Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 8. 6. 2017.

| Društvo

“Kada uvedemo kazne za ljude koji ne koriste ćirilicu, odstranićemo je iz njihovog identiteta”

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti

"15 minuta" - gost Boban Arsenijević

Profesor srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nišu Boban Arsenijević smatra je će najavljene izmene Zakona o službenom korišćenju jezika i pisama, koje predviđaju kazne za nekorišćenje ćirilice, zapravo biti loše po ovo pismo.

Arsenijević objašnjava da ćirilica ima vrednost simbola koji ulazi u srpski identitet i da samo pod tim uslovom ona može da opstane. Ćirilično pismo će, smatra, biti u opasnosti i ukoliko postane simbol prošlosti, upoređujući je sa šajkačom, koju retko ko trenutno nosi u Srbiji, iako je simbol ovog naroda. 

Ona će opstati ukoliko bude predstavljala simbol ukupnog identiteta srpske države i srpskog naroda. Ako joj se ta vrednost poremeti, ona onda nema nikakve šanse da opstane ni u nekim malim kucima, a ovde postoji ta pretnja. Onog trenutka kada uvedemo kazne za ljude koji ne koriste ćirilicu, mi smo je potpuno iz njihovog identiteta odstranili - smatra Arsenijević.

On dodaje i da bi se ovakve izmene zakona dogodile pod pritiskom glasne desničarske i ekstremno nacionalističke manjine, što i odgovara vlasti zbog mogućnosti za populističko manipulisanje.

Međutim, time što vlast jedan zakon uvodi kao udovoljavanje desničarskoj manjini, dovodimo ćirilicu u opasnost da ona postaje ne simbol države, nego simbol desnice i ekstremno nacionalistički orjentisane manjine i da ona samim tim dobije negativan predznak u većem delu naroda - objašnjava ovaj profesor.

On ipak dodaje da podsticajne mere za korišćenje ćirilice koje su predviđene izmenama Zakona ne nose takav rizik, ali da u komunikaciji "sa svetom" latinica ipak ima prednost.

Podsetimo, iz Ministarstva kulture i informisanja su, kako su pisale Večernje novosti, najavljene izmene Zakona zbog toga što je, kako je kazao ministar Vladan Vukosavljević "ćirilica ugroženo pismo". 

Opširnije o tome pred kakvim se izazovima nalazi ćitilica i kako bi najavljene zakonske izmene mogle da utiču na ovo pismo, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Мата

    23:22 // 7. 2. 2018.

    Руси, Бугари, Кинези, Јапанци сви чувају своју културу и дебело кажњавају оне који је ремете и видим баш им је пропало писмо. Само у Србији постоји оваква глупост а ви наставите да користите ту хрватску латиницу.

  • Saša

    23:27 // 9. 6. 2017.

    Država treba da mi da pravo izbora. Da me podstiče da koristim ćirilicu a ne da me kažnjava ako je ne koristim. Ovo nema veze sa inatom, ima samo veze sa tim da aktuelni političari nisu dorasli vođenju države.
    Najlakše je batinom pokušavati da se reši problem. Gde se dede potrebna mudrost i znanje za taj posao?

  • Spasimo latinicu

    22:55 // 9. 6. 2017.

    Kampanje o zastiti cirilice su jedna velika laz sa samo jednom svrhom - zabraniti latinicu. Posledice toga su iskljucivo negativne i iskazuju teznju ka izolacionizmu, skrivanju od sveta, iskljucenju iz globalnih kulturnih i naucnih tokova. Nista dobro iz ovoga ne moze izaci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: