Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 28. 3. 2023.

| Društvo

Kakvi autobusi prevoze Nišlije - iz Direkcije kriju evidenciju kvarova i tehničkih pregleda

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
autobus
Prema ugovoru iz 2020, za javni prevoz u Nišu godišnje se iz izdvaja oko 350 miliona dinara; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Vrata niških autobusa često se ne otvaraju ili ne zatvaraju, leti u mnogima ne radi klima, a dešava se i da se zapale tokom vožnje ili na stajalištu. Prema ugovoru iz 2020, za javni prevoz u Nišu godišnje se iz budžeta izdvaja oko 350 miliona dinara. Ipak, iz nadležne Direkcije nisu odgovorili Južnim vestima na zahtev za informacije od javnog značaja i nisu poslali dokumenta sa tehničkih pregleda, niti evidenciju kvarova.

autobus zapaljen Nedavno se zapalio autobus u Nišu; foto: JV / Tamara RadovanovićNije retkost da kondukter mora ručno, uz pomoć šrafcigera, da otvori ili zatvori vrata autobusa, niti da se polasci, kako kažu građani, “preskaču” zbog kvarova.

Nije prijatno kad osetite da autobus naginje na jednu stranu. Nije prijatno ni kad leti na više od 40 stepeni ne možete da udahnete unutra i još osećate da odnekud duva toplo. Sedišta su prljava, prozori isto. Povrh svega toga poskupele su karte - žali se čitalac.

Autobus Niš ekspresa zapalio se krajem prošle godine na okretnici u Niškoj Banji. Povređenih nije bilo.

Samo nekoliko meseci kasnije, ponovo se zapalio gradski autobus, na Bulevaru 12. februar. Povređenih ni tada nije bilo, jer su putnici na vreme izašli, ali zabrinute Nišlije pitaju koliko je bezbedno za one koji svakodnevno taj vid prevoza koriste za odlazak na posao, fakultet ili u školu.

autobus Nišlije prevoze i "Lasta" i "Strela"; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićNovinari Južnih vesti poslali su niškoj Direkciji za javni prevoz zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, kojim su zatražili dokumenta iz kojih se mogu videti evidencija kvarova, podaci o starosti vozila, kao i izveštaji sa tehničkih pregleda.

Rok za odgovor od 15 dana istekao je, pošto je zahtev poslat još 9. marta, a iz Direkcije nema nikakve povratne reakcije. Oni su tako uskratili građane za zvanične informacije o tome kakvi ih autobusi prevoze.

Inače, prema ugovoru iz 2020, do 2027. godine za gradski i prigradski prevoz u Nišu biće zaduženi Niš ekspres, koji pokriva najveći broj linija, zatim Lasta, na čije su se neredovne polaske građani nedavno žalili, kao i obrenovačka Strela.

Nadležni su tada rekli da je za Niš kupljeno 25 novih autobusa. Novi-stari prevoznici na ulice su izašli 1. februara 2020.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    17:06 // 4. 4. 2023.

    Zahtevati javni ugovor na uvid, i klupko ce morati da se razmota

  • Гага

    13:14 // 29. 3. 2023.

    Зашто се,у систем Ј.Г.П.не инкорпорише и приградско-градска жел.?Услови постоје,треба их унапредити,а подиже се ниво конкуренције,ценом и квалитетом.

  • Boza

    00:42 // 29. 3. 2023.

    Ja kao bivsi vozac, receno mi je vise puta da vozim nespravan bus, ili prihvatam ili da me isteraju. Sve su to krsevi, sto dalje od crvenih buseva

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: