Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 13. 10. 2015.

| Društvo

Kao prva među najboljima odlazi na Olimpijadu u Koreju

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
bogdana
Plasman na Olimpijadu omogućio joj je da prvi put napusti Srbiju; foto: JV

Među 6 đaka koji će Srbiju u decembru predstavljati na Juniorskoj naučnoj olimpijadi u Južnoj Koreji je Nišlijka Bogdana Đorđević koja se za ovakav uspeh izborila na Izbornom takmičenju u Beogradu, i to kao prva na rang-listi svojih vršnjaka.

To što je celog letnjeg raspusta svakodnevno vežbala fiziku, hemiju i biologiju se, kaže učenica Gimnazije „Svetozar Marković“, isplatilo jer joj je omogućilo da van granica naše zemlje ode prvi put.

Kada sam čula da je takmičenje ove godine u Južnoj Koreji, bila sam dodatno motivisana. Znala sam da moram da odem i dala sve od sebe da to i ostvarim – priča Bogdana.

Put do plasmana nije bio nimalo lak jer takmičari pre Izbornog moraju da prođu sve nivoe takmičenja pre njega, a to posle Republičkog podrazumeva i Srpsku fizičku olimpijadu. Za plasman na međunarodno takmičenje sabiraju se bodovi sa Srpske olimpijade i Izbornog takmičenja.

Takmičenja do Srpske fizičke olimpijade prate naše gradivo, dok je na Izbornom program kao u drugim zemljama, a to znači da obuhvata lekcije koje nas prema školskom programu čekaju tek u II, III, pa i IV razredu srednje škole, kao na primer logaritmi – kaže Bogdana.

Olimpijada Takmičare očekuje desetak dana rada; foto: FB strana IJSO 2015

Na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, koja okuplja 15-godišnjake iz celog sveta talentovane za nauku, moraće da se dokaže kako na teorijskim, tako i na praktičnim zadacima i u eksperimentima. Da sve ovo savlada pomaže joj otac.

Moj tata je mašinski inženjer i predavao je fiziku tako da slobodno mogu reći da jednog profesora imam kod kuće. To znači da me stalno podseća da vežbam, ali i da je uvek tu za pitanja i objašnjenja, u bilo koje doba dana ili noći – priča Bogdana.

Ova učenica, koja se iz raznih predmeta takmiči još od III razreda osnovne škole, gradivo hemije i biologije je, s druge strane, savladavala uporno sama. Sreću zbog odlaska u istočnu Aziju osim sa porodicom deli i sa celim svojim odeljenjem I/8 u koje idu đaci talentovani za matematiku.

Do puta su ostala manje od dva meseca. Bogdana se nada da koncentraciju tokom završnih priprema neće da joj remeti neizvesnost oko putovanja kakvu su prošle godine pred put na ovu olimpijadu u Argentinu doživeli njeni stariji drugovi blizanci Bogdan i Novak Stanojević.

Bogdana će pokušati da, kao i njih dvojica, donese kući medalju. Isto će ove godine pokušati i Aleksandar Stanojčić i Marija Đorđević iz Šapca, Igor Pijevac iz Novog Sada, Dimitrije Pavlov iz Loznice i Aleksa Milojević iz Beograda.   

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Suzana Spasic

    22:38 // 14. 10. 2015.

    Draga Bogdana,pre svega cestitam ti na dosadasnjem uspehu. Zelim ti da u Juznoj Koreji postignes maksimalne rezultate.Lepa si,a i tvoje ime govori SVE. Nije slucajno. Bogom si dana i neka te BOG uvek cuva, prati i vodi ka uspesima na svim poljima tvog zivota.Ponosni smo na tebe !!! SRECNO

  • M.Milica

    02:45 // 14. 10. 2015.

    Prosle godine Bogdan, ove Bogdana!Ova deca su posebna, BOGOM DANA da pobedjuju! Ne dozvolimo da odu iz Srbije (osim da odu, pobede i vrate se), sacuvajmo ih za nas i nasu zemlju! Pa valjda i nesto vredno treba ovde da ostane! Srecan ti i uspesan put Bogdana, ponosimo se tobom, lepotice!

  • Mirjana Popović

    16:54 // 13. 10. 2015.

    Bravo Bogdana!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: