Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 24. 10. 2019.

| Društvo

Kako doći do kartice za besplatan prolazak naplatnih rampi oko Niša?

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
gradska karta putarina
Navedeno da će izdavanje kartica biti potpuno besplatno, a one će stizati na kućnu adresu; Foto: ni.rs

Kartice za besplatan prolazak naplatnih rampi oko Niša koje će se izrađivati besplatno, kako piše u uputstvu na sajtu Grada Niša, moći će da dobije vlasnik automobila, ali i članovi njegove porodice koji imaju dozvolu. Neophodno je da svi imaju prebivalište u Nišu, a kartice će se izdavati i za kombije. Iako postoje linkovi preko kojih se aplicira, u Putevima Srbije kažu da će usluga biti dostupna Nišlijama za nekoliko dana.

Naplata putarine bi, kako su kazali, trebalo da počne od 1. novembra, dok je, sudeći prema uputstvu sa sajta Grada Niša, rok za dobijanje besplatne kartice 8 dana od apliciranja.

Hoće li se datumi pristizanja kartica i početka naplate putarine na 4 nove stanice tik uz Niš poklopiti, zasad nema informacija.

Za karticu može da aplicira svako ko ima prebivalište u Nišu i automobil, kao i članovi porodice vlasnika vozila koji imaju vozačku dozvolu.

Pravo na dobijanje Gradske karte ostvaruju i članovi porodičnog domaćinstva koji imaju prebivalište na adresi vlasnika vozila, pod uslovom da lice na koje glasi Gradska karta poseduje vozačku dozvolu - navodi se u uputstvu.

U uputstvu piše i da korisnici nemaju nikakve troškove oko izdavanja kartica, kao i da će one važiti 3 godine, nakon čega treba da se produžavaju.

Kartice su personalizovane i na njima će biti fotografija korisnika, kao i registraciona oznaka vozila. Važiće samo u slučaju kada je njen nosilac u vozilu, a osim automobilima, vozači će moći besplatno da se voze auto-putem oko Niša i kombijima.

Vozilo prve kategorije je motorno vozilo sa dve osovine i visine jednake ili niže od 1,30 m, mereno kod prve osovine i motornokombi vozilo sa dve osovine i ukupne visine jednake ili niže od 1,9 m, a čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg - piše.

Uputstvo na sajtu Grada Niša sadrži detaljna objašnjenja o načinu apliciranja za gradsku kartu, ali linkovi ka sajtu Puteva Srbije i dalje ne sadrže informacije i formular za apliciranje za Nišlije.

Operater ovog preduzeća daje informacije da će ovo biti moguće za nekoliko dana. Inače, kako je ranije rečeno, kartice će stizati na kućnu adresu.

Podsetimo, Nišlije su smatrale da je novi sistem naplate putarina štetan za njih jer zatvara grad, a iz NKD-a smatraju da ni besplatne kartice nisu dobro rešenje.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Uputstvo za izdavanje besplatnih kartica (preuzmi) - 905.58 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran

    22:42 // 20. 12. 2021.

    kako da zamenim gradsku kartu kupio sam drugo vozilo

  • Milan Sretić

    22:35 // 26. 11. 2019.

    Samo su iskomplikovali stvar, trbali su da dozvole
    prolaz svim vozilima sa niškim tablicama i gotova stvar.

  • Dajc

    23:42 // 25. 10. 2019.

    U gradu postoji veliki broj teretnih vozila koji se koristi za lokalni razvoz (stovarišta građ. materijala, ogreva,veleprodaje robe široke potrošnje, mikseri sa betonom itd.). Ta vozila su do sada gotovo uvek koristila auto put sa jednog na drugi kraj grada...Sada će, ovom odlukom, sav taj saobraćaj pravo kroz centar grada, jer putarine za teretnjake su skuplje od putničkih 3-4 puta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: