Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 8. 7. 2015.

| Društvo

Kako podneti toplotni talas

Autor:J. C, S. J.Izvor:Južne vesti
Sunce.jpg
Za danas najavljeno 36 do 39 stepeni, RHMZ izdao najviši stepen upozorenja - crveni meteo alarm; foto: JV

Ne izlagati se toploti, rashlađivati se pod tušem, redovno piti tečnost i nositi laganu odeću od prirodnih materijala i svetlih boja najčešće su preporuke lekara građanima u vrelim letnjim danima.

Kako se navodi u preporuci Instituta za javno zdravlje “Batut”, važno je da dom ostane rashlađen. Preporuka je da sobna temperatura preko dana ostane ispod 32, a noću ispod 24 stepena. termometar Toplotni talas zahteva oprez; foto: flickr.com/KayVee.INC, CC

Iskoristite noćni vazduh da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore i držite roletne, šalone ili zastore podignute tokom noći i ranog jutra, kada je spoljašna temperatura niža - piše u preporuci.

Svežinu u domu moguće je održavati i kačenjem vlažnih čaršava na otvorene prozore. Ako je stambeni prostor klimatizovan, treba zatvarati vrata i prozore, ali tada ne treba dozvoliti da u prostorijama bude ispod 24 stepena.

Preporučuje se korišćenje isključivo pamučne posteljine.


Napolje samo ako baš mora

Ukoliko je to moguće, izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana, odnosno od 10 do 17 sati. Kada ste napolju, potrebna je odgovarajuća zaštita od sunca - pamučna široka garderoba koja ne steže, svetlih boja, šešir, naočare i krema sa zaštitnim UV faktorom.

Lekari za rashlađivanje preporučuju tuširanje i kupanje u rashlađenoj vodi, ali i korišćenje hladnih obloga, peškira, sunđera i kupki za stopala


Puno tečnosti, ali bez kafe i alkohola

Jedna od najčešćih i najvažnijih proporuka jeste redovno unošenje tečnosti, pre svega vode, a poželjni su i osvežavajući napici poput ledenog čaja i svežeg ceđenog voćnog soka. Neophodno je izbegavati gazirane napitke i veću količinu kafe, a alkoholna pića su zabranjena.

Savetuje se i ishrana sa manjim, ali češćim obrocima, a kada je u pitanju izbor namirnica najbolje je jesti što više povrća i svežeg voća. Stručnjaci preporučuju građanima da smanje unos mesa, uz savet da koriste pre svega ribu, piletinu i ćuretinu, kao i da izbegavaju lisnata testa i peciva.


Kako zaštiti decu tokom toplotnog talasa

rashladjivanje Preporučuje se rashladjivanje vodom; foto: flickr.com/gfpeck, CCNa visoke temperature vazduha, upozoravaju stručnjaci, posebno su osetljivi novorođenčad, odojčad i deca do 4 godine, pri čemu često znake i simptome ne ispoljavaju brzo kao odrasli.

Zato bebama i deci treba često davati vodu jer roditeljima neće reći da su žedni, a ne treba im davati zašećerene ili gazirane sokove. Napolje ih treba izvodiri samo u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Tokom toplotnih talasa bebama koje sisaju potrebni su dodatni podoji, a između njih preporučuje se da im se ponudi voda u kašičici.

Deci uzrasta godinu dana i starijoj možete ponuditi komade zaleđenog voća, na primer lubenice, koje mogu da sisaju i tako unesu dodatno tečnost i istovremeno se rashlade - piše u preporuci Batuta.

O deci posebno teba voditi računa tokom putovanja u vrelim danima kada prozorska stakla treba zaštiti tamnim folijama, ne prekrivati stolicu za bebe peškirom da se ne bi sprečilo kretanje vazduha i nikada bebe i decu ne treba ostavljati same u zatvorenim kolima.

radnici Vrelina teško pada građevincima; foto: minrzs.gov.rs


Poslodavci treba da štite radnike na otvorenom

Pošto rad na otvorenom, na građevini i u poljoprivredi, može ugroziti zdravlje radnika, Ministarstvo rada je izdalo preporuku poslodavcima da, ukoliko je to moguće, ne izlažu direktnom suncu zaposlene od 11 do 16 sati.

Ministarstvo preporučuje i da se organizuje rad u smenama, prave češće pauze, obezbede velike količine vode radnicima, kao i da se preraspodeli posao tako da se teži deo posla obavlja u hladnijem delu dana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: