Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 8. 9. 2014.

| Društvo

Kancelarija za ljudska i manjinska prava i u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kanc
Kancelarija otvorena u zgradi gradske uprave; Foto: Zvanični sajt Grada Niša

U zgradi Skupštine Grada Niša, u ulici Nikole Pašića br. 24, otvoreno je odeljenje Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

Odeljenje u Nišu, koje se nalazi u kancelariji broj 8, omogućiće, kako je rečeno na otvaranju, lakše podnošenje inicijativa građana u oblasti zaštite ljudskih prava, dok će istovremeno biti i servis građanima koji će neposredno moći da govore o svojim problemima. Njen zadatak biće i da sarađuje sa predstavnicima nacionalniih manjina, civilnim sektorom, lokalnom samoupravom.

Kancelarija će pružati i besplatnu pravnu pomoć u slučajevima kada su građanima prekršena prava zagarantovana Ustavom.

Otvaranje ove službe u Nišu zajednička je inicijativa vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koja će kroz projekte finansirati njen rad, i Grada Niša koji je obezbedio prostor i opremu. U niškoj kancelariji radiće samo jedan zaposlen i to Sanja Jefić Branković, kadar Niške priče koja je od nedavno u koaliciji sa SNS.

- Smatramo da je jedan zaposlen sasvim dovoljan za početak, jer želimo da prvo vidimo rezultate. Nije neophodno da službe budu preglomazne, već da budu efikasne - kaže direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona dodaje da će u toku oktobra u Srbiji biti zaposleno 10 koordinatora za romska pitanja, a da će jedan od njih biti deo niške kancelarije.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava objašnjava da je razlog za otvaranje odeljenja u Nišu činjenica da je reč o trećoj po veličini lokalnoj samoupravi u zemlji, kao i statistika koja govori da na ovom području živi veliki broj pripadnika romske populacije.

Inače, od nešto preko 367 hiljada ljudi koji žive na području Nišavskog okruga, prema poslednjem popisu stanovništva, najviše je Srba - 351 hiljada, potom Roma - preko 11 hiljada, Bugara (991), Makedonaca (970) i Crnogoraca (777).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Setac iz 96.

    14:24 // 10. 9. 2014.

    Bruka za nisku pricu,Pedu,Necera. Koalicija sa radikalima,Vucicem,Tomom.Prodali ste proteste 96,5.oktobar,Djindjica,nas setace sa brojnih protesta,glasace.Ima nesto i u idealima,moralu,etici.

  • Slobodan

    22:40 // 9. 9. 2014.

    svako ko zeli nesto da promeni, lepo se kandiduje na izborima i dobije npr. 3%, ili malo vise. Pa krene nesto da menja.. recimo nisku elitu..

  • Slobodan

    14:02 // 9. 9. 2014.

    Проф. Пешићу, зашто се ви секирате за нишку елиту? брините ви за вашу Лесковачку, а ми ћемо за нашу. Поздрав.

    • Bojan Dimitrijević

      19:21 // 9. 9. 2014.

      Kad nemaš bolji argument, a i nije ti neki, pitaćeš i za poreklo čukun dede ... Imaš li ti neki bolji kvalitet osim što si iz Niša, ako uopšte i jesi ? Čak se stidiš i sopstvenog imena i prezimena ...

    • Pantelejac

      16:13 // 10. 9. 2014.

      O čemu li ti "poznati" Bojane Dimitrijeviću pričaš... Pa tebe poznajemo kao starog demagoga i prodavca magle! Jadan LDP ako je na tvoju politiku spao... uzmi viskić i uzivaj!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: