Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 27. 3. 2024.

| Društvo

Kako je i Niš bio deo demonstracija 27. marta 1941. godine

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
27mart1941 Nis, foto Istorijski arhiv Nis 1
Niš 27. marta 1941. godine bio deo demonstracija; foto: Istorijski arhiv Niš

Radnici sa železnice, iz Fabrike duvana, ali i građanstvo i svi koji nisu mogli ili želeli da prihvate pristupanje Trojnom paktu, tog 27. marta 1941. godine krenuli su iz svih delova grada ka centru Niša. Dok su Beogradu trajale demonstracije uz parole "Bolje rat nego pakt" i "Bolje grob nego rob", u Nišu su se vijorile zastave i bili održani zapaljivi govori kod Oficirskog doma, Sokolane i u drugim delovima grada, podseća Istorijski arhiv u Nišu.

27mart1941 Nis, foto Istorijski arhiv Nis 2 Niš 27. marta 1941. godine bio deo demonstracija; foto: Istorijski arhiv Niš Vest o vojnom puču kojim je poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu i pad Vlade Cvetković - Maček donela je očekivane reakcije i u Nišu 27. marta 1941. godine.

Tog 27. marta 1941. godine kolone ljudi su se slivale u centar iz svih delova grada. Radnici sa železnice, iz Fabrike duvana, građanstvo i svi ostali koji nisu mogli ili želeli da prihvate pristupanje Trojnom paktu. Posle okupljanja u centru grada, demonstranti su se kretali u raznim pravcima. Na više različitih mesta je bilo okupljanja i držani su zapaljivi govori kod Oficirskog doma, kod Sokolane i u drugim delovima grada - kažu u Istorijskom arhivu Niša.

27mart1941 Nis, foto Istorijski arhiv Nis 3 Niš 27. marta 1941. godine bio deo demonstracija; foto: Istorijski arhiv Niš U Zbirci fotografija Istorijskog arhiva Niš nalaze se fotografije koje svedoče o ovom događaju.

Danas se navršava godišnjica vojnog puča kojim je određena sudbina zemlje koja je postala protivnik nacističke Nemačke. U Beogradu i drugim srpskim gradovima izbile su masovne ulične demonstracije u znak podrške građana puču.

Pučem je poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu (Nemačka, Italija i Japan) koje je obavljeno 25. marta u Beču.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    12:07 // 30. 3. 2024.

    ...када ћемо ми да научимо"Бугарску политику"...кренеш са окупаторима,завршиш са ослободиоцима;одеш у четнике,вратиш се из партизана...или,седи кући.

  • Гага

    12:01 // 30. 3. 2024.

    ...и...шта смо постигли?! Због око 120 убијених војника "Вермахта",на Бубњу је стрељано преко 12.000 недужних цивила(1/5 тадашњег Ниша)!

  • Narod željan revolucije

    00:28 // 28. 3. 2024.

    Obavezno pročitati komentare ove vesti! Možete videti zašto SNS vlada ovoliko dugo, a po svemu sudeći...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: