Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 22. 11. 2021.

| Društvo

Kablovi na stubovima u Nišu kao paukova mreža - stručnjaci upozoravaju, nadležni ćute

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
kabl
Mreža kablova; foto: G. B.

Optički kablovi na stubovima u Nišu postavljeni su tako da na mnogim mestima podsećaju na paukovu mrežu, a građani često prijavljuju i one koji vise i padaju. Da ugrožavaju stabilnost stubova kažu i u EPS-u, dok iz Grada mesecima ne odgovaraju po kom planu izdaju dozvole i da li nadležne službe poštuju propise. Da u gradu ne postoji nikakav plan za postavljanje ovih kablova ukazuje profesor Fakulteta zaštite na radu, ali upozorava i na njihova neželjena zračenja.

U Ulici 9. brigade kod hale "Čair" nedavno je pao kabl, a Nišlije su i ranije ukazivale na takve situacije u drugim ulicama. kabl Kablovi često i padaju; foto: čitalac

Optički kabl visi na sred ulice. Kombi ili čak možda malo viši džip ne bi mogli da prođu - prijavili su nedavno građani.

Osim što padaju, od kablova su nastale čitave mreže na raznim lokacijama u Nišu, što ruši izgled čak i spomenika kulture kakva je Tvrđava, gde su takođe isprepleteni, primećuju Nišlije.

Pitaju zašto postoji hrpa kablova na stubovima, ko to uređuje, a profesor Fakulteta zaštite na radu Dejan Krstić ističe da tu oblast Grad i nije uredio.

Ne postoje ni studije učvršćivanja tih kablova, ne postoji plan kako se postavljaju. To mora biti nekako uređeno, ovde kod mene ne znaju neki operateri gde su prošli njihovi kablovi, a to bi trebalo na nivou grada da bude uređeno. Drugi aspekt su neželjena zračenja, to isto nije uređeno - kaže Ristić.

kabl Slična situacija i u Vranju; foto: M. D. Sličnu situaciju sa kablovima primećuje i u drugim gradovima u okruženju, a na fotografijama koje su zabeležili novinari Južnih vesti vidi se da je tako i u Vranju i Leskovcu. Na severu zemlje, u Novom Sadu, drugačija slika.


Dozvola za postavljanje i bezbednost

Profesor Krstić navodi da Grad treba da uređuje postavljanje optičkih kablova, jer smatra da im on i izdaje dozvolu, ali iz Kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski nisu precizirali da li je tako. Da li je izdavanje dozvole u nadležnosti Uprave za imovinu i održivi razvoj, već mesecima načelnica Ružice Đorđević ne odgovara na pitanja novinara. kabl Niš u kablovima; foto: T. T.

Molim Vas da pitanja uputite nadležnim službama i preduzećima - odgovor je iz Kabineta.

Nadležne službe i preduzeća ili takođe ne odgovaraju ili kažu da su - nenadležni. Kablove u Nišu održava EPS, a one za javnu rasvetu Parking servis.

Iz Parking servisa takođe su, kao i nadležni u Gradu, ignorisali pitanja, a iz EPS-a, na čijim su stubovima optički kablovi operatera, upozoravaju da količina kablova ugrožava stabilnost stubova.

Elektrodistribucija Srbije održava kablove u skladu sa propisima i tehničkim normativima za izgradnju niskonaponskih kablova, kao i redovnom revizijom. Na stubovima u vlasništvu Elektrodistribucije Srbije, nažalost, ima kablova kablovskih operatera i ulične rasvete, tako da Elektrodistribucija Srbije redovno menja stubove čija bi stabilnost zbog toga mogla da bude ugrožena - kažu iz EPS-a.

kabl Na severu zemje drugačija slika sa kablovima - Novi Sad; foto: T. M. To kaže i jedan od operatera, čiji se kablovi nalaze na infrastrukturi EPS-a. Ističu da su postavljeni u skladu sa važećim propisima iz oblasti elektronskih komunikacija i odlukama nadležnog regulatora.

Podsetimo, nedavno je kabl pao na krov autobusa u Obrenovićevoj ulici. Građani su ukazivali i na viseće kablove u parku "Čair" i kod tržnog centra Kalča.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vidovita Ćorka

    04:07 // 24. 11. 2021.

    Na niške ulice stižu trolejbusi! Pojaviće se iznenada!

  • Profesor telekomunikacija

    18:52 // 22. 11. 2021.

    Zna se kako se radi vazdušno postavljanje kablova . Kablovska infrastruktura optička treba da bude ukopana ali to košta .Najeftinije je za operatera motalica, bandera, merdevine i paukova mreža.
    Grad to treba da reguliše i debelo da naplati.Gradonačelnica treba da izađe sa cifrom kolko kablovski operateri plaćaju gradu . Kolegi sa zaštite optički kablovi ne zrače.

  • Mile

    16:48 // 22. 11. 2021.

    Ni okolne opstine nisu bolje. Samo cekamo da neko pogine od pokidanih kablova, za koje niko i ne zna cemu sluze. Stvarno smo cudna drzava. Ko o tome uopste i brine dok se nesto ne desi. Monteri kablova na sve strane, i svi su neki naucnici

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: