Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 11. 11. 2020.

| Društvo

Karađorđeva zvezda posthumno doktoru Laziću, odlikovani i "Džedajski pokret" i Ustanova "Mara"

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
Miodrag Lazić
Doktor Lazić od kovida preminuo u svojoj 64. godini; foto: Klinički centar Niš

Među onima za koje je procenjeno da su se istakli tokom borbe na suzbijanju virusa korona danas su ukazom predsednika Srbije na ceremoniji povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu priznanja dobili epidemiolog Branislav Tiodorović i pomoćnik direktora KC u Nišu Radmilo Janković. Ordenom Karađorđeve zvezde posthumno je odlikovan i doktor Miodrag Lazić, a priznanja su dobili i niški "Džedajski pokret" i Centar za dnevni boravak “Mara”.

Srebrnom medaljom za zasluge ukazom predsednika Srbije odlikovano je udruženje Džedajski pokret Niš, u kojem su tokom akcije "Zaštiti lice" po dizajnu Nevene Kragić samostalno sašili i donirali preko 15.000 pamučnih maski. One su, između ostalog, donirane Kliničkim centrima, NURDORU-u i građanima Kosovskog pomoravlja.

Zato što je sve vreme epidemije Centar za dnevni boravak omladine i odraslih lica sa smetnjama u razvoju “Mara” iz Niša na raspolaganju kako korisnicima, tako i njihovim roditeljima, i ova ustanova je nagrađena Srebrnom medaljom za zasluge.

Za izuzetne zasluge i delo ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništvca Republike Srbije posthumno je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena niški lekar Miodrag Lazić, koji je preminuo od posledica kovida.

Doktor Lazić je po mnogima najpoznatiji ratni hirurg i ortoped. Bio je izuzetno poštovan i omiljen lekar. Direktor Urgentnog centra KC Niš. 2 meseca pred penziju doktor Lazić je inficiran na radnom mestu, borio se do poslednjeg daha i, nažalost, ovu borbu izgubio - rečeno je na dodeli.

Među 13 lekara, koji su nakon smrti izazvane kovidom odlikovani, su i doktorka Biljana Natić Ljumović, specijalista ginekologije sa akušerstvom u Domu zdravlja u Nišu i doktorka Dušanka Živković, višegodišnja načelnica Infektivnog odeljenja u Opštoj bolnici Leskovac.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je i nekadašnji direktor, a sada savetnik u Institutu za javno zdravlje Niš, epidemiolog Branislav Tiodorović i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju i pomoćnik direktora KC u Nišu Radmilo Janković.

Odlikovana je i Uprava za izvršenje krivičih sankcija, zato što su osuđenici u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija između ostalog i u Nišu, na samom početku epidemije počeli dnevno da šiji i do 6.000 zaštitnih maski, a ta proizvodnja, kako su dodali na ceremoniji, i dalje traje.

Zlatna medalja za revnosnu službu otišla je u ruke i potpukovniku Zoranu Smiljkoviću, komandantu privremene bolnice u Hali Čair u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Comsheeya

    12:59 // 12. 11. 2020.

    Mislim da izvesni A. V. nije dostojan da izgovori ime doktora Lazića.

  • Lidija

    20:51 // 11. 11. 2020.

    Mnogo mi je žao ovog čoveka toliko je učinio za druge a nije dočekao penziju nikada mi neće biti jasno zašto tako prolaze dobri i vredni ljudi.

  • Zorica

    19:54 // 11. 11. 2020.

    Hvala Nislijama koji su nam ukazali gostoprimstvo i pomoć da odamo počast našem Lazi..
    Hvala građanima koji nas pozdravljase na ulicama...
    A na kraju,hvala i ljudima koji su po naredjenju ignorisali prisustvo Lazinih saboraca iz "Ilidzanskog borca" i Srpskog Sarajeva...
    Mi smo ponosni na našeg Lazu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: