Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:33, 14. 12. 2020.

| Društvo

Kapetana Dragana Stojkovića Piksija - novo ime ulice na Ledenoj steni

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
ulica
Stanovnike zbunio naziv ulice; foto; T. T.

Pre nedelju dana Ulica Ledena stena u istoimenom niškom naselju preimenovana je u Ulicu kapetana Dragana Stojkovića Piksija, a novi naziv je zbunio stanovnike jer, kako kažu, mislili su da je greška pa da je reč o nekadašnjem kapitenu i fudbaleru koji je poreklom iz Niša. Objašnjenje Komisije za nazive delova ulica je da je ime dobila po pripadniku 63. padobranske brigade koji je poginuo pre 27 godina u Sarajevu.

Sve dok nisu sami počeli da istražuju na internetu, Nišlijama iz ovog kraja nije bilo jasno zašto ispred imena Dragan Stojković Piksi piše kapetan. Jedna žena koja već 16 godina živi u Ulici Ledena stena, kaže da je naziv promenjen bez ikakvog objašnjenja, te da su prvo mislili da su dobili ulicu sa imenom jednog od najvećih imena jugoslovenskog fudbala. piksi1; foto; T. T. Stanovnici prvo mislili da je reč o fudbaleru Piksiju, onda istraživali na internetu; foto: T. T.

Za mene je i dalje Ledena stena, što se tiče novog naziva bez komentara stvarno. Niko konkretno nije došao i rekao da je to fudbaler ili kapetan. Mi smo to nešto samoinicijativno istraživali i od informacija koje smo prikupili to je u stvari neki kapetan, a ne kao što smo mislili u prvom mahu, kapiten, fudbaler Piksi – kaže ona.

Međutim, nekim stanovnicima iz ovog kraja ne smeta što je naziv ulice promenjen, pa tako jedna baka kaže da joj čak i odgovara. Sa tim je saglasna i komšinica koja je, kako kaže, bila sigurna da nije reč o fudbaleru.

Koliko sam ja informisana on je iz 63. padobranske, baš kapetan i mislim da je devedeset i neke godine poginuo u Sarajevu – kaže komšinica.

Sumnju da je reč o fudbaleru otklanja i objašnjenje koje su Južne vesti dobile od Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica, a u kojem navode da je reč o kapetanu koji je poginuo 1993. godine u Sarajevu. piksi3; foto; T. T.

Dragan Stojković - rođen je 23.03.1962. u Nišu, gde je završio osnovnu školu. Vazduhoplovnu tehničku srednju vojnu školu je završio u Rajlovcu, a zatim 34 klasu prvog stepena vazduhoplovne tehničke vojne akademije, takođe u Rajlovcu. Posle službe u Batajnici i Petrovcu (kod Skoplja) nastavio je usavršavanje u struci na VTA u Beogradu (Žarkovo). Pred kraj njegovog školovanja počinje raspad SFRJ i on odlučuje da mu je, kao oficiru, mesto na terenu, a ne u školskoj klupi i postaje pripadnik 63. padobranske brigade. Krajem 1992. godine biva prekomandovan u Prištinu, a zatim, na svoj zahtev sredinom 1993. postaje pripadnik 72. specijalne brigade – navode iz Komisije deo biografije.


Piksi čest nadimak u Nišu - jedan sedeo i u Komisiji

Da ovo nije jedini slučaj da zvučno ime Dragan Stojković Piksi nose samo kapetan i kapiten, potvrđuje i Dragan Aranđelović, jedan od članova Komisije zaimenovanje ulica.

Kaže da nije učestvovao u odlučivanju o novom nazivu Ulice Ledena stena, jer se za to pitao stari saziv, ali da poznaje bar još dvojicu koji nose isto ime, prezime i specifičan nadimak. piksi4; foto; T. T.

Zanimljivo je, kaže, da je i Komisija za nazive ulica imala člana Dragana Stojkovića Piksija.

Iako je ulica promenila ime i dobila table sa novim nazivom, i dalje je nepromenjeno to što u ovom kraju nema asfalta. Do ulice jednog kapetana, a i u samoj ulici prolazi se kroz blato i kamenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    23:14 // 14. 12. 2020.

    -Ajde, Piksi, centriši be!
    -Ne mogu, blokišu me!

    • Selektor reprezentacije

      20:51 // 15. 12. 2020.

      Dragiša centriši, ne mog fauliše me.

  • slavko

    21:43 // 14. 12. 2020.

    To je napisano na hrvatskom jeziku,kapetana znaci kapitena momcadi,hahaha ova neSNSna vlast je tragikomicna!

    • Čudesni dribling

      08:37 // 15. 12. 2020.

      Šta li bi na sve ovo rekla majka na Piksi?

    • dejan

      09:45 // 15. 12. 2020.

      Da li si procitao sta pise u tekstu?
      "Objašnjenje Komisije za nazive delova ulica je da je ime dobila po pripadniku 63. padobranske brigade koji je poginuo pre 27 godina u Sarajevu."

  • stari nišlija

    21:36 // 14. 12. 2020.

    Jadna zemlja kad taj bilo sta vodi što ga spomonjete. Napredno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: