Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 2. 4. 2023.

| Društvo

Kako je sve arhitekta Julijan Djupon zadužio Niš i zašto mu porodična kuća propada

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Djupon Ljubićska
Porodična kuća Julijana Djupona u Ljubićskoj ulici u blizini Osnovne škole "Učitelj Tasa"; foto: JV / Jelena Mišić

Baveći se arhitekturom Niša u 20. veku, arhitekta Zoran Čemerikić objavio je monografiju o čuvenom niškom arhitekti Julijanu Djuponu, nedovoljno poznatom srpskoj javnosti, čiji rad opisuje kao mešavinu ruskog akademizma sa elementima srpske nacionalne arhitekture u kojima je radio neke od najznačajnih niških građevina tog vremena, poput Učiteljskog doma i spomenika na Čegru, ali i mnogih vila i palata tadašnjih viđenijih Nišlija. Zbog svog značaja za nišku arhitekturu, Čemerikić smatra da je potrebna inicijativa da se njegova porodična kuća sačuva i pretvori u spomen-sobu, koja će biti nedodirljiva za buduće investitore.

Iako je počeo kao tradicionalista, priča Zoran Čemirikić, poslednji Djuponovi projekti krenuli su ka moderni, što se može svrstati u rane faze niške moderne arhitekture.

Djupon engsrp dom Englesko-učiteljski dom, Ulica Kosovke devojke; foto: JV / Jelena Mišić U pisanju monografije arhitekta Čemerikić kaže da je mnoge informacije i privatne slike dobio od unuke Julijana Djupona, ali da je čudno da veća porodična zaostavština ne postoji, te da bi ono što je ostalo trebalo sačuvati, a da bi ulica i kuća gde je živeo trebalo pretvoriti u spomen-sobu, koja bi imala ogroman turistički potencijal.

Važno bi inicijativa da se prvo Ljubićska ulica u kojoj je živeo nazove po njemu, drugo da se nađe način i sredstva da se kuća sačuva i restaurira. To je kuća koja ima više vlasnika, jer je nadograđivanja, a njegova unuka poseduje samo jedan sprat. Ta kuća mora da se sačuva, zaštiti i da Grad Niš nešto uradi u tom smislu, jer govorimo o veoma značajnom čoveku - kaže Zoran.

Prema saznanjima niškog arhitekte, blok u kojem se nalazi porodična kuća Djupona, koja je dobro sačuvana, odavno je na meti investitora, jer se nalazi u neposrednoj blizini pešačke zone u centru Niša, kod Osnovne škole “Učitelj Tasa”. Zoran upozorava da bi time bio urušen i izgubljen objekat od izuzetne važnosti za Niš, a da ukoliko javnost ne zna ništa o tome, nikakva inicijativa ne bi ni mogla da se pokrene.

Mnogi vredni objekti, pa i oni koji su samo deo postojećeg konteksta, nepopravljivo su izmenjeni i naruženi, u nekima slučajevima čak i sa saglašnošću autora. A imajući u vidu koliki je građevinski fond sa određenim vrednostima koje zaslužuju zaštitu, situacija je loša, jer zaštićenih skoro i da nema, naročito što se tiče objekata nakon Drugog svetskog rata - kaže Zoran Čemerikić.


Djuponove zgrade od javnog značaja za Niš

Rad Julijana Djupona, prema Zoranovim rečima, trajao je od momenta kada je došao u Niš, nakon 1918. godine, nakon Oktobarske revolucije u kojoj je izgubio ženu i dve ćerke, pa sve do 1935. godine. Kako je Zoran rekao, danas je sačuvano 20 stambenih i 4 javna objekta u Nišu.

Čegar Spomenik na Čegru delo je Julijana Djupona; foto: JV / Jelena Mišić Prvi javni objekat koji na kome je Djupon radio bio je Englesko-srpski dom, koji danas služi kao Dom učenika srednjih škola u Ulici Kosovke devojke.

Arhitektura je u duhu jednostavnog neoromantizma. Simetrična fasadna šema i sa dekorisanom nazubljenom završnom atikom sa asocijacijom na srednjevekovno utvrđenje. Ovaj motiv je primenjen i kod spomenika na Čegru - rekao je arhitekta.

Djupon Učiteljski Učiteljski dom, Ulica Kralja Stefana Prvovenčanog; foto: JV / Jelena Mišić Spomenik na Čegru podignut je 1927. godine povodom godišnjice Bitke na Čegru, a Čemerikić kaže da se prilikom kopanja za temelj, naišlo na veliki broj kostura poginulih Srba.

Može se reći da je ovakva arhitektura karakteristična za period između dva veka, kada su u neimarstvu česti slojevi romantiza i dekorativnih elemenata nacionalne srednjevekovne arhitekture. Djupon je ovde, lako i vešto zamenio postulate svog obrazovanja na bazi akademizma i pokazao da vlada elementima arhitekture jedne nove sredine - kaže Zoran.

Djupon Župa Jug bogdanova 1 Katolička župa, Ulica Juga Bogdana; foto: JV / Jelena Mišić Učiteljski dom koji je završen i otvoren 10. januara 1933 godine urađen je takođe prema projektima Julijana Djupoa i Bore Simovića, koji su ujedno i vršili nadrzor nad izvođenjem radova, kaže Zoran Čemerikić i dodaje da je Učiteljski dom posle rata 1948. godine služio kao Muzička škola, a od 1958. do 1963. godine tu se nalazio bioskop “Kekec”.

Djupon Apelova vila Ulica Lole Ribara, vila Jovana Apela; foto: JV / Jelena Mišić Katolička župa, kao 4 javna ustanova, kaže Čemerikić da je u njegovoj monografiji pomenuta više kao podatak da je on radio predlog projekata za rekonstrukciju i nadogradnju koji nije realizovan.


Porodične i stambene kuće Djupona

O ranijim Djuponovim radovima se veoma malo zna, ali Čemerikić kaže da je od samog dolaska u Niš počeo da radi ono u čemu je bio najbolji, samo što nije imao dozvole i ovlašćenja, te su njegove projekte potpisivali drugi.

Postoji jedna zgrada u Nišu za koju je velika šteta što nije sačuvana u originalnom izgledu i sa originalnom fasadom. Nekada su je zvali Francuska direkcija, ona je bila izgrađena kao stambena, a uoči rata joj je promenjena namena. Tokom rata je mnogo oštećena i njena fasada je skroz obrijana, ali postoji i dalje. Nalazi se na uglu Generala Milojka Lešjanina i Milorada Veljkovića Špaje. Sada ima i nadogradnju i potpuno je neprepoznatljiva, ali sudeći prema projektima, to bi danas bila jedna od najlepših palata, kao što je recimo palata Andonović - rekao je Zoran.

Djupon Obrenovićeva  38 Obrenovićeva ulica; foto: JV / Jelena Mišić Vilu koju je izgradio Josif Apel, jedan od sinova Jovana Apela, a koja je danas kafić Pandora, prema rečima Zorana Čemerikića, dugo se nije brojala kao Djuponov rad, ali podatak koji ukazuje na to jeste da je skicu placa u Regulacionoj knjizi ucrtao Djupon.

Djupon Djupon sa suprugom Darinkom i ćerkom, slikano oko 1933. godine; Monografija Julijan Djupon, prtscr Kada je govorio o kućama poznatih Nišlija, koje je radio Djupon za Čemerikića je veoma važna i neizostavna kuća Vasića, koji je bio zastupnik forda, koja se nalazi u Obrenovićevoj ulici, koja zaštićena od 1973. godine.

Djupon je dosta eksperimentisao i u komponovanju celih fasada i u detaljima. Pto se tiče funkcionalnih rešenja, ona su uglavnom rezultat konkretnih zahteva investitora i uslova lokacije. Dvospratna zdanja su u to vreme bila retka i svakako su pokazivala finansijsku i političku moć vlasnika - kaže Zoran.

Zoran Čemerikić iz Društva arhitekata Niša napominje da je njegova monografija tek početak istraživanja o Julijanu Djuponu i da to istraživanje neće skoro biti završeno, jer se nakdadno uvek otkrije nešto novo o njemu i njegovom uticaju na nišku arhitekturu, te da upravo zato njegov rad mora ostati sačuvan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Дица

    19:47 // 3. 4. 2023.

    Браво за текст

  • Petar Đorić

    11:53 // 3. 4. 2023.

    Ja se izvinjavam, ali moram da ispravim autora ovog teksta, a tiče se dela gde se kaže da unuka poseduje sprat porodične kuće. Inače, unuka Ljubica poseduje polovinu sprata, a u drugoj polovini tog sprata sam ja, odnosno praunuk Julijana Djupona.

    • Mika

      23:16 // 3. 4. 2023.

      I...? Sta ste uradili da vam se kuca ocuva ili obelezi kao istorisjko nasledje??

  • Joe

    00:36 // 3. 4. 2023.

    Kasaba bureka i pljeskavica(koje ni ulični psi neće da jedu)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: