle nekoliko dana Tončev je novinarima rekao da se setio da je bio vlasnik kompanije Service for Efficient Energy.

Kako je objasnio, planirao je da sa ovom firmom pokrene biznis, ali se predomislio, pa firma nikada nije imala nijedan posao.

Hteo sam sa tom firmom da radim mini-hidroelektrane u Srbiji. Video sam da to mogu i preko Tončev gradnje, prešao sam na tu firmu i dao sam nalog advokatima, tu ofšor firmu su zatvorili za 2-3 godine. Firma nije radila - objasnio je ministar.

Rekao je i da firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije baš zbog toga što nije imala poslove, a da ju je osnovao po savetu biznismena Tamindžića, sa kim je godinama prijatelj.

Tončev tvrdi i da ova kompanija nije imala račun u Švajcarskoj, uprkos tome što se to može videti iz dokumentacije.

Sad sam zvao advokata, kaže nikad nije otvoren račun za tu firmu. Nema nijedan dinar na računu i ništa nije radila - rekao je Tončev.

Do informacija o Tončevim poslovima, novinari KRIK-a došli su preko dokumenata iz projekta "Pandorini papiri”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana

    14:57 // 9. 10. 2021.

    Usladile im se mini hidroelektrane, mogla bi jedna da padne i za Sotirovsku ispod tvrdjavski most!

  • Dragana

    14:55 // 9. 10. 2021.

    Nije ovo nista, kad KRIK procešlja KORIDORCE, e to će biti za padanje u nesvest!

  • JOVIČI

    11:18 // 8. 10. 2021.

    Vladaće "crno-crvena" ljuta guja u njedrima naroda i dalje, jer je narod siromašan i podmitljiv sa malo pameti. Ovi pametniji su u manjini i uglavnom i ne glasaju za nikoga, jer ne veruju političarima. Face poput Novice ( "Parice") i malog mu kolege iz Vlade, secikesa i opajdara današnje oligarhije imaju zarobljenu državu u svojim rukama i ugašene sve institucije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: