Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 25. 12. 2019.

| Društvo

Kardiolog, glumac i "Mašinac" dobitnici nagrade "11. januar"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
nagrada 11. januar
Smanjen broj dobitnika, jer žele da priznanje bude prestižno; foto: JV

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Tomislav Kostić, glumac Narodnog pozorišta Miroljub Nedović Riki i Ženski fudbalski klub Mašinac - dobitnici su najvećeg priznanja Niša za svoj dosadašnji rad, nagrade "11. januar". Ove godine je smanjen broj dobitnika, a njih troje podeliće 500.000 dinara.

Rade Rajković Rajković kaže da su odluku doneli jednoglasno; foto: JV Predsednik Komisije za nagrade i Skupštine grada Rade Rajković kaže da je jednoglasno odlučeno da ove godine dva pojedinca i jedan kolektiv dobiju najveće niško priznanje, u konkurenciji od 30 prijavljenih.

Od 21 pojedinca odlučili su da to bude kardiolog Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti, a jedan od razloga je veliki broj operacija koje je u karijeri uradio.

Tomislav Krstić Tomislav Krstić jedan od dobitnika priznanja; foto: JV Od 2006. godine je u stalnom radnom odnosu na Klinici, na odeljenju invazivne dijagnostike, gde je ugradio preko 3.500 implantacija pejsmejkera i preko 2.000 dijagnostičkih i interventnih invazivnih procedura - navode u obrazloženju.

Nagradu "11. januar" dobiće i Miroljub Nedović Riki, poznati niški glumac, koji u Narodnom pozorištu radi od 1983. godine, odigrao je više od 100 uloga, a kao dramski pisac potpisao tridesetak komada koji su igrani na brojnim scenama u regionu i kod nas. Miroljub Nedović Riki Miroljub Nedović Riki poznati glumac dobitnik nagrade "11. januar"; foto: Wikipedia

Od 9 kolektiva koji su bili u konkurenciji za priznanje, Komisija je odlučila da nagradu dobije Ženski fudbalski klub Mašinac, a Rajković je obrazložio da su njih izabrali jer sledeće godine slave 50 godina postojanja.

Osvojio je 24 titule prvaka države, 15 trofeja pobednika Kupa, titule nezvaničnog prvaka Evrope 1989. godine i više puta je proglašavan najboljim sportskim kolektivom grada Niša - dodao je Rajković. Mašinac "Mašinac" sledeće godine slavi 50 godina postojanja; foto: Vanja Keser

Rajković je rekao da će umesto 5 dobitnika, nagradu "11. januar" sledeće godine poneti samo troje, jer Komisija smatra da to treba da bude prestižno priznanje i da samim tim treba da ga dodele na što manje Nišlija.

Vrlo jaka konkurencija je i ove godine bila i svi ostali kandidatu su tu negde i da smo bilo kog od ostalih kandidata predložili za nagradu bilo bi možda nepravedno prema nekim drugim, tako da ove godine imamo tri kandidata - navodi Rajković.

Dobitnici će podeliti 500.000 dinara, uz povelju i statuetu, a priznanje će im biti uručeno 11. januara 2020. godine u Svetosavskom domu, na Dan oslobođenja Niša od Turaka.


Ko je bio u konkurenciji?

U konkurenciji za najveću nišku nagradu, koja se dodeljuje od 1995. godine, među pojedincima bili su direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović i glumac ovog teatra Aleksandar Mihailović.

Pisac Miloš Petković, književnici Miroslav Todorović, Tihomir Nešić i Biljana Stanojević, novinar Milorad Doderović i kompozitor Rade Vučković Niški su takođe bili u "trci" za priznanje.

Predloženi su i akademik Nikola Cekić, profesor Univerziteta Dragiša Bojović, profesor Elektronskog fakulteta Bratislav Milovanović, ali i dekan GAF-a Petar Mitković čiju smenu je tražila Agencija zbog korupcije.

Nastavnica engleskog u OŠ "Čegar" Ana Živković, student sociologije na Filozofskom fakultetu Mario Cekić i učenik Gimnazije "Svetozar Marković" Danilo Đokić su bili kandidati za priznanje, kao i muzejski savetnik Makarić Mara, predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom Jordan Ivanović i fudbaler Dejan Rambo Petković.

Od kolektiva su priznanje mogli da ponesu Klinika za kardiovaskularne bolesti čiji je direktor nagrađen, potom Galerija savremene likovne umetnosti, Pozorište lutaka i Narodno pozorište Niš. Razmatrani su i sastav Lutajuća srca, Studentski informativno-izdavački centar, Udruženje Via Militaris, ali i stručna ekipa za vodovod i kanalizaciju Naissus.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Insajder

    12:39 // 26. 12. 2019.

    E moj Prišiću, da te podsetim na reči Pavla Vujisića u filmu "Povratak otpisanih" kad se obraća Prletu i kaže: " da te pitam Prle, kako bre, kad ja dodjoh u brigadu, pa Tihi poručnik, a ti konjovodac." Prle odgovara: "Pa bio sam i ja bata Joco poručnik, ali jednog leta negde pod Kosmajem......"
    Naravoučenije: Šta ćeš u politiku, drž se klinike.
    Epilog: Tebe pljuju i psuju, a Tomica skuplja nagra

  • Licider

    08:43 // 26. 12. 2019.

    Nemam prmedbu na laureate. Svi su zasluzni.
    Medjutim imam jendo pitanje tj. nedoumicu. Mozda gresim ali zar nije nagrada "11 januar" konstituisana kao GODISNJA nagrada, dakle dodeljuje se za proslogodisnji rad i doprinos? Obrazlozenja za nagrade dobitnika sugerisu na to da je "11. januar" nagrada za zivotno delo?
    Mislim da komisija nije najbolje razumela koncept gradske nagrade...

  • Nešaniš

    02:27 // 26. 12. 2019.

    Čestitam Tomici. Zasluženo dobio nagradu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: