Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:40, 24. 5. 2017.

| Društvo

Karte pića na Brajevom pismu uskoro u 5 niških kafića

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Karte pića na Brajevom pismu
Karte pića namenjene slepim i slabovidim građanima; foto: Miljan Petrović

Šta sve mogu da popiju i pojedu i koliko će to da ih košta, slepi i slabovidi građani će ubuduće moći da pročitaju sami, jer će se u nekoliko kafića u Nišu od 26. maja naći meni ispisan Brajevom azbukom. Karte pića osmislili su članovi Rotarakt kluba Niš-Mediana, a plan im je da ih uskoro bude u što više ugostiteljskih objekata.

Za početak, karte pića će donirati kafićima Rock n Sports Cafe Chairski koji se nalazi blizu Čairskog parka, Park Cafe New Age u parku Svetog Save, Vespa Bar u Ulici Nikole Pašića, Gnezdo u blizini Džamije i Saloon u Tvrđavi.

Plan im je da uskoro prošire listu ugostiteljskih objekata koji će imati ovakve karte, kaže Uroš Tasković iz Rotarakt kluba Niš-Mediana, a nadaju se da će kafići slediti njihov primer i sami napraviti meni ispisane Brajevom azbukom. Meni za slepe Zasad će biti doniran u 5 niških kafića; foto: Miljan Petrović

Nišlijka Marija Milanović, profesor psihologije, koja i sama ima probleme sa vidom, kaže da će onima koji ne vide ovakve karte pića mnogo značiti i smatra da je to lep gest mladih ljudi.

Nekad se desi da odem sa drugaricom koja nema problem sa vidom, ali se desi da nekad odem i sa nekim ko kao i ja ne vidi tako da mi to zaista znači da mogu sama da pročitam šta taj kafić nudi, kolike su cene, biće mi kao i ostalima jer ću imati jednaku mogućnost kao i drugi - kaže Milanovićeva.

Ovo je prvi put da se “prevedene” karte pića, namenjene slepim i slabovidim građanima, nađu u Nišu, a Tasković kaže da je ovo možda jedinstvena ideja i u celoj Srbiji. 

Na ideju da pokrenu ovu akciju, pojašnjava Tasković, došao je spontano jedan od članova kluba, a onda su zajedno počeli ozbiljnije da razmišljaju kako bi mogli da je sprovedu u delo.

Vremenom smo saznali koje sve barijere naši slepi i slabovidi sugrađani imaju i tako smo došli na ideju da uradimo meni za ugostiteljske objekte na Brajevom pismu. Imali smo podršku Saveza slepih i slabovidih, a karte su izradili članovi Udruženja “Altea” iz Beograda - kaže Tasković.

U Savezu su, kaže, odlično reagovali kada su im saopštili ovu ideju, ali bi jedan od problema mogao da bude to što neki ne znaju da čitaju Brajevo pismo. Zbog toga će, pojašnjava Tasković, pokušati da u narednom periodu organizuju edukacije za njih. 

Inače, članovi Rotarakt kluba Niš-Mediana su, dodaje Tasković, pre godinu dana sa Rotari klubom Niš-Medijana napravili audio knjigu niškog pisca Baneta Jankovića, za biblioteku slepih i slabovidih u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jova

    23:33 // 24. 5. 2017.

    Lepo je to ali kada ta slepa osoba krene ka tom kaficu prvo se sudari sa bastom tog kafica koja se nalazi preko staze za slepe ili nekim automobilom, pa cak i semaforom. Daleko smo mi jos civilizovanog, normalnog i tolerantnog drustva.

  • Dragan Djordjevic

    20:49 // 24. 5. 2017.

    Bravo za ovu divnu inicijativu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: