Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 2. 4. 2023.

Kako je sve arhitekta Julijan Djupon zadužio Niš i zašto mu porodična kuća propada

Djupon Ljubićska Porodična kuća Julijana Djupona u Ljubićskoj ulici u blizini Osnovne škole "Učitelj Tasa"; foto: JV / Jelena Mišić

Baveći se arhitekturom Niša u 20. veku, arhitekta Zoran Čemerikić objavio je monografiju o čuvenom niškom arhitekti Julijanu Djuponu, nedovoljno poznatom srpskoj javnosti, čiji rad opisuje kao mešavinu ruskog akademizma sa elementima srpske nacionalne arhitekture u kojima je radio neke od najznačajnih niških građevina tog vremena, poput Učiteljskog doma i spomenika na Čegru, ali i mnogih vila i palata tadašnjih viđenijih Nišlija. Zbog svog značaja za nišku arhitekturu, Čemerikić smatra da je potrebna inicijativa da se njegova porodična kuća sačuva i pretvori u spomen-sobu, koja će biti nedodirljiva za buduće investitore.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Dexter

    11:35 // 2. 4. 2023.

    Odličan tekst o jednom od naših najznačajnijih sugrađana (uprkos neprihvatljivom imenovanju sagovornika imenom, umesto prezimenom).
    Djupon je zaslužan za projektovanje pretežnog dela građevina koje Nišu daju bar glazuru evropskog grada, a ne turske kasabe. Ili legla građevinske mafije, u koje ga je pretvorila ova sekta na vlasti.

  • Petar

    12:13 // 2. 4. 2023.

    Izuzetno vredan tekst. Svi objekti gospodina Djupona su izanredni i treba ih sačuvati (svak grad bi trebalo). Meni je posebno draga, ahitektura njegove rodne kuće u uluci Ljubiċskoj (u je njoj stanovao i jedan poznati niški profesor voline). Mada se ne slažem sa ovim, poslednjim navodom "prethodnog", "sekta na vlasti" jer, Niš nikada vodio računa ovakvim objektima ili je to činio vrlo "trapavo".

  • Petar, drugi put

    13:47 // 2. 4. 2023.

    Ovaj tekst otvara mnogo ozbiljnije i teže pitanje... Naime, "država" samo proglasi neki objekat "zaštićenim" dok za bilo kakvu interevenciju (makar i potvrdu) Zavod za zaštitu spomenika naplaćuje (iako je i sam "državni"). I postavlja se pitanje, kako da, eventualni vlasnik zaista zaštiti objekat i zadrži izgled, sam i bez učešća države.. Verovatno su npr. Španci, nekako to rešili, pa istražite.

  • Dokon pop

    15:15 // 2. 4. 2023.

    Ko se od arhitekata pobunio kada je porušena kuća u Vojvode Tankosića, remek delo Aleksandara Medvedeva i moderne ?
    Šta je komentar na dogradjivanje zgrade narodnog pozorišta ?

    Grad se urbanistički raspada ni na Prištinu više ne liči

    • AnikaS

      21:31 // 2. 4. 2023.

      Pristina je metropola za ovaj nas Nis. Grad je haos od prljavstine, bahatosti vozaca koji ne parkiraju po svojim dvoristima nego na trotoare, trafikanti samo postavljaju sto vuse frizidera po trotiarima blokirajuci pesake, narocito decija kolica da se negde cak moramo spustuti na ulicu i uzasne tkz urbanizacije.

  • Alex

    15:30 // 2. 4. 2023.

    U Ljubićskoj će da se grade stambeno-poslovni objekti. Previše je atraktivna lokacija , ne verejum da će da ostane dugo samo sa porodičnim kućama. Menja se grad, 21.vek je ljudi. Niš nije više palanka, posle oslobođenja od Turaka.

    • Nikola

      15:37 // 2. 4. 2023.

      Grad se menja u urbanisticku nocnu moru u koju niko nece zeleti da zivi, i ako nastave investitori ovako za 10 godina ce morati da se sve sravni sa zemljom.

    • Радован ЧЕТВРТИ

      15:58 // 2. 4. 2023.

      Ево нама јахача модерног урбанизма. Препознатљив по бриљантном погледу у стакло и метал.

    • Милица

      08:17 // 3. 4. 2023.

      Заиста? Град се мења у урбанистичко ругло и полигон за прање новца од стане "инвеститора" који су оперисани од склада и укуса, којима је профит једини интерес. Ако сте згрожени старим стамбеним породичним кућама мислим да би најбоље било да своје паланачке комплексе однесете тамо одакле сте и дошли. Ниш би требало да се развија поштујући културно-историјско наслеђе, али то Ви свакако не разумете..

    • Stvarno??!?

      09:10 // 3. 4. 2023.

      A zamisli molim te da Rim srusi koloseum ili da sruse krivi toranj ili Ajfelovu kulu jer zaboga pa 21.je vek. Srusite sve ,a ne da se razvija novi deo grada u sirinu,jer kad dodju turisti nece pored staklene zgrade da se slikaju. To je atrakcija samo za seljake.

  • Bund pro orijente

    16:20 // 2. 4. 2023.

    Šta kaže struka , zašto nijedna nova zgrada u Nišu nema propisanu zelenu površinu ?
    Kad će da se zabrani i kažnjava parkiranje u ulici Starca Vijadina, znak postoji , ali se ne poštuje i na trotoaru kod crkve Sveti Nikola, i na trotoaru u ulici Stefana Prvovenčanog

    O URBEM VENALEM

    • Alex

      19:55 // 2. 4. 2023.

      Pa i postojeći stari objekti imali zelenu površinu pa ste je pretvorili u kaljugu, blato i parking za auto. Šta će Srbima to, to je samo višak. Pogledajte na šta vam liče naselja, deponije i otpad na sve strane. Bruka i sramota za 21.vek.

  • Joe

    00:36 // 3. 4. 2023.

    Kasaba bureka i pljeskavica(koje ni ulični psi neće da jedu)

  • Petar Đorić

    11:53 // 3. 4. 2023.

    Ja se izvinjavam, ali moram da ispravim autora ovog teksta, a tiče se dela gde se kaže da unuka poseduje sprat porodične kuće. Inače, unuka Ljubica poseduje polovinu sprata, a u drugoj polovini tog sprata sam ja, odnosno praunuk Julijana Djupona.

    • Mika

      23:16 // 3. 4. 2023.

      I...? Sta ste uradili da vam se kuca ocuva ili obelezi kao istorisjko nasledje??

  • Дица

    19:47 // 3. 4. 2023.

    Браво за текст

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: