Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 5. 12. 2016.

| Društvo

Kasarna u Aleksincu postaje centar za izbeglice sa Bliskog Istoka?

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Aleksinačka kasarna možda dočeka migrante; ilustracija; Foto: wikimedia; Bojan Lazarević
Aleksinačka kasarna možda dočeka migrante; ilustracija; Foto: wikimedia; Bojan Lazarević

Više od 10 godina kasarna u Aleksincu je pusta i urasla u travu, a situacija bi mogla da bude promenjena dolaskom izbeglica, koji je najavio odbornik i predsednik DS-a u Aleksincu Boban Ranđelović. Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice kaže da konkretnog datuma i potvrde dolaska još nema.

Ranđelović kaže da je zamena stolarije, aktiviranje vode, struje i grejanja počela i da su za to zadužene aleksinačke firme koje će obezbediti potreban materijal.

Imam informaciju proverenu, znam da je Vlada Danske dala novac da se opremi kasarna za prijem izbeglica. Ministarstvo ne učestvuje u tom programu, ono je samo tu kao podrška. Mislim da se 3 paviljona trenutno renoviraju, očekujem da radovi budu gotovi do recimo kraja januara, a možda i pre, to su neke moje pretpostavke na osnovu onoga što se sada radi – objašnjava Ranđelović.

Iz Komesarijata kažu da „postoje planovi, ali ne i konkretni datumi o tome da će se raditi i kada će se raditi, kada je Aleksinac u pitanju“.

Postoji zaključak Vlade kojim se predviđa otvaranje novih centara, poboljšanje uslova za boravak migranata, ali još uvek nema konkretnog datuma za Aleksinac – objašnjava Mišković.

Predsednik aleksinačkog odbora Pokreta socijalista Slaviša Jovanović, kaže da nema potvrdu da će kasarna biti centar za migrante i da je poslednja informacija kojom raspolaže najava ministra Nebojše Stefanovića da će Žandarmerija iz Niša biti smeštena u kasarni.

Država je slagala građane da će tu da dođe jedinica Žandarmerije, međutim ona će verovatno da bude tu samo kao prateća jedinica koja će da kontroliše migrante, s obzirom na to da u Aleksincu nemamo dovoljno jaku policijsku stanicu da bude zadužena za to – kaže Ranđelović.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike novinarima Južnih vesti rečeno da pitanja pošalju mejlom, a odgovori se očekuju narednih dana. Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković je naveo da „nema nikakvu službenu informaciju“ dolasku izbeglica u Aleksinac.

Inače, Aleksinčani su 2011. godine protestvovali protiv dolaska azilanata iz Banje Koviljače u već pomenutu kasarnu.

Podsetimo, privremeni centar za smeštaj 220 migranata će, prema najavama većnice Tijane Đorđević Ilić, biti Dečije odmaralište „Divljana“. Prihvatni centri trenutno postoje u Preševu i Dimitrovgradu, a nedavno je i Bujanovac dobio privremeni prihvatni centar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Jovanović

    00:04 // 8. 12. 2016.

    Pustite ljude za koje ste glasali (skoro 80%) da rade posao koji ste im poverili.Ako vam nije smetalo što su ulice raskopane godinama, što je nezaposlenost 50%, i što su se svi odselili, ne razumem zašto vam smetaju azilanati? Pa u Siriji se pre rata bolje živelo nego U Aleksincu...I oni sigurno uopšte nisu srećni što su tu gde jesu...

  • Vladimir

    08:46 // 6. 12. 2016.

    Možda je smeštaj izbeglica u najsiromašnije opštine strategija vlade sa ciljem da vide bedu u kojoj zivimo pa da se vrate kući?

  • Goran

    18:14 // 5. 12. 2016.

    Pitajte aktuelnu vlast sta ce biti tamo, u predizbornoj kampanji su obecavali industrijsku i bescarinsku zonu na kraju migranti. Postovani sugradjani srecno vam bilo. Ko s djavolom tikve sado tikve mu se o glavi obijaju. Glasali ste ih eto vam ih.

    • Slavče

      22:05 // 5. 12. 2016.

      Centar za migrante,jeste bescarinska zona,dakle aktuelna vlast,rekla istinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: