Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 17. 10. 2012.

| Društvo

Kancelarija za mlade uskoro i u Nišu?

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
mladi
Ilustracija

Niš je jedini veći grad u Srbiji koji nema Kancelariju za mlade, a do kraja novembra bi trebalo da je dobije, kako je najavio Gradski većnik Milan Pešić.

U Srbiji postoji preko 130 Kancelarija za mlade, a Niš je jedini veći grad koji je nema. Mladi iz Niša imaju svoj dan koji obeležavaju 1. septembra, ali još nisu dobili ni Startegiju za mlade ni Akcioni plan.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je 1. septembra najavio da će grad dobiti Kancelariju za mlade do kraja godine, a Gradski većnik zadužen za omladinu i sport Milan Pešić rekao je će otvaranje Kancelarije možda biti i ranije.

- Razgovarao sam sa ministarkom za omladinu i sport o Kancelariji za mlade. Radim na tom programu i do kraja meseca, nadam se da će sve biti završeno - istakao je Milan Pešić.

Kako Pešić navodi, uskoro bi trebalo to pitanje da reši Gradsko veće.

- Odluku sam pripremio jer će biti u okviru kabineta gradonačelnika. Morali smo da izmenimo sistematizaciju. Nadam se da će na sledećem Gradskom veću to pitanje biti na dnevnom redu - dodao je Pešić.

dan mladih Dan mladih u Nišu

Što se tiče institucionalne podrške mladima u Nišu, do sada je postojao samo Savet za mlade Grada Niša i Uprava za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport sa Odsekom za omladinu. 

Članovi organizacije civilnog društva "Proaktiv" su se godinama borili da Niš dobije Kancelariju za mlade jer je ovaj grad, treći u Srbiji, nema ni Strategiju ni Akcioni plan za mlade.

- Savet za mlade je skupštinsko telo i on je savetovao Skupštinu o problemima mladih, ali je to telo bilo formirano od predstavnika političkih partija. Oni su legalni predstavnici mladih, ali ne i legitimni jer su samo predstavnici mladih iz političkih partija - rekao je Ivan Topalović iz Proaktiva

U Nišu od 5 opština i Grada, zvanično postoje 3 Kancelarije za mlade, na Paliluli, na Panteleju i u Medijani. Samo je Kancelarija za mlade u Medijani otvorena posle izbora koji su bili 6. maja i jedina trenutno radi.

- Niš je jedan od retkih gradova u Srbiji koji nema lokalnu strategiju za mlade i nema akcioni plan za mlade. Startegija treba da se sprovede preko gradske Kancelarije za mlade, a pošto je Niš veliki grad trebalo bi i svaka opština da ima Kancelariju za mlade - istakao je Topalović.

U Kancelariji, prema mišljenju Topalovića, teba da radi osoba stručna za pitanje omladinske politike i koja će da bude poverenik za mlade u opštini. Glavni zadatak treba da joj bude da omogući mladima da ispune svoju kreativnost, unaprede kvalitet života i reše neke svoje probleme.

- Na osnovu Strategije akcionog plana se tačno vidi koje su to potrebe mladih koje treba da reši Kancelarija. Kancelarija ne treba da bude organizacija, da ima aktivnosti, volontere, već da omogući mladima da prave svoje organizacije i da im omogući da učestvuju u donošenju odluka, da raspolaže budžetom, da raspisuje konkurse za mlade koji će ih realizovati, dovodi eksperte u saradnji Saveta za mlade - kaže Ivan Topalović iz Proaktiva.

oficisrski dom Oficirski dom

U Nišu, prema podacima Proaktiva, ima 60.000 mladih. Otvorena je regionalna Kancelarija za mlade u Nišu, koja pomaže lokalnim kancelarijama i da bude veza između Ministarstva omladine i opština i gradova.

- Meni se sviđa Kancelarija za mlade u Prijepulju koja je skupila sve zainteresovane mlade i uradili su javnu raspravu o budžetu svoje opštine za 2013. godinu. Mladi su rekli šta treba da se uradi za njih, a Kancelarija je te predloge odnela Skupštini Opštine - ispričao je Ivan Topalović.

Niš nema ni omladinske klubove ili centre. Jedan pozitivan primer gde mladi mogu da se okupe je Studentski kulturni centar, koji ima različite aktivnosti za mlade Nišlije. Postoje različite sekcije, pozorište, folklor, hor, orkestar.

- Nekada je bio Dom mladih, gde je bio Oficirski dom. Svi mladi koji su na keju mogli bi da uđu u Oficirski dom, koji bi bio Omladinski centar i rade nešto kreativno i korisno - dao je primer Topalović.

Potreba za Kancelarijom postoji jer bi trebalo iskoristiti sve mogućnosti i potencijale mladih Nišlija koji su željni da pokažu kreativnost. Ipak, oni su budućnost ovog grada i treba da se čuje i njihov glas.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Шеик Хамад Бин Халифа Ал Тани

    18:18 // 18. 10. 2012.

    Права ствар за младе у Нишу.Потребна је канцеларија за младе,јер ће сигурно помоћи младима у сваком погледу !

  • Зимзелена Мушмула

    22:47 // 17. 10. 2012.

    Ко год да буде на челу те канцеларије, надам се само, да ће имати жељу и да ће хтети да се ухвати у коштац са актуелним проблемима младих у Нишу. Не треба унапред осуђивати, нека канцеларија крене са радом па ће мо брзо видети какви су резултати...

  • Stefan Lukic

    16:33 // 17. 10. 2012.

    A čemu ovo služi? Jel ima ta kancelarija neku konkretnu funkciju osim NVO projekata? Jel će ta kancelarija pomoći mladima da nađu posao u struci? Jel će možda pomoći mladima da dobiju kvalitetnije obrazovanje u STRUCI? Jel će možda pomoći mladima da pobegnu iz ove zemlje (što je nama mladima najbitnije)?

    • prokupcanin

      16:49 // 17. 10. 2012.

      Da se zaposle neki mladi clanovi stranke!Zato sluzi,sve ostalo sto rade je cisto da rade nesto!

    • Milan

      07:35 // 18. 10. 2012.

      Evo ja cu ti reci cemu ce da sluzi. Kao sto pise u tekstu, finansirace projekte. Dakle, Nevladine organizacije ce da konkurisu za projekte i dobijace iste i na taj nacin ce da ispumpavaju pare iz gradskog budzeta koji punimo svi mi a tim parama ce oni da pune svoje dzepove. Dok je povika na vuka a lisice meso jedu. Daleko vise para poreskih obveznika ce tici raznim NVO nego sto ce otici za plate tih sluzbenika koji tamo rade. Naravno da su i oni nepotrebni ali su NVO jos veci praznitelji gradskog budzeta. Npr. ova pomenuta u tekstu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: