Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 24. 6. 2010.

| Društvo

Kamenolom naplaćuje struju

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Kamenolom

Za razliku od ostatka Srbije, meštani niškog sela Ostrovice umesto elektrodistribuciji, već godinama struju plaćaju obližnjem kamenolomu.

Meštani tvrde da im račune za utrošenu struju izdaje kamenolom, sa pečatom i potpisom, a da novac nikada ne uplaćuju direktno distribuciji, već najčešće preduzeću "Partizanski put", koje je vlasnik kamenoloma, ili, ne tako retko, i na račun nekih drugih preduzeća na koje ih uputi "Partizanski put".

- Mi nemamo nikakvu kontrolu po pitanju iznosa koji uplaćujemo. Jedino što imamo su računi koje nam dostave, a mi ne znamo koliki je realno iznos. Osim toga, obračunavali su nam PDV na 23%. Žalili smo se, pa su nam skinuli na 10, a sada je 18% - kaže Slavoljub Bogdanović, meštanin Ostrovice.

Poseban problem je, kaže Bogdanović, to što uprava kamenoloma i pri najmanjem kašnjenju sa isplatom, isključuje struju. Ali, kad nema struje, više od 700 domaćinstava ostaje i bez vode za piće.

- Dešavalo se da ne uspemo da sakupimo dovoljno para, pa zakasnimo mesec ili dva, a oni nam isključe struju. Međutim, tada bez napajanja ostaju i pumpe za vodu, pa čitavo selo i obližnja naselja ostaju bez vode za piće - kaže Bogdanović.

Narodni poslanik, Dušan Milisavljević, obišao je meštane i obećao da će se založiti da ovaj problem bude rešen u najkraćem roku.

- Ja sam zaprepašćen ovim što čujem. Prosto, ne mogu da verujem da se ovakve stvari dešavau u 21. veku. Pokušaću da razgovaram sa predstavnicima kamenoloma, a već za sutra sam zatražio i sastanak sa direktorom elektrodistribucije, da bi smo pokušali da ovaj veliki problem rešimo - kaže Milisavljević.

Niški vodovod već je pripremio nekoliko predloga rešenja problema u vodosnabdevanju Ostrovice, ali je najverovatnije potrebna nova vodovodna mreža, potvrđeno je u JKP Naissus.

- Nakon izgradnje nove vodovodne mreže meštani Ostrovice opredeliće se da li će o seoskoj vodovodnoj mreži sami brinuti, kao i do sada, ili će održavanje vodovoda poveriti niškom vodovodu - kaže Aca Mitić, direktor Naissusa nakon sastanka sa meštanima Ostrovice.

Pred kraj radnog vremena, kada smo pokušali da kontaktiramo "Partizanski put", niko se nije javljao na telefone objavljene na sajtu ovog preudzeća.


Tenzija bilo i ranije

Sukoba između meštana i predstavnika kamenoloma bilo je i ranije. Oktobra 2008. godine skoro 800 domaćinstava ostalo bez struje, umalo nije došlo do ozbiljnijeg incidenta kada su meštani blokirali ulaz u kamenolom.

Meštani su tada tvrdili da postoji dogovor sa "Partizanskim putem" da, zbog eksploatacije seoskog puta i čestih eksplozija koje su izazvale klizište, struju za celo selo plaća kamenolom. Rukovodstvo kamenoloma odbacilo je ovakve informacije kao netačne.

Slavoljub Bogdanović o problemima sa naplatom struje i čestim isključenjima vode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: