Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 11. 6. 2021.

| Društvo

Kako da kretanje u Nišu bude dostupno svima - preporuke nadležnima od udruženja osoba sa invaliditetom

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
SLIKA 1 invalidi
Predloge za bezbedno kretanje predali predstavnicima Grada Niša;foto:JV

Da Niš ima samo tri zvučna semofara, nedovoljan broj staza sa slepe i da preko postojećih često ne mogu da prođu, kao i da su mnoge rampe nepropisno urađene, samo su neke od stavki koje su navedene u izveštaju PONS Fondacije koja okuplja osobe sa invaliditetom. Oni su su predstavnicima Grada predali spisak preporuka koje bi trebalo da sagledaju kako bi i osobe sa invaliditetom mogle da se samostalno kreću bez straha da će biti povređene u saobraćaju.

slika 3 Stujni kablovi obezbeđeni, ali nepropisno postavljeni preko staze;foto:JVTaktilne staze koje slepim osobama olakšavaju kretanjeu Nišu postoje samo u centru grada i često preko njih ili u njihovoj blizini neko parkira automobil, postavi žardinjeru ili kablove što može nekome i da ugrozi život, ukazuju u izveštaju.

Očigledno da mnogi nisu svesni da taktilne trake nisu ukras i da njihovo zauzimanje predstavlja prekršaj. Potrebne su nam na širokim ulicima, nemamo ih nigde na Bulevaru Nemanjića. Mi svakodnevo odlazimo na posao, školu, živimo život kao i svi drugi. Zvučni semafori delimično rade, dok su oni kod niškog suda odavno van funkcije - kaže Marija Milanović iz Udruženja slepih i slabovodih.

slika 2 Šaht u blizini staze koja "izlazi" na rampu za invalide - dvostruka nepravilnost;foto:JVDa je neophodno što pre proveriti ko koristi nalepnice za parkiranje osoba sa invaliditetom ukazuje Na probleme koje svakodnevno imaju vozači sa invaliditetom ukazuje Bratislav Kostić predsednik Udruženja paraplegičara Nišavskog okruga.

Moj zadatak je bio da ukažem na probleme sa kojima se suočavaju vozači sa invaliditetom. Trebalo bi uraditi reviziju, neki ljudi registruju vozila na svoje članove porodice koji nisu vozači i onda koriste parking mesta. Preporuka radne grupe je da se rampe rade po propisu, kako se posle novac ne bi trošili na prepravke - ističe Kostić.

Probleme, ali i predloge rešenja su "stavili na papir" i predali nadležnima. Ističu da je neke probleme toliko lako rešiti da je sramota na njih ukazivati.

Projekat "Bezbedni u saobraćaju" realizovali su uz podrške Fondacije Jelena Šantić i Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Tokom izrade izveštaja konsultovali su i predstavnike Parking servisa i Direkcije za saobraćaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    18:58 // 12. 6. 2021.

    Traziti svoja prava od ove vlasti i boriti se za ista, totalno je gubljenje vremena. Nazalost

  • Бетонка

    20:51 // 11. 6. 2021.

    Марија Милановић, иако слепа од рођења, борац је, али и врхунски интелектуалац. Завршила је два факултета. Самостална је у кретању по граду, богат друштвени живот. Звучни семафор и тактилне траке на земљи су за слепе особе буквално очи, путоказ за кретање. Треба да буду по целом граду.

  • Комша

    20:47 // 11. 6. 2021.

    Братислав Костић је капитен ККК Наис, а председник је Удружења параплегичара Нишавског округа. Већ 12 година је особа са инвалидитетом, не осећа ништа испод пазуха. Опет живи нормалан живот, бори се, иде напред, има јаку психу. Реалан. Диван човек. Треба га саслушати за проблеме мобилности особа који користе колица. У тексту су изложени корисни предлози радне групе, треба их следити.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: