Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 15. 2. 2023.

| Društvo

Karakter Sretenja - početak pravne države Srbije, ali i "ispunjenje Božijeg obećanja"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
zastava trg kralja milana
Srbija slavi Dan državnosti; foto: JV / Tamara Tasić

Dan državnosti Republike Srbije obeležava se, od 2002. godine, na Sretenje 15. i 16. februara u znak sećanja na dva bitna istorijska događaja, podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. ali i potpisivanje Sretenjskog ustava 1835. godine. Za pravoslavne hrišćane, ali i ostale, ovaj datum je, takođe, veoma bitan, jer predstavlja ispunjenje "Božijeg obećanja o spasenju".

Te, 1804. godine u želji da spreče izbijanje ustanka, koji se odavno spremao, Turci su pogubili brojne Srbe, za koje su smatrali da mogu biti vođe ustanka. Taj zulum, u narodu poznatiji kao seča knezova, bio je povod da 15. februara, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa u Orašcu bude podignut Prvi srpski ustanak i početak sprske borbe za sopstvenu državu.

Sretenjski ustav Liberalni duh ustava; Foto: Politikin zabavnik Tačno 31 godinu kasnije, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu, za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, potpisan je Sretenjski ustav, koji je, kako profesor sa niškog Pravnog fakulteta Ivan Ilić kaže, bio jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi i inicijalni početak nastajanja samostalne, pravne države u doba nakon Drugog srpskog ustanka.

Najznačajniji je po tome što je uspostavio podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i to što su njime proklamovana ljudska prava. Bio je to napredan i moderan Ustav donet pod uticajem i na osnovu francuske buržoaske revolucije, što znači da su njime promovisana osnovna ljudska prava i slobode - rekao je Ilić.

Sretenjski ustav, naslovna "Ustav nije odgovara ni knezi ni državnom sovjetu, a ne evropskim silama" ;foto: commons.wikimedia.org Takođe, profesor Ilić smatra da se Sretenjskim ustavom Kneževina Srbija svrstavala u red najuređenijih evropskih država, ali da je o nekom većem doprinosu teško govoriti zbog toga što se primenjivao svega mesec dana.

Ne bih rekao da su velike sile bile protiv toga da Srbija ima tako napredan Ustav za to vreme, iako se to tako navodi. Pre bih rekao da je Ustav bio suviše liberalan za vladajuću garnituru u Srbiji. Načelom podele vlasti, kako je bilo uspostavljeno nisu bili zadovoljni ni knez, ni državni sovjet - kaže profesor.

Ipak, iako je 15. februar istorijski bitan datum, važan je praznik i za Srpsku pravoslavnu crkvu, koja, kako protođakon Dalibor Midić kaže, Sretenje praznuje kao Bogorodičin praznik, 40 dana nakon Božića, te da je to uvek fiksni datum, kojim se najavljuje Hristovo stradanje. Takođe, Midić kaže da je Sretenje dobilo naziv po susretu pravednog Simeona i Isusa Hrista.

Jevanđelje kaže da je Simeon bio čovek pravedan, koji je dobio obećanje da neće umreti dok ne vidi Spasitelja sveta i taj dan ga je sreo. Za naš hrišćane je važan praznik, jer spada u ciklus velikih praznika tokom bogoslužbene godine. Predstavlja ispunjenje Božijeg obećanja o spasenju čoveka - rekao je protođakon Dalibor Midić.

Zbog obeležavanja Dana državnosti neradni dani su 15. i 16. februar, a kako su saopštili iz javnih preduzeća i ustanova, u sredu i četvrtak radiće redukovano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    20:49 // 16. 2. 2023.

    Ova drzava postace pravna onda kada SNS sidje sa vlasti. Jer, Ustav "Luju Srpskom" ocigledno ne znaci nista. Ponasa se kao da mu ga je tatko prepisao

  • Бата Рака из Ниш

    14:43 // 15. 2. 2023.

    У Сретењском уставу каже да свако ко ступи на тло Србије престаје да буде роб.
    А сада смо сви робови!

    • Smuk II

      16:50 // 16. 2. 2023.

      @Бата Рака из Ниш :... i budale, idioti , moroni etc etc...

  • Kum nije dugme

    14:01 // 15. 2. 2023.

    Ustav je donesen da spreci samovolju i ogranici vlast jednog coveka. Na zalost, posle 2 veka mi opet imamo situaciju da jedan covek sam odlucuje o svemu u srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: