Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 22. 12. 2017.

| Društvo

“Kad nisu hapsili Perišića za tender od 6,5 milijardi, neka puste Kačara”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Zoran Perišić
Za slobodu oslobođen; Zoran Perišić, foto: A.K.

Tužilaštvo i policija primenjuju dvostruke aršine u istragama protiv najviših gradskih funkcionera, smatra predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović. Kao primer navodi štelovani tender za gradski prevoz u koji je bio umešan tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić, a koji nije dobio sudski epilog, dok je sada gradski većnik uhapšen za 500 puta manju sumu.

Javna nabavka za gradski prevoz u Nišu 2014. iznosila je 6,5 milijardi dinara i najveća je ikad sprovedena u tom gradu. Audio snimci koje su objavile Južne vesti su pokazali da su gradonačelnik i njegovi najbliži saradnici štelovali kriterijume i prilagođavali ih određenim preduzećima. Iako je Dobrašinović, kao građanski nadzornik na tom tenderu, zbog toga podneo krivičnu prijavu protiv Zorana Perišić, tužilaštvo je utvrdilo da nije bilo nezakonitosti i nije pokrenulo krivični postupak.

Povlačeći paralelu između tog slučaja, prilagođavanja kriterijuma autobuskim prevoznicima, i nedavnog hapšenja Branislava Kačara, osumnjičenog da je štelovao kriterijume za tender za održavanje i obezbeđenje gradske uprave u Nišu, Dobrašinović zaključuje da postoje dupli standardi.

To je smešno, neka Kačara odmah puste. Ako već nisu hapsili Perišića za one silne malverzacije oko javnog prevoza, nek puste ovog čoveka da odmara. To je samo zamazivanje očiju javnosti i besmislica u kontekstu svih zloupotreba, otimačina i pljački koje se dešavaju u Nišu i na jugu Srbije. Kad već ne hapse one koje treba da hapse, kad nisu u zatvoru oni koji su napravili pronevere i nameštali tendere, onda neka ne prave cirkus - kaže Dobrašinović.

Istraga protiv Perišića formalno je pokretana i obustavljana nekolik puta, a poslednji put okončana decembra 2016 zaključkom da nije bilo neregularnosti. Ali bivši gradonačelnik, a sadašnji šef odborničke grupe niške SNS Zoran Perišić ne oseća zabrinutost i ne vidi paralelu između sebe i uhapšenog Kačara.

Tadašnji tender za gradski prevoz sproveden je besprekorno. Ne postoji nikakav trag, nikakva sumnja da je nešto urađeno mimo zakona. Snimak je izvučen iz konteksta, kasnije sam ja objavio ceo. Da li vi mislite da se tender sprovodi tako što mi ne znamo da li će se neko javiti. Već ste imali firme koje rade u gradu. Mi smo mogli da postavimo drugačije uslove, ali koliko bi to koštalo? Grad je mogao sebi da priušti tender kakav je imao. Niti očekujem niti ne očekujem novu istragu, tu sam uvek da na sve odgovorim - uzvraća Perišić.

Podsetimo, Južne vesti su septembra 2014. godine objavile da su najviši gradski funkcioneri "štelovali" kriterijume na najvećem tenderu u novijoj istoriji Niša, prilagođavajući ih određenim prevoznicima.

Ovo je dokazano i audio-snimcima na kojima se čuje kako na sastanku u Gradskoj kući gradonačelnik Zoran Perišić svojim saradnicima objašnjava razloge za određene kriterijume iz teksta tendera koji je tek trebalo da bude raspisan.

Na snimcima se čuje kako Perišić i Nenad Stanković, izvršni direktor Direkcije za javni prevoz, dogovaraju da uslove konkursa prilagode Aerodromu i Niš-ekspresu, firmi Miroslava Miškovića. Kako se kasnije ispostavilo, upravo ti prevoznici su i pobedili na delu tendera vrednom 6,5 milijardi dinara.

Sam Perišić je ubrzo potvrdio autentičnost tog snimka, a zatim je "građanski nadzornik" podneo krivične prijave protiv njega i izvršnog direktora gradske Direkcije za javni prevoz i zatražio da se poništi tender.

Jedan od ključnih dokaza su bili upravo audio-snimci do kojih su došle Južne vesti.

Ipak, i pored toga svega tužilaštvo je obustavilo istragu, zaključujući da nije bilo neregularnosti, ali nijednom rečju nije pomenulo, niti analiziralo sporne snimke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar I

    18:38 // 6. 1. 2018.

    Dobrašinović nije u pravu. Treba uhapsiti obadvojicu.

  • Dr Djuram

    20:26 // 23. 12. 2017.

    Kada se proceslja rad ,,prijateljice,,doticnog gospodina,direktorke Transfuzije i primeni zakon,tada mogu da kazem da se zakon postuje i lopovi koji pljackaju da nisu zasticeni,ovako...tesko.

  • Dr Djuram

    20:22 // 23. 12. 2017.

    Don Perisic.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: