Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 8. 4. 2015.

| Društvo

Kako da znamo da je hrana koju jedemo bezbedna?

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna
Daske za sečenje veliki izvor patogenih mikroorganizama (foto: pixabay.com)

Iako podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da su namirnice koje Nišlije koriste u svakodnevnoj ishrani bezbednije za upotrebu nego pre 10 godina, stručnjaci kažu da građani i sami moraju da znaju kako da se zaštite od bolesti koje se prenose hranom.

Zdravstvena ispravnost hrane koja nam se svakodnevno nalazi u tanjirima tema je ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja koji je obeležen 7. aprila.

Kako kaže Dušica Stojanović iz Instituta za javno zdravlje, u uzorcima hrane iz domaće proizvodnje i uvoza koje se ispituju u Institutu, sve je manje onih koji su mikrobiološki i hemijski neispravni.

Broj neispravnih uzoraka se smanjio naročito posle 2009. godine, najverovatnije zahvaljujući tome što je poboljšan Zakon o bezbednosti hrane i što su promenjene nadležnosti pojedinih ministarstava. Dakle, znatno je manje namirnica koje sadrže opasne mikroorganizme ili neke hemijski štetne supstance - kaže ona.

Ipak, u Institutu napominju da, iako inspekcije i instituti rade svoj posao kada je reč o kontroli namirnica, građani moraju da se i sami dodatno pobrinu da hrana koju svakodnevno pripremaju u svojim domovima bude bezbedna.


Kako se zaštititi?

slika2 Termička obrada hrane ubija mikroorganizme (foto: pixabay.com)Pre svega, kako objašnjavaju stručnjaci, neophodno je održavati higijenu, jer najopasniji organizmi koji izazivaju bolesti žive na rukama, krpama za brisanje, priboru za jelo, a naročito na daskama za sečenje.

Takođe, pri čuvanju i pripremi bitno je odvajati sveže meso, živinu i morske plodove od druge hrane, a sve treba da se čuva u zatvorenim posudama da bi se izbegao kontakt između sveže i spremljene hrane. Ovo je važno jer hrana koja se termički obrađuje u svežem stanju može sadržati opasne mikroorganizme koji se mogu preneti na druge namirnice.

Jedna od ključnih stvari je i termička obrada. Hrana se, kako kažu, mora kuvati temeljno, a posebno jaja, meso i morski prodovi.

Pustite da supe i čorbe proključaju i uverite se da su sokovi iz termički obrađenog mesa bistri, a ne ružičasti. Pravilno kuvanje uništava gotovo sve mikroorganizme i studije su pokazale da kuvanje na temperaturi iznad 70 stepeni čini hranu bezbednijom za upotrebu - poručuju iz Instituta.

slika3 Kupljeno voće i povrće preporučljivo oljuštiti (foto: pixabay.com)Na sobnoj temperaturi se, kažu stručnjaci, mikroorganizmi veoma brzo razmnožavaju. Međutim, ukoliko se hrana čuva na temperaturi ispod 5 i iznad 60 stepeni, njihovo razmnožavanje je usporeno ili zaustavljeno.

Iako je dobro poznato da treba koristiti i što više svežih i sirovih namirnica u ishrani, one mogu da budu zaražene opasnim mikroorganizmima i hemikalijama, koje mogu nastati i u oštećenoj i plesnivoj hrani. Ipak, i od toga je moguće štititi se pažljivim odabirom namirnica na pijacama i marketima, ali i jednostavnim metodama kao što su pranje i ljuštenje.


Flajer o bezbednosti hrane i na romskom jeziku

Niški Institut za javno zdravlje ove godine je odlučio da zajedno obeleži Svetski dan zdravlja i 8. april - Svetski dan Roma, zbog toga što je, kako kažu, bezbednost hrane posebno važan problem u marginalizovanim grupama kao što su Romi.

Zbog toga su, objašnjavaju, dizajnirali i preveli na romski jezik flajer sa 5 ključnih faktora za zdravstveno ispravnu hranu koju će u narednim danima distribuirati romskoj zajednici u Nišu.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Iz dijaspore

    09:01 // 9. 4. 2015.

    A sta je sa antibioticima i hormonom rasta u mesu? Da li se i to kontrolise? Kakva je tu situacija?
    Ako je preporuka da se kupljeno voće i povrće oljušti da li to znaci da je puno pesticida?

  • Malo vise informacija molim

    08:52 // 9. 4. 2015.

    @'...znatno je manje namirnica koje sadrže opasne mikroorganizme ili neke hemijski štetne supstance"

    Manje od cega? U odnosu na sta? Koliko je to u procentima? Sta kaze zakon o tome?

  • Milos

    13:14 // 8. 4. 2015.

    Pitanje: Hrana ima vise stetnih supstanci nego sto zakon dozvoljava?!
    Resenje: Nista onda, promenicemo zakon i povecati dozvoljenu kolicinu stetnih stvari koje mozemo da trpimo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: