Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 11. 5. 2018.

| Društvo

Kakav je realan međunarodni položaj Srbije u novom "Zumiranju"

Autor:A. K.Izvor:Južne vesti
zumiranje nedeljnik vreme foto printscreen
Lična propaganda ili realno poštovanje; foto: print screen/Youtube

Da li je i koliko Srbija "bitan međunarodni igrač" i da li aktuelnog srpskog predsednika zaista dočekuju sa najvećim državnim počastima i na istoku i na zapadu ili je reč o Vučićevoj ličnoj, unutrašnjoj propagandi, voditelj Filip Švarm je razgovarao sa bivšim diplomatom Radivojem Cvetićaninom i novinarem BBC-a u Srbiji Dejanom Anastasijevićem u emisiji Zumiranje nedeljnika Vreme.

Na nedavnu izjavu predsednika Aleksandra Vučića da je upravo on u dosadašnjoj istoriji i Jugoslavije i Srbije od 1945. godine, imao najviše susreta sa jednim ruskom zvaničnikom, predsednikom Putinom, kao i da, kako je parafrazirao Vučićevu izjavu voditelj Filip Švarm, može da pozove Angelu Merkel kad god to poželi, ali i da ga dočekuju svuda sa najvećim počastima, urednik BBC-a u Srbiji kaže da smo u svetu tretirani u skladu sa našom veličinom i našom važnošću, a da nam ni jedno, ni drugo "nisu bog zna šta", pogotovo u vreme kada imamo nekoliko globalnih kriza.

Srbija se za EU svrstava u zapadnobalkansku šestorku, gde ulaze zemlje bivše SFRJ, s tim što se umesto Slovenije tu svrtava Albanija koja je nedavno postala kandidat za ulazak u EU. Na tom putu su najdalje odmakle Srbija i Crna Gora, što ne znači da ćemo mi jako brzo doći u Evropu i ne znači da ćemo ući 2025. kao što se govori. Ja mislim da je to sasvim nerealno - smatra Anastasijević.

Da se Vučićeva spoljna politika odlučujuće "nagnula" na istočnu stranu smatra nekadašnji diplomata Radovije Cvetićanin, nakon nedavnih susreta Vučića sa Erdoganom, a potom i sa Putinom, dok, kako dodaje Švarm, "sličnu priču guraju" i provladini mediji i tabloidi.

Ta njegova mašinerija radi, ona postiže neke određene efekte u masama, ali verujem da će to preterivanje jednoga dana, verovatno, sesti na glavu - smatra Cvetićanin.

Celu emisiju Zumiranje nedeljnika Vreme, možete pogledati u nastavku teksta.

O realnom međunarodnom položaju Srbije u novom "Zumiranju"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan R

    20:06 // 11. 5. 2018.

    Šta god mislili o Vučiću, nesporno je da je retko ko od srpskih državnika (a možda i niko) tako često priman i uvažavan u svetu na najvišem nivou. Problem je u tome što je sve to samo lična promocija i fasada i što nema nikakve veze sa Srbijom, ili preciznije, što je gotovo sve to na štetu Srbije.

    • prof dr CVETKO prvi

      12:45 // 12. 5. 2018.

      "Priman i uvažavan" ????
      Samo od onih kojima je išao "na noge" i koji su mu naredjivali da dodje !
      Sve drugo je samo "fasada" i priča za malu decu a sedenje na dve stolice ... videćemo koliko će nas koštati. Mada nas već košta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: