Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 15. 6. 2020.

| Društvo

Kasarna “Filip Kljajić” adaptira se u novu nišku palatu pravde

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
filip kljajic foto Mpravde
Sređivanje kasarne "Filip Kljajić"; foto: Ministarstvo pravde

Posle brojnih nagađanja za šta bi mogla da bude iskorišćena zgrada nekadašnje kasarne “Filip Kljajić”, konačno je odlučeno da se tamo presele niški sudovi. Adaptacija je već počela, a kada sve bude završeno u postojećim objektima pravnicima će na raspolaganju biti 18.000 kvadrata prostora, dok je, kako kažu u Ministarstvu pravde, planirana izgradnja još 10.000 u istom dvorištu.

Mašine, radnici i raščićavanje - to je slika iz kasarne “Filip Kljajić” u Nišu koja je decenijama stajala zapuštena.

Velelepna zgrada građena u stilu neoromantizma na prelasku između 19. u 20. vek počela je da se sređuje, a prvi bi trebalo da se usele tužioci iz Specijalnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

U prvoj fazi predviđena je adaptacija južnog krila kasarne, površine oko 2.500 kvadratnih metara, koja je namenjena za smeštaj posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva i Višeg suda u Nišu - piše na sajtu Ministarstva pravde.

filip kljajić foto Mpravde Hodnici novih niških sudova; foto: Ministarstvo pravdeDržavni sekretar ovog Ministarstva Radomir Ilić, obišao je radove i rekao da je plan da se u ovaj kompleks presele svi pravosudni organi u Nišu.

U okviru druge faze radova, koja bi trebalo da počne sledeće godine, biće rekonstruisan preostali deo kasarne i plan je da tu budu smeštena odeljenja Upravnog suda, Prekršajni i Privredni sud. Potom je planirana izgradnja nove zgrade u okviru tog kompleksa, površine 10.000 kvadratnih metara - rekao je Ilić.

Zgrada je pod zaštitom države jer su neki objekti podignuti još 1899. godine u vreme kralja Milana Obrenovića, a od pre nekoliko godina, kada se vojska iselila iz objekta on je bio prazan.

Za ovo zdanje vlast godinama smišlja funkciju, koju naposletku ne dobije. Prvo je bilo ideja da se u nju preseli Gimnazija “Bora Stanković”, a 2014. godine, tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić, uz reči “gotova stvar”, rekao je da će tu biti otvoren vojni muzej.

Pre dve godine, Ministarstvo odbrane obećalo je ovu zgradu Univerzitetu u Nišu, za razvijanje IT sektora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    13:10 // 18. 6. 2020.

    Zalosno sta se radi sa vojskom i njenom imovinom.Najslavnija i najcasnija institucija dozivljava jos jedan poraz u miru.Kada kasarne krenu da se pune sa srpskom omladinom kao nekad znajte Srbi da nismo vise pod okupacijom i necija kolonija.

  • Olja

    01:04 // 16. 6. 2020.

    Novo groblje je u blizini, pa kod onih pacenika koji su zrtve Pravosudja, i ubrzo preminu, a zlocinci budu oslobodjeni, najbrze se stize do kapele na Novom groblju sa nogama napred.

  • Stojko

    21:59 // 15. 6. 2020.

    Umesto da Država poradi na NEZAVISNOM SUDSTVU, jer se na Rang listi "vrtimo" oko stotke, što je PORAŽAVAJUĆE, Ona brine o niškoj palati pravde.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: