Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 30. 8. 2010.

| Društvo

Kasne diplome zbog engleske verzije

Autor:Izvor:

LESKOVAC - Studenti koji su ranije završili Visoku poslovnu školu strukovnih studija, nekadašnju Višu ekonomsku školu, za usaglašavanje diploma sa Bolonjskom deklaracijom trebalo je da uplate po 23.000 dinara i oglase nevažećom diplomu o stečenom stručnom zvanju po starom programu, saznali smo u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Ipak, oko 90 svršenih studenta Visoke poslovne škole, koji su stručno zvanje stekli po starom programu, još uvek ne mogu da dobiju novu diplomu posle postupka usaglašavanja i zemene ranije stečenih stručnih naziva sa nazivima predviđenim u Zakonu o visokom obrazovanju iako su sve formalnosti, koje su predviđene zakonom, odavno ispunili.

Radomir Stojanović, sekretar Visoke poslovne škole, kaže da je ova ustanova do sada izdala 195 diploma u postupku usaglašavanja i zamene ranije stečenih stručnih naziva sa nazivima u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. U maju 2009. godine došlo do promene pravilnika u sadržaju javnih isprava i oblika diplome, koja se štampa u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu. Ugovor o štampanju diplome sa Prosvetnim pregledom sačinilo je Ministarstvo prosvete i od te ustanove Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu naručila je obrasce diploma.

- Sve smo uradili u skladu sa zakonom, naručili diplome i do sada smo dobili srpsku, ali ne i englesku verziju diplome – kaže Stojanović.

Stojanović precizira da je to jedini razlog što trenutno ne mogu da izdaju diplome bivšim studentima koji su završili postupak izjednačavanja ranije stečenih diploma.

- Svršeni studenti su u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku dobili uverenja o završenim studijama i mogu da ostvaruju svoja prava, ali je činjenica da određenom broju svršenih studenta nedostaju diploma, naročito kada žele da nastave školovanje ili da se zaposle u inostranstvu – zaključuje Radomir Stojanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: