Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:09, 20. 4. 2011.

| Društvo

Karakteristike zvaničnog grba Leskovca

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC - Leskovac ne poseduje istorijski grb, a prirodni i kontinuirani razvoj srednjovekovnih heraldičkih nauka i primene principa je prekinut osmanlijskom najezdom u XV veku.

- Sedamdesetih godina XX veka usvojen je amblem opštine Leskovac i on spada u bolja paraheraldička rešenja svoga doba, a važeći grb opštine Leskovac usvojen je 12. marta 2005. godine – precizira se na zvaničnom sajtu Opštine Leskovac.

Grb evocira istorijsko i kulturno nasleđe Leskovca. Plavo je boja neba, svetosti, vode i mira. Aktuelni amblem Leskovca ima plavu osnovu. Plavo starinski “moravo”, aludira na naziv reke Morave, čiji je sliv hidrološka okosnica juga Srbije. Zlatno je boja svetosti, nepropadljivosti i nepromenljivosti kroz vreme.

Krst od dvostruko upletenog gajtana ima dvostruko značenje: krst je simbol stradanja i vaskrsenja, simbol civilizacije kojoj pripadamo, a uže podseća na nastanak užarske i gajtanarske proizvodnje iz koje se razvila specifična zanatska i industrijska afizionomija Leskovca. Krst je takođe znak raskrsnice puteva. Leskovac je, kao grad i trgovište, centar te raskrsnice i mesto razapeto na krstu stradanja u ratovima,mnogo puta vaskrslo iz pepela sopstvenih stratišta.

Zlatni plodovi leske aludiraju na leskovački toponim

Crveni dvoglavi orao na srebrnom štitu, koji se vidi na zastavi Leskovca, podseća na vreme kada je Stafan Nemanja zadobio Dubočicu od Vizantije. Kao posebna vladarska oznaka u Romejskom carstvu, crveni orao je zaštićeni znak despota, sevastokratora i kesara, i u tom svojstvu ga koristili srpski vladari Nemanjićke loze sve do carskog krunisanja Stefana Dušana.

Zlatna bedemska kruna sa četiri vidljiva merlona deo je standardnog heraldičkog repertoara kojim se definiše priroda teritorijalnog grba i administrativni rang i veličina Titulara; šest merlona (četiri vidljiva) označavaju da Titular ima više od 100.000 žitelja na svojoj teritoriji.

Konoplja i leska, kao deo poluvenca koji okružuje Srednji grb, podsećaju na ime grada i na činjenicu da je leskovačka privreda bila zasnovana na gajenju i preradi konoplja. Leska je prikazana u zlatu kako bi se podvukla razlika između realnog i simboličnog.

Lavovi kao držači zasnovani su na heraldičkom nasleđu leskovačkog kraja. Apokrifni grb Dardanije, koja je širi arheološko-istorijski okvir kome pripada i Leskovačka Kotlina, popularisao je Hristofor Žefarović posredstvom svoje “Stematografije”, i kao takav nalazio se jedno vreme u sastavu patrijarškog grba i na stegu uz desnog čuvara paviljonskog grba srpskog Kraljevskog doma. Tog lava karakteriše crvena tinktura i crni koronet, kao i udvojeni rep. Heraldički lav porodice Branković, koja je u dužem periodu gospodarila ovim područjem, takođe je crven. Ovde je njegova tinktura izmenjena u “moravu”, odnosno plavu, kao aluzija na sliv Južne Morave. Oba lava, desni i levi čuvar, svojim bojama popdsećaju na prvu poznatu srpsku zastavu za koju znamo da je bila “crvena i plava”.

Grb Opštine i naseljenog mesta Leskovac koristi se u tri nivoa, kao Osnovni, Srednji i Veliki. Grbom i stegom se izražava i predstavlja pripadnost Opštini Leskovac, a mogu se upotrebljavati samo u obliku, sadržinom i na način predviđen Odlukom o grbu i stegu Opštine Leskovac. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: